Akdeniz bölgesinin doğu şeridinde yer alan Hatay 1,628, 294 nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık 13. Şehridir. Tarih boyunca sürekli ilgi odağında olan Hatay, turizm değeri yüksek olan bir şehrimizdir.  Tarihi ve doğa güzelliklerinin yanı sıra mutfağı ile ön plana çıkan Hatay 2017 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler listesine Gastronomi kategorisinden girmiştir. Her yıl binlerce kişi bu şehre sadece yemekleri için bile gelmektedir. Neyse, asıl konumuz olan Hatay Gezilecek Yerler listemize geri dönecek olursak;

Adalı Konağı

Fransız mimar Jaques de Boucherie tarafından yapılan bu köşkün hikayesinde derin bir duygusal hikaye bulunmaktadır. Bahse konu olan genç mimar Fransa’da oldukça asil bir aile olan Tourtue ailesine bir köşk yapmıştır. İnşaat sırasında ailenin genç kızına aşık olan genç mimar bu aşkından karşılık bulunca işler bambaşka bir boyuta yükselir. Bu esnada I. Dünya Savaşı başlar, seferlik kapsamında Boucherie yüzbaşı rütbesi ile Antakya’ya gönderilir. Savaş sonrasında Antakya’da kalan mimar yüzlerce mimari eser yapmıştır. Ancak bunlar arasında en popüleri Adalı ailesine yapmış olduğu bu konaktır. Çünkü bu konak sevgilisi, Tourtue ailesine yaptığı konağın aynısıdır.

Palladium Alışveriş Merkezi

Antakya geziniz sırasında elbette merkezde de vakit geçireceğiniz gün olacaktır. Hazır kent merkezine kadar inmişken sizleri alışveriş yapmak adına Palladium Alışveriş Merkezine davet ediyoruz. Bölgenin en büyük alışveriş merkezinde ihtiyacınız olan tüm ürünlere ulaşabilirsiniz.

Samandağ Sahili

16 kilometre uzunluğu ile Samandağ Sahilinin dünyaca büyük bir üne sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yerli turistler kadar yabancı turistler de bu sahile gelip sörf yapmaya çalışmaktadır. Sörfe merakınız varsa Samandağ’a gelmeden önce sörf malzemelerinizi de getirmenizi öneririz.

Bakras Kalesi

Hatay’ın Belen ilçesinde yer alan Bakras Kalesi Helenistik Dönemden günümüze kadar ulaşmayı başarmış oldukça güçlü bir yapıdır. Kaleye ulaşmak isteyen kişiler Antakya – İskenderun karayolunun 27. Kilometresine kadar gitmeleri yeterlidir.

Beşikli Mağarası

Türkiye’deki en ünlü, en geniş kaya mezarlarından birisi de Beşikli Mağarasıdır. Mağara içerisine girdiğinizde bölüm bölüm odalara ayrılmış şekilde 12 adet kral mezarının yer aldığını göreceksiniz. Mağaraya ulaşmak için Titus tünelinin deniz tarafından 100 metre kadar yürümeniz gerekecektir.

Titus Tüneli

M.Ö 300 yılında yapılan Titus Tüneli, Hatay’ın Samandağ bölgesinde yer almaktadır. Tünelin yapılma amacı limana sel suların girmemesini sağlamaktı. İnsan eli ile dağın delinmesi ile oluşturulan tünelin yüksekliği 7 metre iken genişliğinin 6 metre olarak planlandığını görüyoruz.

Antakya Parkı

Hatay’ın en büyük kent parkı olan Antakya Parkı, bölge halkının güzel vakitler geçirmesine olanak sağlıyor. II. Abdülhamid Han döneminde Fransızların desteği alınarak inşa edilen parkta kentin sembollerinden birisi olan Defne ağaçlarına bol bol yer verilmiş. Akşam yürüyüşleri, hoş sohbetler ve müzik sesleri parktan hiç eksik olmamaktadır.

Aziz Simon Manastırı

Antakya ile Samandağ arasında yer alan Aziz Simon Manastırının tahminlere göre M.S 6. Yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Büyük bir bölümü tahrip olmuş olsa da kalan kalıntıların 480 metrekarelik bir alan oluşturduğu görülüyor.

Habibi Neccar Camii

Hatay’ın yerleşim geçmişinin oldukça eskilere dayandığını söylemiştik değil mi? Eğer yukarıda yazmayı unutmuşsak şimdi öğrenmiş oldunuz. Öyle ki kent içerisinde hala Roma döneminde kalma Pagan Tapınakları bulunmaktadır. Habibi Neccar Cami’de Roma döneminde tapınak, Bizans döneminde kilise, Osmanlı döneminde ise cami olarak kullanılmış bir yapıdır. Hatta Türklerin İslamiyet’i kabul etmesi ile beraber Anadolu’da kullanılan ilk camilerden birisi de bu camidir. Yapı camiye uygun olacak şekilde birçok kez restore edilerek düzeltilmiştir.

Batıayaz Yaylası

Samandağ mevkiinde bulunan Tekepınar’da yer alan Batıayaz Yaylası, şehre gelenleri büyük bir mutlulukla misafir ediyor. Yaylayı ziyaret ettiğinizde yorulmadan yürüyüşler yapabilir, uzun yürüyüşler sonunda keyifli bir piknik yapabilirsiniz.

Hatay Arkeoloji Müzesi

Antakya Mozaik Müzesi Asi ırmağının hemen yakınında yer almaktadır. İçerisinde sergilenen mozaik sayısı, mozaiklerin büyüklüğü ve mozaiklerin kalitesi ele alındığında Antakya Müzesinin Dünya’nın en zengin ikinci mozaik müzesi olduğunu söyleyebiliriz. İçerisinde yer alan sikke koleksiyonu ise Dünyanın en büyük 3. Koleksiyon müzesi olduğunu göstermekte.

Müzeyi ziyaret ettiğinizde içerisinde Helenistik, Hitit, Roma ve Bizans döneminde kalma eserler yer almaktadır. Ayrıca Antakya, Harbiye, Seleukeia, Atçana ve İskenderun bölgelerindeki kazılardan çıkartılan buluntuların da sergilendiğini söyleyebiliriz. Müzenin en gözde parçaları çok detaylı bir şekilde işlenmiş ve renkleri ile gözleri kamaştıran eşsiz mozaikler olduğunu söyleyebiliriz.

Harbiye Şelaleleri

Antakya’ya kadar gelmişken Defne Beldesine de uğramanızı öneriyoruz. Çağlayanlar Bölgesine gittiğinizde başta Harbiye Şelaleleri olmak üzere sayısız şelalenin yer aldığını söyleyebiliriz. Şelalelerin gölgesinde oturmalı, serin bir şekilde akan nehrin gölgesinde dinlenme fırsatına sahip olabilirsiniz.

Aktepe Tarihi Türkmen Mezarlığı

Hatay’ın en eski mezar taşları Aktepe Tarihi Türkmen Mezarlığı, bölgenin en önemli kültürel değerlerinden birisidir. Karapınar mevkiinde bulunan mezarlığın 13. Yüzyıldan kaldığı düşünülüyor. Bölgedeki en fazla mezar taşının da yer aldığı mezarlık, hem bölge halkı hem de şehir dışından gelenler tarafından ziyaret ediliyor.

Saint Pierre Kilisesi

Hristiyanlık dininin ilk ibadet yerlerinden birisi de Saint Pierre Kilisesidir. İlk kiliselerden birisi olma özelliği taşıyan bu yapı 1963 yılında dönemin papası Papa VI. Paul tarafından hac yeri olarak bile ilan edilmiştir. Günümüzde bile her 29 Haziran’da dünyanın dört bir yanından gelen Hristiyanlarla beraber burada törenler düzenlenir. Hatta sizlere şu bilgiyi de vermek istiyorum. Bu kilise Dünya üzerindeki ilk mağara kilisedir ve Hristiyanların Ortodoks, Protestan ve Katolik diyerek mezheplere ayrılmadan önceki ilk kilisesidir. Kiliseyi ziyaret ettiğinizde yabancı turist sayısının bir hayli fazla olduğunu görebilirsiniz.

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan bu külliyeyi kesinlikle ziyaret etmenizi öneriyoruz. Külliye’nin hemen girişinde oldukça uzun bir kapalı çarşısın sizleri karşıladığını göreceksiniz. Günümüzde hala aktif olan Kapalı çarşıda yeme ve içme dükkanları, kıyafet dükkanları, ayakkabıcılar ve aktarlar yer alıyor. Çarşı içerisinde ilerlediğinizde sizleri 1350 yaşında bir zeytin ağacı karşılayacaktır. Türk – İslam döneminin en güzel mimari örneklerinden birisi olan Külliye, aktif olarak kullanılmaya devam ediliyor. 

Payas Kalesi

İskenderun’da gün batımını nerede izleyeceğiz diye hiç endişe etmeyin. Cenevizliler tarafından inşa edilen bu kale, İskenderun’un Osmanlı’ya geçmesi ile beraber büyük hasar görmüştür. Tamamen yıkılarak yeniden yapılan kale denize sadece 700 kilometre uzaklıktadır. Gün batımını izlemek için gelen ziyaretçiler, akşam belirli bir saate kadar yine burada oturup sohbet etmeyi tercih etmektedir.

İskenderun Deniz Müzesi

İskenderun ilk ve tek müzesi olan Denizcilik Müzesi aynı zamanda Türkiye’nin üçüncü deniz müzesidir. 2 katlı bir yapıda yer alan müzede denizciliğe dair birçok koleksiyon ve araç yer almaktadır. Müze içerisinde Barbaros Hayrettin Paşa Salonu, Atatürk ve Cumhuriyet Dönemi fotoğraf sergisi ve Geçilmeyen Çanakkale bölümleri bulunmaktadır. 09:00 ile 17:00 arasında açık olan müzeye giriş ücretlidir. Yetişkinler için 10 TL olan giriş ücreti öğrencilerden alınmamaktadır.

Musa Ağacı

Hatay Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Musa Ağacı yer almaktadır. 7 metre yüksekliğe sahip olan bu çınar ağacının 2000 yaşında olduğu düşünülüyor. 1,000 metrelik bir alanı kapsayan çınar ağacı hakkında birçok rivayet de dolaşmaktadır. Rivayete göre Musa ile İsa beraber bu bölgeye gelir. Hz. Musa elinde bulunan asayı toprağa saplar ve açılan delikten çıkan suyu içer. Biraz dolaştıktan sonra geldiklerinde saplanan asanın fidana dönüştüğünü görürler. Bu nedenle ağaç Musa ağacı olarak adlandırılmaktadır.

Hatay’ın gezilecek yerlerini kısa da olsa dile getirmeye çalıştık. Bu seyahat sırasında kesinlikle Hatay mutfağının da tadına bakmanızı öneriyoruz. Kahvaltıda biberli ekmek yemeyi, akşam ise kâğıt kebabı ve sonrasında dünyaca ünlü bol peynirli künefe yemeyi kesinlikle unutmayınız. Şimdiden afiyet olsun, bol seyahatler!

Hatay Gezilecek Yerler | Hatay’da Gezilecek 18 Yer!