Olur da günün birinde yolunuz Türkiye’nin kuzeybatısına düşerse ve Edirne’de sabahtan akşama kadar boş zamanınız olursa, gününüzü dopdolu geçirme şansına sahipsiniz. İsterseniz İstanbul’a birkaç saatlik mesafede olan bu görkemli şehri ziyaret istemek istemiş olun, isterseniz de Yunanistan veya Bulgaristan üstünden araçla geçerken rotanız bu tarihi şehre uğruyor olsun Edirne’de bir gün geçirmek için birçok gerekçeniz var…

Öncelikle belirtelim: Edirne’de iki alışveriş merkezi var. Büyükşehirlerdeki muadillerine göre çok daha küçükler. Biri Erasta ve yağmurlu havalarda rağbet görürken diğeri Margi, güzel havalarda rağbet görür. Bu turistik kente gelmişken, mecbur kalmadıkça alışveriş merkezlerine uğramanızı elbette önermiyoruz…

Edirne denildiğinde ilk akla gelen şeylerden birisi yağlı güreşler. Trafik ve dolu oteller dışında o atmosferi yaşamak isteyebileceğiniz düşüncesindeyiz. Gel gelelim yılda ancak birkaç gün süren bu köklü ata sporu etkinliğine denk gelebilme olasılığınız oldukça düşük.

Edirne mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemek ise tava ciğer. Bu leziz yemek kimi zaman yaprak ciğer olarak anılıyor. Farklı lokantalarda deneme şansına sahipsiniz. Bizim önerimiz, birazdan anacağımız Selimiye Camii gezinizde değerlendirmeniz; çünkü söz konusu muhitteki lokantaların daha iyi olduğunu düşünüyoruz.

Edirne’deki günübirlik turunuza şehir merkezinden (eski şehir) başlamak isteyebilirsiniz. Önerilerimizin tümünün yürüme mesafesinde olduğunu hatırlatalım. Aracınızı ilk noktaya park edip fotoğraf makinanız, bir miktar içme suyunuz ve duruma göre şemsiyenizle beraber mini şehir turuna başlamaya hazırsınız. Sırasıyla Süleymaniye Cami, Ekmekçizade Kervansarayı, Ayşe Kadın Cami, Koyunbaba Türbesi, Edirne Lisesi Müzesi, Kapalı Çarşı, Lari Cami, Maarif Su Terazisi, Tarihi Rüstempaşa Kervansarayı, Bedesten Çarşısı ilk önerilerimiz arasında yer alıyor. Ardından Eski (Ulu) Cami, Selimiye Cami, Selimiye Vakfı Müzesi, Yemiş Kapanı Hanı, Külliye Sağlık Müzesi, Edirne Müzesi, Edirne Merkez Saray Hamamı, Edirne Kent Müzesi değerlendirilebilir.

Yürüyüş rotasının bu bölümünde öğle yemeği için mola verilip tava ciğer deneyebilirsiniz. Yanında acı sos ve kuru soğan sorulursa ret etmemenizi ve ayrıca içecek olarak ayran istemiyorsanız cacık sipariş etmenizi de öneririz.

Öğle yemeğinin ardından Burmalı (Üç Şerefeli) Cami ile Makedonya Kulesi görülmesi gereken diğer iki nokta olacaktır. Yorgunluk hissetmiyorsanız, gitmediğiniz hangi yöne doğru yürüseniz tarihi yapılar göreceğinizden emin olun. Bizim önerimiz aracınıza binip Trakya Üniversitesi tarafından yönetilen II. Bayezid Külliyesi - Sağlık Müzesi ve araçla bu noktaya ulaşımınız 15 dakikadan az sürecektir. Ardından da yine araçla Adalı Halil Abideleri, Tarihi Kasr-ı Adalet, Fatih Köprüsü, Edirne Sarayı, Matbah-ı Amire görülesi yerler olacaktır.

Akşamüstüne doğru aracınızla rotanızı Karaağaç’a çevirmenizi öneririz. Meriç Nehri çevresinde soluklanabileceğiniz birçok kafe ve restoran bulunuyorken, isterseniz üniversitenin yerleşkesinin çevresine sıralanmış kafelerin birinde kahvenizi yudumlayarak günün değerlendirmesini yapabilirsiniz.

Günübirlik Edirne Turu