164,520 nüfusu ile Türkiye’nin en küçük şehirlerinden birisi olan Gümüşhane’nin toplamda 5 adet ilçesi bulunmaktadır. Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan şehir tarihi İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. Tarih boyunca birçok medeniyet tarafında yönetilen şehirde birçok gezilecek nokta bulunuyor. Doğu Karadeniz programınıza eklemenizi istediğimiz Gümüşhane sizlere bambaşka bir seyahat deneyimi yaşatacaktır. Gümüşhane Gezilecek Yerler listemiz;

Satala (Sadak) Antik Kenti

Gümüşhane kent merkezine 100 km uzaklıkta yer alan Satala Antik Kenti, bölgenin en önemli turizm değerlerinden birisidir. Arkeolojik Sit Alanı olarak sınıflandırılan bölgede ara ara kazı çalışmaları devam ettirilmektedir. Antik kent ziyaretiniz sırasında oldukça eski, tarihi yapı ve kayalıklarla karşılaşacağınızı şimdiden hatırlatmak istiyoruz.

Limni Gölü

Gümüşhane Gezilecek Yerler listenize manzarası ile sizleri kendisine hayran bırakacak bir yer eklemek istiyoruz. Limni Gölü, doğal güzelliği ile yılın her döneminde ayrı bir güzelliğe sahip. Hafta sonu için aileniz ile beraber gelebilir, piknik yaparak günü eğlenceli bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Boyunyurt Yaylası

Karadeniz bölgesi denildiğinde hemen hemen herkesin aklına yeşillik ve huzur gelmektedir. Bu güzelliklere şahit olabilmek için doğa güzelliklerini yerinde görmeli, yaylaya çıkmalısınız. Gümüşhane’de bulunan Boyunyurt Yaylası, yeşillik ve huzuru bir arada görebileceğiniz en güzel yerlerden birisidir. Sevdikleriniz ile güzel vakit geçirebileceğiniz bu yayla da yaz aylarında sürekli olarak etkinlik ev eğlenceler düzenlenmektedir.

Santa Harabeleri

Rum çetecilerin sığınağı olarak kullanılan bu bölgenin 17. Yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. İçerisinde dini, kültürel ve ticari yaşam alanlarının bulunduğu harabelerden çok az bir bölüm günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Gümüşhane kent merkezine 72 kilometre uzaklıkta olan Santa Harabeleri, devasa bir alana sahiptir. Harabeleri ziyaret ettiğinizde “İşhanlı, Santa, Terzili, Binaltı, Zurnacili, Çinganli, Piştovlu, Çakallı” adında 7 mahallesinin bulunduğunu göreceksiniz.  Harabe içerisinde 300’den fazla konutun bulunduğunu ve her mahallede bir adet kilise ve çeşme bulunduğunu görüyoruz.

Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı olarak sınıflandırılan Santa Harabeleri bulunduğu yer bakımından yayla özelliği taşıdığını görüyoruz. Kültürel varlık bakımından oldukça zengin olan harabeler her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Harabe tamamen yok olmadan kesinlikle ziyaret etmenizi öneririz.

Krom Vadisi

Gümüşhane tarihin en eski döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanılıyor. Oldukça önemli bir güzergah üzerinde olan bu şehir, yüzyıllar öncesinde yüz binden fazla insana ev sahipliği yapıyordu. Rivayete göre Krom Vadisinde çıkan madenlerden dolayı bu denli popüler olduğu belirtilir.

Tohumoğlu Köprüsü

Gümüşhane’de bulunan Tohumoğlu Köprüsü, Osmanlı döneminde yapılmış tarihi bir köprüdür. Tarihi İpekyolu üzerinde olan köprü bir dönemler çok aktif bir şekilde kullanılmaktaydı. Köprü bol akarsu ve derelerin bulunduğu oldukça güzel bir bölgede yer almaktadır. Geziniz sırasında bu bölgede Osmanlı döneminden kalma birçok köprü olduğunu göreceksiniz.

Mimari özellikleri birbirinden farklı olan onlarca köprü yüzyıllardır hem insan hem de araçların geçişlerine yardımcı olmaktadır. Gümüşhane içerisinde farklı lokasyonlarda tespit edilmiş toplam 41 adet köprü bulunmaktadır. Her köprünün özgün bir mimariye sahip olduğunu görüyoruz. Tüm köprülerin üzerinde el işçiliğini en ayrıntılı noktasına kadar görebilmek mümkündür.

Kov Kalesi

Gümüşhane’nin Merkez ilçesine bağlı Kov köyünde yer alan bu kale şehir merkezine 20 km uzaklıktadır.

Karaca Mağarası

Gümüşhane son yıllarda turist ağırlayan bir şehir konuma geldi. Şehrin turistik değerini arttıran noktalardan birisi de Karaca Mağarasıdır. Gümüşhane Gezilecek Yerler listenize eklenmesini istediğimiz bu mağara Torul ilçesine bağlı Karaca mahallesinde yer alıyor. Mağaranın içerisine girdiğinizde oldukça renkli görüntülerle karşılaşacağınızın sinyalini verelim J

İmera Manastırı

Gümüşhane’nin İkisu Köyü içerisinde yer alan İmera Manastırı Arkeolojik bir sit alanıdır. Ülkemizde bulunan manastırlar içerisinde günümüze kadar ulaşmayı başarabilen en sağlam manastırlar içerisinde yer alan İmera, yazıtına göre 1350 yılında yapılmıştır. Oldukça geniş bir alan üzerine kurulu olan manastır hala sağlam bir şekilde durmaktadır.

Dikdörtgen olarak inşa edilen manastırın özellikle şapeli bölümü tamamen ayaktadır. Çevresi tamamen duvarlarla çevrilmiş olan manastırın tarih boyunca birçok kez bakım ve onarımdan geçtiği görülmekte. Aktif olarak kullanıldığı dönemde çok önemli bir dini merkez konumunda olan İmera Manastırı günümüzde sadece ziyaret amacı ile kullanılıyor. Hatta manastırın etrafında manastır görevlilerin kaldıkları yapılar bile günümüze kadar ulaşmıştır.

Kürtün Barajı

Kürtün Baraj bölgesi hafta sonunu geçirmek için en ideal bölgelerden birisidir. Kürtün Barajının etrafında bulunan kamelyalarda güzel piknikler yapabilirsiniz. Yanınızda olta olması durumunda barajda bulunan balıkları tutma keyfi de yaşayabilirsiniz. Ayrıca baraj gölü içerisinde alabalık üretim tesisleri de bulunmaktadır. Eğer yanınızda herhangi bir piknik malzemesi yoksa alabalık üretim tesisinde yemek yiyebilir, ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Zigana Kayak Merkezi

Zigana, Karadeniz bölgesinin en ünlü dağlarından birisidir. Zigana dağının 2,500. Metresine kurulu olan bu kayak merkezi, Karadeniz bölgesinin en iyi kış turizm noktalarından birisidir. Oldukça geniş pistlere sahip olan Zigana Kayak Merkezi hem sporcu hem de tatilciler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Zigana Kayak Merkezinde kar Kasım ayı ile beraber kayak yapımına uygun hale gelmektedir. Nisan ayına kadar kayak yapılabilen bu merkezde konaklama seçenekleri de oldukça geniştir. Gümüşhane kent merkezine 64 kilometre uzaklıkta olan kayak merkezi her yıl tam dolu kapasiteye ulaşmaktadır.

Gümüşhane Gezilecek Yerler | Gümüşhane’de Gezilecek 11 Yer!