Karadeniz’in Doğusunda yer alan Giresun, Antik Çağlardan bu yana yerleşim yeri olarak kullanılıyor. Bu denli eski bir yerleşim yeri elbette tarih boyunca birçok medeniyet görmüş, her birine ayrı ayrı ev sahipliği yapmış, her birinden izlere sahip olmuştur.Fındık üretimi konusunda başarılı olan şehir, hem Türkiye’nin hem de dünyanın fındık ihtiyacını karşılamaktadır. Bu yazımız içerisinde Karadeniz turuna çıkacak kişiler için Giresun Gezilecek Yerler listesi oluşturmaya çalışacağız.
Mayıs ile Temmuz aylarında gezilmesi önerilen Giresun’da yazlar ılık bazı bölgelerde serin, kışları ise soğuk ve serin bir hava bulunmaktadır. Bu nedenle hangi dönemde gelirseniz gelin yanınızda bir mont, hırka bulundurmaya çalışın. Aksi halde Temmuz ayında diğer şehirler sıcaktan kavrulurken sizler Giresun’da titrer derecede üşüyebilirsiniz J Giresun seyahat rehberimize geçecek olursak;
Sis Dağı – Görele
Karadeniz bölgesinde yer alan her şehir, her kasaba, her noktanın ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu biliyoruz. Giresun’a geldiğinizde yılın her dönemi sislerle kaplı olan bu dağa kesinlikle uğramanızı öneriyoruz. Muhteşem ötesi bir manzaraya sahip olan bu bölge Görele bölgesinde yer alıyor. Karadeniz bölgesine bu dağa benzeyen başka bir yapıt, doğal oluşum bulunmamaktadır.
Kümbet Yaylası
Çocuklarınızla, aileniz ile piknik yapabileceğiniz, güzel bir hafta sonu geçirebileceğiniz yerlerden birisi de Kümbet Yaylasıdır. Doğanın sunmuş olduğu güzelliklerden sonuna kadar yararlanabileceğiniz bu yaylada derin nefesler almalı, çayınızı farklı bir lezzetle içmenin tadına varmalısınız. Bazen otlayan inekler ile karşılaşabilirsiniz. Korkmayın, onlar insan dostudurlar J
Paşakonağı Yaylası
Günübirlik ziyaretçiler tarafından tercih edilen Paşakonağı Yaylası, yurtdışından da sıklıkla ziyaret edilmektedir. Konaklama seçeneği olmamasından dolayı gelenlerin çok fazla duramadığı yaylada bitkilerin renkleri ve kokuları ziyaretçilerin başlarını döndürebilecek güzelliktedir.
Gölyanı Yaylası
Giresun Gezilecek Yerler listenizde kesinlikle olmasını istediğimiz bir diğer yer ise Gölyanı Yaylası’dır. Son birkaç yıl içerisinde ziyaretçi akınına uğrayan bu yaylanın tepe noktasında ufak bir göl bulunuyor. Ufak ve bir o kadar da şirin olan yaylada doğa ile baş başa kalabilirsiniz.
Giresun Adası
Karadeniz bölgesinde toplamda 2 ada bulunuyor. Bu adalardan birisi olan Giresun Adası, bölgenin önemli turistik noktalarından birisidir. Geçmişte yerleşim yeri olarak kullanılan adada bugün sur kalıntıları, kale ve manastır gibi birçok yapı bulunmakta. Adaya düzenlenen turlara katılım göstererek en ince ayrıntısına kadar gezme fırsatına sahip olabilirsiniz.
Giresun Kalesi
Giresun seyahatiniz sırasında elbette şehir merkezine de uğrayacaksınız. Kent merkezinde uğramanızı istediğimiz ilk yer kale olacaktır. Tarihte çok aktif kullanılan kaleden günümüze maalesef birkaç kalıntı ulaşmıştır. Ancak kaleye çıktığınızda muhteşem bir Giresun manzarası sizleri karşılayacaktır.
Giresun Hayvanat Bahçesi
2018 yılında ziyarete açılan Giresun Hayvanat Bahçesi, gezi listenize bir farklılık katacaktır. Hafta sonu yerli halkın ailesi ile beraber vakit geçirmek için geldiği bu yerde toplamda 26 hayvan türü bulunmaktadır. Her geçen gün daha da fazla ilgi gören Giresun Hayvanat Bahçesinin hayvan sayısında da artış meydana gelecektir.
Yedideğirmenler Tabiat Parkı
Karadeniz bölgesindeki en iyi tabiat parklarından birisi de Yedideğirmenler Tabiat Parkıdır. Tabiat parkına girdiğinizde içerisinde doğal şelaleler, obruklar ve mağaralar yer aldığını göreceksiniz. Daha çok mesire alanı olarak kullanılan bu bölgenin ilk olarak Cenevizliler tarafından maden kazarken oluşturulduğu düşünülüyor. 400 yıl kadar öncesinde un değirmeni olarak kullanılan bölgede hala aktif olarak çalışan değirmenler bulunmaktadır.
Tirebolu Kalesi
Giresun’un en çok turist alan bölgelerinden birisi de Tirebolu Kalesidir. Tipik bir Karadeniz coğrafyasına sahip olan Tirebolu, eşsiz coğrafyası ile bile sizi etkisi altına alabilir. Ancak; turistler bu bölgeye daha çok kalesi için gelmektedir. Devasa bir kayalığın üzerine inşa edilmiş olan kale tüm Tirebolu’yu görebilmektedir. Şehir manzarasını izlemek için kaleye çıkabilirsiniz.
Seyyid Vakkas Türbesi
Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı’nın uç beylerinden olan Seyyid Vakkas, Giresun’un fethi sırasında büyük görevler üstlenmişti. Vefatı sonrasında türbenin bulunduğu alana defnedilen Seyyid Vakkas’ın türbesi 19. Yüzyılda yapılmıştır.
Giresun Müzesi
Giresun Gezilecek Yerler listemize oldukça özel bir yer ekliyoruz. Giresun Müzesi içerisinde tunç çağı başta olmak üzere Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı dönemine ait binlerce eser bulunmaktadır. Para örnekleri, taş kabartmalar, silahlar, giysilerin yer aldığı müzede eserler büyük bir özveri ile korunmaktadır.
Kuzulan Şelalesi
Kuzulan Şelalesi bölge halkı tarafından dahi bilinmeyen bir güzelliktedir. Kuzulan Şelalesinin döküldüğü yerde oluşan Mavigöl, görenlerde adeta büyüleyici etki meydana getiriyor. Son birkaç yıldır ilgi görmeye başlayan şelaleyi kesinlikle listenize eklemenizi öneriyoruz.
Bedrama Kalesi
Gümüşhane – Giresun arasında yer alan Bedrama Kalesi, aynı Tirebolu Kalesi gibi tamamen kayalıklar üzerine inşa edilmiş bir kaledir. Tirebolu’ya 8 kilometre uzaklıkta olan bu kalenin etrafında Karaahmetli Köyü ve Örenkaya gibi yerleşim yerleri bulunmaktadır.
Yapısal olarak çok büyük olmasına karşın sur duvarlarının çok az bir kısmı günümüze kadar gelebilmeyi başarmıştır. Kaleyi gezmeye başladığınızda içerisinde park, fırın, şaraphane, tüfek depoları, mavzer mermileri ve çeşitli odaların yer aldığını görebilirsiniz. Kalıntı halde olsa bile birçok detay hala gözle görülebilir şekildedir.
Karagöl Dağları ve Yaylası
Karagöl Dağı; Giresun’un en büyük ikinci dağıdır. İçerisinde birçok oba bulunan bu dağı bütünü ile gezmenizi öneriyoruz. Dağın Kuzeybatı yönüne doğru gitmeye başladığınızda birçok yayla göreceksiniz. 3107 metrelik zirve noktasına çıktığınızda ise donmuş Aygır Gölü tüm ihtişamı ve güzelliği ile sizi karşılayacaktır. Aygıt Gölü dışında Karagöl Dağı ve Yaylası içerisinde irili ufaklı birçok göl bulunmaktadır.