Ege bölgesi içerisinde yer alan Denizli'nin 2020 yılı
verilerine 1,037,208 nüfusu bulunmaktadır. Merkez harici 19 tane ilçesi bulunan
kent İzmir'den sonra bölgenin en kalabalık şehridir. Ticaret ve ihracatın
merkezi olan Denizli binlerce tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Aynı
zamanda dillere destan Ege mutfağı ile tüm dünyaya ismini duyuran Denizli,
insanlık tarihinde de önemli bir yere sahiptir. Bu yazımız içerisinde Denizli
gezilecek yerler hakkında sizlere güzel bir rehber oluşturmaya çalıştık.

Pamukkale Travertenleri

Pamukkale Travertenleri, Dünya üzerindeki en güzel 100 yerler listesi içerisinde yer almaktadır. Denizli'nin en çok turist çeken yerlerinden birisi olan Pamukkale Travertenleri, görünümleri ile adeta herkesi kendisine hayran bırakmaktadır. Daha sonra bu konu hakkında ayrıntılı bir yazı hazırlayacağız elbette. Kaplıca suları içerisinde yer alan karbonat mineralleri, yüzeylerde traverten oluşumuna neden olmaktadır.



Hierapolis Antik Kenti

Denizli kent merkezine 18 kilometre uzaklıkta yer alan bu antik kent, Arkeoloji Literatüründe oldukça önemli bir yere sahip olduğunu görüyoruz. Arkeologlara göre Kutsal Kent olarak adlandırılan Hierapolis Antik Kenti içerisinde sayısız tapınak ve dini ibadet yeri bulunmaktadır. Antik kentin kuruluşu ile ilgili çok az, kısıtlı bilgiler bulunmakta. Ancak eldeki verilere göre antik kent Bergama Kralı II. Eumenes tarafından M.Ö 2. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Antik Kentin adı ünlü Bergama kurucusu Telephos'un karısının adından geldiği iddia edilmektedir.



Laodikya Antik Kenti

Denizli kent merkezine 6 kilometre uzaklıkta yer alan Laodikya Antik Kenti, gerçekten muazzam bir lokasyon üzerine inşa edilmiştir. En eski antik çağlardan bu yana yerleşim yeri olarak kullanılan bu kentin kuruluşu M.Ö 261'li yıllara dayanmaktadır. Lykos ırmağının güzeyinde yer alan antik kentin kurucusu II. Antiokhos olarak gösterilmektedir. Günümüzde yerleşim yerinden çok az kalıntılar bulunmaktadır.



Kaklık Mağarası

Denizli - Ankara karayolu üzerinde yer alan Kaklık Mağarası, Denizli kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Kaklık Mağarası içerisinde insanların ilk doğal yerleşim yerlerinin örnekleri bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı oldukça uzun süredir araştırmacıların gözetimi altında yer alan mağarada gizli güzelliklerin bu kadar ile sınırlı olmadığını biliniz. Mağaracılığın neredeyse bilim dalına dönüştüğü ülkemizde her geçen gün çalışmalar bambaşka bir boyuta yükseliyor.



Keloğlan Mağarası

Türkiye'de binlerce, on binlerce mağara bulunmasına karşın 1970'li yıllara kadar bu mağaralar hiçbir şekilde turizm amaçlı olarak kullanılmamıştır. Oysa; Batı devletleri, Avrupa ve ABD içerisinde yer alan mağaralar 18. yüzyıldan bu yana turistik ziyaretler amaçlı olarak kullanılmakta. Denizli'nin Acıpayam ilçesine 18 kilometre uzaklıkta yer alan Keloğlan Mağarası, kent merkezine 60 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 145 metre uzunluğunda olan Keloğlan Mağarası, fosil oluşumlu bir mağaradır. İçerisinde çok fazla sütun, sarkıt, dikit, makarna sarkıt bulunan mağarada 2003 yılından bu yana turistik ziyaretler yapılabilmektedir.



Acıgöl

Çardak Gölü olarak da adlandırılan Acıgöl, tektonik göl kategorisi içerisinde yer almaktadır. 41,340 kilometre kare üzerine kurulu olan Acıgöl tam olarak Denizli'nin Çardak ilçesi ile Afyon'un Dazkırı ilçesi arasında yer almaktadır. Göl, çevrede bulunan dağlardan inen sularla beslenmektedir. Gölün tuz oranı oldukça yüksek olup içilebilir olmasına karşın tadı oldukça acıdır. Bu nedenle göl adının Acıgöl olduğu ifade edilmektedir. Göldeki sular çekilmeye başlandığında ortaya çıkan beyaz tuz tabakası, hayvanların tuz ihtiyacını karşılamak üzere kullanılmaktadır.  Tuzun yanı sıra Sodyum, Potasyum,  Sülfat da çıkartılan gölde kurulan işletmeler sayesinde değerli malzemeler çıkartılmaktadır.



Saklı Göl

Denizli'de adından da anlaşılacağı üzere saklı bir böl bulunmaktadır. Adeta cennetten bir köşe olan bu göl alanı Denizli halkının bile sadece bir kesmi tarafından biliniyor. Saklı Gölü bilen, tanıyan kişiler hafta sonları çok güzel bir tatil geçirebilirler. Saklı Göl Denizli kent merkezine biraz uzak mesafede yer almaktadır. Bu nedenle bölge halkı tarafından bile nadir olarak ziyaret edilmektedir. Bakir güzelliğinin korunmasındaki ana nedenlerden birisi de bu uzaklıktır.



Yeşildere Şelalesi

Denizli gezilecek yerler sıralamasında üst sıralara antik kentlere yer verdik. Bundan sonra sıra doğa güzelliklerine gelecektir. 55 metreden aşağı düşen şelale, ortaya eşi benzeri olmayan bir güzellik meydana getirmektedir. Kar beyaz renginde alan su gözünüzü, başınızı döndürebilecektir. İlkbahar ve yaz aylarında geldiğinizde açan ağaçların bıraktığı güzelliği ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz. Şelale etrafında aynı zamanda birçok alabalık üretim tesisi bulunmaktadır. Şelalenin oluşturduğu serin havada balık keyfi yapıp doğanın huzurlu kokusunu içinize çekebilirsiniz.



Güney Şelalesi

Denizli'nin Güney ilçe sınırları içerisinde yer Cinlere Koyunda bölgenin en güzel doğal güzelliklerinden birisi bulunmaktadır. Görülmeye değer bir güzelliği bulunan şelalenin Denizli merkeze 70 kilometre uzaklığı bulunmaktadır. Birinci derece SİT alanı olarak ilan edilen bu bölgede birçok doğa güzellikleri bulunuyor. Gün doğumunu çok iyi bir şekilde izleyebileceğiniz bu alanda tüm gününüzü geçirebilecek aktiviteler bulunmaktadır. Şelaleden akan suyun bıraktığı etki, bölgede oldukça güzel doğa güzellikleri meydana getirmiştir.



Karahayıt Kaplıcaları

Karahayıt Kaplıcalarından çıkan suyun sıcaklığı 420 derece
ile 560 derece arasındadır. Bu kaplıcaya gelen kişiler, suya girdikleri zaman
sindirim sistemi başta olmak üzere mide, bağırsak, karaciğer, safra
yollarındaki sorunların iyileştiğini görebilirler. Aynı zamanda Karahayıt Kaplıcalarından
çıkan suyun içilebilir olduğu da görülmektedir. Suyun kaynağını inceleyen Ege
Üniversitesi, suyun oldukça mucizevi etkilere sahip olduğunu tespit etmiştir.

Çamlık Parkı

Pamukkale Üniversitesi Kampüsünün hemen dışında, üniversiteye bağlı bir dinlenme yeri bulunmaktadır. Çamlık Orman İçin Dinlenme Parkı olarak adlandırılan bu bölgede gece pikniği yapılmasına izin verilmektedir. Üniversitenin koruması ve güvenliği altında olan bu park çok iyi bir şekilde aydınlatılmaktadır. Sahip olunan aydınlatma alanda geceleri de piknik yapılmasına izin vermekte. Halka açık bir alan olsa da parka girişler maalesef ücretlidir. Belediye otobüsü ve minibüs yardımı ile oldukça kolay bir şekilde buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.



Pamukkale Arkeoloji Müzesi

Denizli bölgesinde gerçekten çok ama çok fazla antik kent
bulunmakta. Antik dönemden bu yana yerleşim yeri olan bu kentte oldukça
kapsamlı bir arkeoloji müzesi bulunuyor. Hierapolis Antik Kenti'nin kazı çalışmaları
sırasında antik kentin en büyük yapısı Roma Hamamı keşfedildi. 1984 yılında
alınan bir karar sonrasında Roma Hamamı Hierapolis Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaya
başlandı. Müze içerisinde Hierapolis Antik Kenti kazılarında çıkarılan eserler
başta olmak üzere Laodikeia, Colossai, Attuda, Tripolis, Lycos vadi
kazılarından getirtilen eserler de sergilenmektedir.

Pamukkale Arkeoloji Müzesi içerisinde aynı zaman da Tunç Çağı dönemine ait, Beycesultan Höyüğünden gelen kalıntılar da sergilenmektedir. Aynı zamanda Lidya, Caria, Pisidya antik kentlerinden çıkarılan eserlerin de bazıları bu antik kent içerisinde yer alan müzede sergilenmektedir.



Atatürk Evi Etnografya Müzesi

Denizli merkez içerisinde yer alan Atatürk Evi Etnografya Müzesinin yapışış tarihi ile ilgili elimizde kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bölgede yaşayan kişilerin ifadelerine göre yapı 19. yüzyılın sonuna doğru inşa edilmiştir. Yapının gerek dış yapısı gerek planı gerek pencere yapılı gerekse süsleme özelliklerinden dolayı sakız üslubu olarak adlandırıldığını görmekteyiz. İki katlı olarak inşa edilen bu evde Atatürk birkaç kez konaklamıştır. Günümüzde müze olarak kullanılan evde Denizli bölgesine ait yöresel eşyalar, araç ve gereçler sergilenmektedir.



Apollon Lairbenos Tapınağı

Anadolu Tanrısı olan Apollon Lairbenos için adanmış bu tapınağın oldukça kutsal bir iç yüzü bulunmaktadır. 1887 yılında yapılan kazı çalışmaları sırasında tespit edilen tapınağın oldukça iyi bir bölgede, hakim bir tepe üzerine inşa edildiğini söyleyebiliriz. Bölgede yer alan diğer tapınaklara baktığımızda bu tapınağın diğerlerine nazaran daha eski olduğuu görmekteyiz. Tapınak büyük ihtimal ile Tanrıça Kybele'ya adanmıştır. Menderes vadisine hakim bir noktada yer alan tapınak binlerce yıllık geçmişe sahiptir. Tapınak gezintisinde aktif birçok kalıntıya rastlayabilmeniz mümkündür.



Alacain Mağarası

Alacain Ören Yeri içerisinde yer alan Alacain Mağarası başta mağaralar olmak üzere kale ve nekropollardan oluşmaktadır. Nekropol içerisinde yer alan lahit tipi kaya mezarlar, buralarda önemli şahsiyetlerin yer aldığını göstermektedir.

Dik yakalar içerisinde yer alan mağaralardaki bu mezarlar tamamen doğal kayalar içerisine inşa edilmiştir. Bizans döneminde de aktif olarak kullanılan bu bölgede hala aktif bir şekilde durmaya devam eden 4 adet çoban evi bulunmaktadır.



Tripolis Antik Kenti

Denizli kent merkezine 40 kilometre uzaklıkta olan Tripolis
Antik Kenti, Buldan ilçesine bağlı Yenicekent kasabasında yer almaktadır.
Büyükce bir yamaç üzerine kurulu olan bu antik kentin hem İç Anadolu Bölgesine
hem de Akdeniz'e ulaşımı bulunmaktadır. Bölgede bulunan birçok antik kente 20
ile 30 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Tripolis Antik Kentinin tam olarak ne zaman kurulduğuna dair bir bilgi maalesef ki bulunmuyor. Ancak edinilen bazı bilgilerde antik kentin genç Helenistik dönemde, Lidyalılar döneminde inşa edildiğine dair bazı belgeler bulunduğu iddia edilmektedir.



Denizli Ufo Müzesi

İlk olarak 2002 yılında İstanbul'da açılan Ufo müzesi, 2005
yılında Denizli'ye taşınmıştır. Dünya üzerindeki 4. Ufo müzesi olan bu müze,
Avrupa başta olmak üzere Ortadoğu ve Balkanların da tek Ufo müzesidir. Bu müze
de efsane de olsa Ufo ile ilgili tarihi olaylar, kanıtlar ve maketler yer
almaktadır.

Honaz Dağı Milli Parkı

Denizli'nin Honaz ilçesinde yer alan bu alan 1995 yılında milli park ilan edilmiştir. Kent merkezinin hemen Güneydoğusunda yer alan bu milli parkın zirve noktası 2,571 metredir. Şehri gürültü ve stresinden uzaklaşmak isteyip doğa ile iç içe olmak isteyen kişileri Honaz Dağı Milli Parkına davet etmek isteriz.



Pamukkale Natural Park

Pamukkale Natural Park, Pamukkale bölgesi ile iç içe kalabileceğiniz en iyi yerlerden birisidir. Burada yer alan işletmelerde kahvaltı yapabilir, çay ve kahveyi doğaya karşı içebilirsiniz. Natural Park'ın tam ortasında yer alan gölet içerisinde yüzlerce kaz ve ördeğin yüzüşünü görebilirsiniz. Kaz ve ördekleri beslemek gün içerisindeki stresinizi atmanıza yardımcı olacaktır. Natural Park, Pamukkale Travertenlerinin hemen aşağısında yer almaktadır.



Antik Havuz (Kleopatra Havuzu)

Pamukkale, Antik dönemden bu yana ziyaretçi alan bir şehirdir. Travertenler, bölgenin her zaman ziyaretçi almasına olanak sağlamıştır. Kleopatra Havuzu, 23 yüzyıllık geçmişe sahip olan bu havuzun oluşması aslında tamamen doğa olaylarındandır. Yıllar içerisinde meydana gelen depremler kentin ortasında büyük bir çukurun oluşmasını sağlamıştır. Şehrin sapsağlam sütunların yer aldığı çukurlar içerisine zamanla akmaya başlayan termal sular ortaya büyük bir antik havuzun oluşmasını sağlamıştır. Antik havuz gerekli bakım ve onarımı almadığı için biraz kötü bir görünüme sahiptir. Havuz içerine girip tarihi sütunlara dokunma fırsatına sahip olabilirsiniz.



Işıklı Gölü ve Tokalı (Akdağ) Kanyonu

Denizli'ye bağlı Çivril mevkiinde yer alan Işıklı Göl, su kuşlarının adeta üreme noktası haline gelmiştir. Aynı zamanda balık üretim çiftliği olarak da kullanılan göl, tatlı su kaynağı olmasından dolayı sulama ihtiyacı için de kullanılmaktadır. Ancak bilinçsiz yapılan avcılık, göl içerisinde bulunan ekosistemi neredeyse yok etmiştir. Isparta - Uşak karayolu üzerinde yer alan bu gölün etrafında eşi ya da benzeri bulunmamaktadır.



Denizli Gezilecek Yerler | Denizli’de Gezilecek 20 Yer!