Cunda Adası son yıllarda en çok dikkat çeken turistik bölgelerden biri. Adanın bugünkü ismi Alibey Adası olarak değiştirilmiş olsa da çoğu kişi tarafından Cunda Adası olarak biliniyor. Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı olan bu adayı görmeden geçmeyin.
Kurtuluş savaşında padişahın “Yunanlılara teslim olun” emrine uymayıp onun yerine silahlı
direnişe başlayan birliğin kumandası Yarbay
Ali Çetinkaya, bu adaya ismini vermiş.
Ayvalık ilçesi civarında bulunan 22 adadan sadece Cunda adasında yerleşim bulunuyor. Aynı zamanda Ege Bölgesi’nde bulunan en büyük dördüncü ada. Ege’nin en hareketli ve en güzel yerlerinden biri olan Cunda Adası, sahip olduğu doğal güzelliklerin yanı sıra turistik olanakları ile de dikkat çekiyor.
Cunda, tarihi kiliseler ve manastırları, dar taş sokaklar
arasında yer alan eskiden kalma evleri, plajları ve birbirinden leziz
restoranları ile son dönemlerin en popüler gezi noktalarından biri haline
gelmiş.
Cunda’nın nüfusunun büyük bir kısmı 1924 yılında Girit ve Midilli Adası’ndan geçen mübadele göçü yapan Türklerden oluşuyor.
Bu gözde adaya hem deniz yolu ile hem de kara yolu ile
ulaşabilirsiniz. Ayvalık ilçesinden gün boyu tekneler karşılıklı seferler gerçekleştiriyor.
Bunun dışında Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü ile Ayvalık’tan Cunda’ya kara
yoluyla ulaşabilirsiniz.
Cunda Adası’nda konaklamak isteyen gezginler için birçok
pansiyon, otel gibi konaklama alanları bulunuyor. Bunun yanında Ayvalık
ilçesinde bulunan konaklama yerlerini kullanabilirsiniz.
Cunda Adası Gezilecek Yerler
1. Cunda Sahili
Cunda Adası’nı ziyaret ettiyseniz ilk gezmeniz gereken yer adanın en hareketli yeri sahil oluyor. Cunda sahili araç trafiğine kapalı ve oldukça uzun br sahil. Hamidiye Camii’nin bulunduğu yerden sonra sahilin hareketli kısmı başlıyor.
Aracınız ile giderseniz bu noktada yer alan belediyenin
ücretli otoparkına aracınızı park edip sahil boyunca bir yürüyüş
yapabilirsiniz.
Cunda sahilinin gecesi ayrı, gündüzü ayrı güzel. Sahilin başındaki Despot Evi, Cunda’nın en eski yapılarından biri. Sahil uzun olduğu için yorulmanız pek mümkün olduğunda Tarihi Taş Kahve’ye uğrayak bir dibek kahvesi içebilir, karnınızı adanın ünlü restoranı Bay Nihat’ta doyurabilirsiniz.
2. Aşıklar Tepesi
Cunda Adası’nda manzarayı seyredebileceğiniz en güzel yer Aşıklar Tepesi. Bu tepeye çıkarak sadece Cunda ile kalmayıp Ayvalık ve çevredeki diğer adaları da izleyebilirsiniz. Aşıklar Tepesi’nin bulunduğu noktada Panaya Kilisesi ve Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı bulunuyor.
Aşıklar Tepesi’ne aracınızla çıkmayı düşünüyorsanız adanın dar sokaklarına dikkat etmelisiniz. 15 Eylül Caddesi üzerinden tepeye çıkabilirsiniz ve kent kitaplığının önünde küçük araç park alanını kullanabilirsiniz.
3. Taş Kahve
Cunda Adası’na gittiyseniz asla ziyaret etmeden, bir
kahvesini içmeden geri dönmemeniz gereken bir yer de Taş Kahve. Burası adanın en popüler ve tarihi mekânlarından birisi.
4. Despot Evi
Despot Evi, Cunda’nın önemli yapılarından bir tanesi. Hakkında ilginç hikayeler var. Rum halkı, Yunanistan devlet olduğunda mutluluktan Despot’a yüklü miktarda bağışta bulunmuşlar. Despot ise bu bağışın bir kısmı ile 1862’de bu tarihi yapıyı inşa etmiş.
Bu evde yaşayan Despot, 1877 yılında yaşanan bir baskında öldürülmüş ancak paranın yerini söylememiş. Bir söylentiye göre evdeki yüklü miktarda altın ve para çalınmış.
5. Ada Camping
Ada Camping, Cunda’nın merkezinden 15-20 dakikalık bir uzaklıkta yer alıyor. Denize karşı bir keyif sürmek isteyenler için ideal bir yer. Ülkemizin en iyi kamp alanlarından biri olan seçilen bu yerde deniz keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz. Benim de adada konaklamak isteyenler için tavsiyemdir.
Cunda’da konaklayabileceğiniz ekonomik bir yer arıyorsanız burada bulabilirsiniz. Kamp bölgesinde bungalov evler ve karavanlar bulunuyor. Duş, soyunma kabini gibi imkânlardan da yararlanabilirsiniz.