Prens Adaları içerisinde en göz alıcı ada olan Büyükada, eşsiz
doğası ve mimari yapısıyla her yıl dünyanın birçok yerinden akın akın ziyaretçi
toplamaktadır. İçinde birçok görülmesi gereken zengin yerler barındıran
Büyükada’yı nasıl keşfedebileceğiniz ile ilgili sizlere ufak bir gezi rehberi
hazırladık.

Büyükada Tarihçesi

Büyükada, Prens Adalarının en büyüğü ve kişiler tarafından en çok ziyaret edilen adasıdır. Büyükada’nın tarihi antik döneme kadar gitmektedir. Büyükada geçmişi ile ilgili ilk somut bilgiler 1930 yılında Karacabey bölgesindeki Rum ve Ortodoks mezarlığı çevresinde bulunan ve Büyük İskender’in babasına ait olan altın sikkeler olan definenin bulunması ile elde edilmiştir.

Büyükada tarihi içerisinde ilk olarak Bizans halkını ve o dönemde ada üzerinde inşa ettikleri yapıları inceleyerek Büyükada hakkında fikirler üretilmiştir. Manastır yapılarının çok bulunduğu Büyükada içerisinde genelde sürgün edilen imparatorlar ve imparatoriçeler kalmıştır.

Büyükada’da Gezilecek Yerler

Aya Yorgi Kilisesi

Büyükada denilince, giden veya gitmeyen bir çok kişinin aklına ilk olarak Aya Yorgi Kilisesi gelmektedir. Kilise ilk olarak 1751 yılında inşa edilmiştir, küçük bir yapı halinde inşa edilen kilise yıllar içerisinde manastır haline getirilmiştir. Kilise avlusunda bulunan çan kulesinin dibinde ki bina ise 1905 yılında inşa edilmiş ve 1909 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

Bu gün sadece kilise olarak kullanın bu yapı birçok farklı inançtan insanlara halen ev sahipliği yapmaktadır. Büyükada gezisi yapmak isteyen kişilerin mutlaka görmesi gereken Aya Yorgi Kilisesi 23 Nisan ile 24 Eylül tarihleri arasında ziyaretçiye açık tutuluyor .Aya Yorgi kilisesi sabah 8.30 ile öğlen 16.00 saatleri arasında açıktır. Kişiler hiçbir ücret ödemeden kiliseye girebilirler.

Dilburnu

Büyükada gezisi yapacak olan kişilerin doğayla iç içe
olabileceği en uygun yerlerden biri Dilburnu'dur. Dilburnu geniş çayırları
bulunan, ormanla iç içe olan bir piknik alanıdır. Kuzey bölgesinde Değirmen
Koyu, güney bölgesinde ise Ali Koyu yer almaktadır.Tamamı bitkilerle örtülü
olan bu minik piknik alanı içerisinde Tabiat Parkı’da bulundurmaktadır.
Dilburnu içerisinde restoran, kafe ve çocuk oyun alanları bulunuyor. Kişiler 7
Türk Lirası giriş ücreti ile birlikte sabah 8.30, akşam 22.30’a kadar bu keyifli
yerde vakit geçirebilirler.

Adalar Müzesi

Büyükada gezi turunuz içerisine muhakkak Adalar Müzesini'de katmalısınız. Bu müzenin en büyük özelliği ilk çağdaş kent müzesi olmasıdır. Müze içerisinde yüzlerce çeşitli obje, binlerce tarihi fotoğraf ve eski filmler gibi tarihi objeler bulunmaktadır.

2010 yılında hayata geçirilen bu müze tarihle doğayı iç içe kucaklayan Büyükada'yı tanımak isteyen kişilerin mutlaka görmesi gereken önemli yerler arasındadır. Adalar müzesi yaz ve kış aylarında sabah 09.30’dan, akşam 17.30’a kadar açıktır, müze sadece pazartesi günleri kapalıdır. Müzeyi ziyaret etmek isteyen 10 Türk Lirası giriş ücretiyle müzeyi ziyaret edebilirler.

Adakule

Hızır İlyas Tepesi üzerinde bulunan Adakule mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Özellikle düzenli adaya giden kişilerin sıklıkla görmek için uğradığı Adakule'nin bir çok ziyaretçisi de bulunmaktadır. Adakule'ye gidecek olan kişiler yolun belirli bir bölümünü faytonla gidebilirler ancak Lunapark Gazinosu güzergahına geldikten sonra geriye kalan yolu yürümeniz gerekecektir.

Ortalama 700 metre olan bu yol göründüğü kadar uzun olmamakla beraber, yol üzerinde ki eşsiz manzara sayesinde ne kadar yürüdüğünüzü anlamayacaksınız bile. Günümüzde Adakule restorasyon çalışması ile beraber ada düğünlerinin de en çok yapıldığı alanlardan biri haline gelmiştir.

Rum Yetimhanesi

Rum Yetimhanesi tartışmasız dünyanın en büyük ahşap yapıları arasındadır. Büyükada ziyareti yapacak olan kişilerin bu büyük eseri mutlaka görmesi gerekmektedir. 1898 yılında Alexandre Vallaury tarafından otel olması amacıyla inşa edilen bu yapı, dönemin padişahı olan II. Abdülhamit'en gerekli izinleri alamayınca düz bir yapı olarak satışa sunulmuştur.

O dönemin zengin Rum ailelerinden biri yapıyı satın alarak, Rum Yetimhanesi haline getirmiştir. Yapı 1964 yılından beri kullanılmıyor fakat ilk günkü gibi durun o gösterişli yapısı ve muhteşem mimarisiyle halen ziyaretçilerini konuk etmektedir.

Reşat Nuri Güntekin'in Evi

Ada Müzesinin hemen yanında yer alan Reşat Nuri Güntekin'in evi özellikle romanlarını okuyan kişilerin, yazarı daha iyi tanıması için kaçırılmaz bir fırsat sağlamaktadır. Ev içerisinde yazarın özel eşyaları, kullandığı alanlar halen gösterilmektedir.

Muhteşem bir mimari yapıya sahip olan bu köşk, özellikle Reşat Nuri Güntekin okuyucularını, okudukları satırlara geri götürmektedir. Ev içerisini ziyaret etmek isteyen kişiler ücretsiz bir şekilde giriş yapabilirler.

Rum ve Ortodoks Mezarlığı

Kilise yolunun üst tarafında bulunan Rum ve Ortodoks Mezarlığı
birçok tarihi kişinin mezarlığının içinde bulunduğu bir alandır. Adada yaşayan
Rumlar hakkında detaylı bilgileri göz önüne seren bu mezarlık, içerisindeki
yapılar ve unsurlarla mutlaka Büyükada gezisi içerisinde görülmesi gereken
yerler arasına girmiştir. Mezarlık içerisinde İmparatoriçe İrene'nin ve Patrik
Hrisantos'unda mezarlığı bulunmaktadır.

Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi diğer ismiyle Arabacılar Kilisesi, Büyükada
gezisi yapacak olan kişilerin mutlaka uğraması gereken görkemli bir tarihi
kilisedir. Panayia olarak da adlandırılan bu kilise özellikle seramiği, iç
dekorasyonu ve görkemli mimari yapısı ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden
biri haline gelmiştir. Kiliseye giden kişilerin en çok beğendikleri nokta ise
çan kulesi olmaktadır.

Hamidiye Cami

Büyükada içerisinde en çok beğenilen yapılardan biri olan Hamidiye Cami 1985 yılında açılmıştır. II. Abdülhamit tarafından yaptırılan bu yapı özellikle çini motifleriyle bir çok kişinin beğenisini kazanmaktadır.

Cami içerisinde iki yanında hilal motifi bulunmaktadır, motifin etrafında ise sekiz köşeli yıldız işlemesi bulunmaktadır. Özellikle kalem işinin detaylıca yapıldığı bu cami mimari merakı olan kişilerin mutlaka gitmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Camiyi gezmek isteyen kişiler herhangi bir ücret ödemeden, camiyi ziyaret edebilirler.

Büyükada'ya Ulaşım

  • Büyükada'ya en kolay ulaşım yolu Bostancı'da bulunan
    Mavi Marmara firmasıdır, Mavi Marmara firması ile 35 dakikada, Şehir Hatları
    üzerinden ise 40 dakikada Büyükada'ya gidebilirsiniz.
  • Kabataş üzerinden adalara gitmek isteyen kişiler Mavi
    Tur ile 1 saatte veya Şehir Hatları üzerinden 1 saat 35 dakikada Büyükada'ya
    gidebilirler.
  • Avcılardan feribotta binecek olan kişiler ortalama 2
    saat içerisinde Büyükada'ya gidebilirler.
  • Kartal istikametinden Büyükada'ya yolculuk yapacak olan
    kişiler Prenstur üzerinden 25 dakikada Büyükada'ya gidebilirler.
  • Eminönü, Karaköy veya Kadıköy üzerinden Büyükada'ya
    gidecek olan kişiler Şehir Hatları üzerinden 1 saat 10 dakikada Büyükada'ya
    gidebilirler.
  • Hızlı bir şekilde Büyükada’ya gitmek isteyen kişiler
    deniz taksisi kullanarak adaya hızlı bir ulaşım sağlayabilirler.

Harita ve Konum Bilgisi



Büyükada | Tarihçesi, Gezilecek Yerler ve Ulaşım Bilgisi