Akdeniz bölgesinde bulunan
Burdur, 2020 yılı nüfus sayımlarına göre 270,796 nüfusa sahiptir. Afyon,
Antalya, Isparta, Muğla ve Denizli gibi şehirlere komşu olan Burdur, göller
yöresinin de merkezi konumundadır. Günümüzde olduğu gibi antik dönemlerde de
yerleşim yeri olarak kullanılan Burdur, birçok antik kente sahiptir. Bu yazımız
içerisinde Burdur gezilecek yerler ile ilgili oldukça güzel bir rehber
hazırlamaya çalıştık.

Gölhisar

Burdurun 10 ilçesinden birisi olan Gölhisar, Akdeniz ile karasal iklimlerinin birleşimi bir iklime sahiptir. Yazları aşırı sıcak olmayan bölgede kışlar hafif geçmektedir. Oldukça egzotik görünümü olan ilçe, tarihi özelliğini korumaya devam etmektedir. İlçe merkezinin genelinde görülmeye değer birçok nokta bulunmaktadır.



Sagalassos Tarihi Kenti

Burdur içerisinde de geçmiş döneme ait izler bulabilmek mümkündür. Ağlasun ilçe sınırları içerisinde yer alan Sagalassos Tarihi Kentinde ilk izlerin M.Ö 10,000 tarihine kadar gittiği görülmekte. Bu kentin en etkili olduğu dönem Roma İmparatorluğu kurucusu Augustus dönemi olduğu iddia edilmektedir.



Arkeoloji Müzesi

Türkiye'nin en büyük arkeoloji müzelerinden birisi de Burdur içerisinde yer almaktadır. 1969 yılında ziyarete açılan müze içerisinde 57 binden fazla arkeolojik ve etnografı eser bulmak mümkündür. 1986 yılından bu yana her yıl 18 Mayıs tarihinde müzede eser - müze - insan temalı karikatür yarışmalarının düzenlendiği ve etkinlik dahilince kutlandığını söyleyebiliriz.



İnsuyu Mağarası

1966 yılında ziyarete açılan İnsuyu Mağarası, bölgenin en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. 600 metre uzunluğunda olan İnsuyu Mağarasının neredeyse tamamı gezilebilir durumdadır. Mağara içerisinde hem akarsu hem de göl görebilmek mümkündür.



Salda Gölü

Burdur'un son zamanlarda binlerce turist almasına neden olan şeylerden birisi de Salda Gölüdür. Yeşilova ilçe merkezine 4 km uzaklıkta yer alan Salda Gölü Türkiye'nin maldivleri olarak gösterilmektedir. Soda ve kil içeriğinden bulunan Salda Gölü, cilt rahatsızlıkların tedavisinde oldukça başarılıdır. Kamp alanı bakımından oldukça iyi olan Salda hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir.



Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi

Osmanlı sivil mimari örnekleri arasında en iyisinin Burdur'da bulunan Taş Oda olduğunu söyleyebiliriz. 17. yüzyılda yapılmış olan Konak, kınalı aşiretine aittir. Kültür ve Turizm Bakanlığı 1978 yılında konağın restore edilmesini sağlamıştır. 10 yıl süren çalışmalar sonucunda oldukça güzel bir konak ortaya çıkmıştır.



Burdur Saat Kulesi

Konya Valisi tarafından 1830 yılında inşa edilen Saat Kulesi, 1914 yılında meydana gelen depremle bütünü ile yıkılmıştır. Ancak; 1936 yılında şehrin saat kulesi olması gerektiğini düşünen Hacı Ali Emir Bey, kulenin yeniden yaptırılmasını sağlamıştır. 35 metre yüksekliğinde olan saat kulesinin 4 tarafında da saat bulunur. En altında ise 1 adet dükkan bulunmaktadır.



Susuz Kervansarayı

13. yüzyılda yapıldığı düşünülen Susuz Kervansarayı Bucak ilçesinin Susuz Köyünde yer almaktadır. Kareye benzer ama dikdörtgen bir şekilde inşa edilen kervansaray Anadolu Selçuklu Döneminin izlerini taşımaktadır. Han kısmı 5 neften oluştuğunu, orta nefin yüksek olacak şekilde tasarlandığını görüyoruz.  Orta kısmında bir kubbe bulunan Susuz Kervansarayı geometrik desenleri ve mimari yapısı ile gerçekten görülmeye değer olduğunu gösteriyor.



Kremna Antik Kenti

Burdur'un Bucak ilçesine 25 kilometre uzaklıkta Kremna Antik Kenti adında bir yerleşim bölgesi bulunuyor. Çevresi uçurumlarla çevrili bir tepe üzerine inşa edilen antik kent aksu vadisine hakim olacak şekilde planlanmıştır. Konumundan dolayı "uçurum" adı verilen Kremna ismi antik kente verilmiştir. En aktif dönemini M.S 2. yüzyılda yaşayan antik kentin günümüze kadar sadece bir kısmı ulaşmıştır. Antik kenti ziyaret ettiğinizde mahkeme salonu, kilise, kütüphane ve akropol kısımlarını görebilirsiniz.



Kuş Gözlem Evi

Geçmişte kuşların uğrak yerlerinden birisi olan Kuş Gözlem Evi, günümüzde çok ama çok az kuş tarafından ziyaret ediliyor. Burdur'un en popüler mesire yeri içerisinde yer alan Kuş Gözlem Evi'ni kesinlikle görmeni öneririm. Buraya gitmeden önce yanına semaver vs. de alabilirsin. Piknik yapmak, huzurlu bir gün geçirmek için oldukça ideal bir bölge.



Taş Oda Konağı

Osmanlı mimarisinin gerçekten dünyada eşi ve benzeri yok! 17. yüzyıl Osmanlı Mimarisi gözler önüne seren Taş Oda Konağı, yılların vermiş olduğu tüm darbelere rağmen ayakta kalmayı başarmış durumda. Kafeterya tarzında işletilen Taş Oda Konağına kadar gitmişken meşhur kahvaltısının da tadına bakmanızı öneririm.



Doğa Tarihi Müzesi

Son olarak sizlere Doğa Tarihi Müzesini gezmenizi öneriyoruz. Geçmişte Kavaklı Kilisesi olarak hizmet veren binanın bakım ve onarım çalışması ile bu müzeye dönüştürüldüğünü görüyoruz.  Müze içerisinde Burdur'da yapılan arkeoloji kazıları sırasında ortaya çıkarılan dev güney fili iskeleti sergilenmektedir. Aynı zamanda tarih öncesine ait birçok fosilin de müze içerisinde koruma altına alındığını görebilirsin.



Burdur Gezilecek Yerler | Burdur’da Gezilecek 12 Yer!