Bolu, Bebrikler döneminden bu
yana aktif olarak yerleşim birimi olarak kullanılmaktadır. İlk olarak Bebrikya
olarak adlandırılan bu bölgeye daha sonra M.Ö 8. yüzyılda Bithynialılar tarafından
ele geçirildi. Bölge daha sonra Bithynia olarak adlandırılmıştır. Zaman içerisinde şehri ele geçiren
medeniyetler, bu bölgede büyük bir krallık oluşturmuştur. Günümüzde 8 ilçeye
sahip olan Bolu'nun 305,233 nüfusu bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesinde yer alan
bu kentte birçok doğal güzelliklere sahiptir. Bu yazımız içerisinde Bolu
gezilecek yerle hakkında sizlere oldukça güzel bir rehber oluşturmaya
çalışacağız.
Gölcük Tabiat Parkı
Gölcük, Bolu'nun gezilecek yerler
listesi içerisinde ilk sırada yer almaktadır. Tabiat parkı etrafında bol
miktarda köknar ve çam ağaçları bulunmaktadır. Tabiat parkı içerisinde yer alan
gölün her dönem ayrı ve muhteşem bir güzelliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Gölün etrafında Orman Bakanlığına ait oldukça şirin bir misafirhane
bulunmaktadır.
Buna ek olarak misafirhane dışında kır gazinosu, restoran ve kafeterya bulunmaktadır. Milli Parklar tarafından koruma altına alınan Gölcük Tabiat Gölü, Orman İçi Dinlenme Yeri olarak gösterilmektedir. Koruma altında olan bu bölgeye araç ile giriş kesinlikle yasaktır. Yıl boyunca gezilebilen bu bölgede fotoğraf çekebilir, piknik yapabilirsiniz. Dinlenmek için geleceğiniz bu bölge, Bolu'nun en önemli turistik merkezilerinden birisidir.
Abant Gölü
Bolu'nun 34 kilometre güneyinde yer alan Abant Gölü, Abant Dağı üzerinde oluşmuş tabii bir göldür. Yılın her dönemi belirli bir güzelliğe sahip olan Abant hem günübirlik hem de uzun ve kısa süreli konaklamalı seçenekler için idealdir. Genelde birçok kişi kamp yapmak için bu bölgeye gelmektedir.
Yedigöller
Yedigöller, Türkiye'nin en meşhur
milli parkları arasında yer almaktadır. İçerisinde yürüyüş yolları, dilek
çeşmeleri, şelaleler, anıt ağaç, manzara seyir tepesi, gülen kayalar, Pisagor Ağacı
gibi birçok gezilmesi gereken yer bulunmaktadır. Seni bazı dönemlerinde sportif
olta balıkçılığı da yapılabilmektedir.
Yedigöller, sahip olduğu doğal
güzellikler bakımından Türkiye’nin en iyi kamp yapılacak yeri olarak
gösterilmektedir. Yedigöller içerisinde yer alan kamp merkezinde 40 yataklı
bungalov evler görebilmek mümkündür. Bungalov evler dışında piknik ve birçok
kamp bölümü bulunmaktadır.
Adres: Yedigöller, 14030 Merkeşler/Bolu Merkez/Bolu
Giriş Ücreti: 5 TL (Yaya girişi)
Akkaya Travertenler
Bolu'nun 20 kilometre güneyinde,
Mudurnu yolu üzerinde yer alan travertenler, Bolu'nun Pamukkale’si olarak
gösterilmektedirler. Bölge görülmeye değer olup oldukça iyi bir doğal güzelliğe
sahiptir. Bölge; yemyeşil doğa ile beraber mükemmel bir doğa güzelliğine
sahiptir.
Akkaya Travertenleri etrafında yer alan piknik alanında aileniz ile beraber güel bir hafta sonu geçirebilirsiniz. Bölgede güzel bir yürüyüş yaptıktan sonra doğada dinlenmeye başlayabilirsiniz. Akkaya bölgesinde çıkan maden suyu bölgenin daha da popüler olmasına olanak sağlamıştır.
Akşemseddin Türbesi
Bolu’nun Göynük ilçesinde yer alan Akşemseddin Türbesi, Gazi Süleyaman Paşa avlusunda bulunmaktadır. Akşemddin Hoca, Fatih Sultan Mehmet'in Lalası olup Fatih'i yetiştiren kişidir. İstanbul'un fethinde büyük bir paya sahip olan Akşemseddin, İstanbul'un manevi Fatihi olarak gösterilmektedir. 1459 yılında vefat eden Akşemseddin Hoca'nın türbesi 1464 yılında inşa edilmiştir.
Aktaş Türbesi
Bolu kent merkezi içerisinde yer alan Aktaş Türbesi, Anadolu'nun önemli kişilerinin mezarlarına sahiptir. Bağlı bulunduğu caminin sol cephesinde yer alan türbe zaman içerisinde genişleterek büyütülmüştür. Türbe çatısında 3 adet bronz alem olduğu görülmekte. Türbe içerisinde 5 adet sanduka yer aldığı görülüyor.
Sandukalar, yukarıda da
belirttiğimiz üzere Anadolu'nun önde gelen evliyalarına aittir. Sandukalar
sırası ile Aktaş Cami Dergah Şeyhi Hacı Mustafa Safiyüddin Efendi, Şeyh oğlu
Şeyh Hacı Nasrullah Efendi, mürit Mahmet Faik Efendi, Samuncu Şıh ve Kalaycı
Şıh Efendilere aittir.
Zafer Kulesi
Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında elde edilen başarı Zafer Kulesi ile taçlandırılmıştır. Dönemin Kaymakamı Hurşit Bey tarafından yaptırılan Kule 3 katlıdır. Altıgen taş temeline sahip olan kulenin ana bölümü ahşap üzerinedir. Altıgen gövde dipten başlayarak yukarıya doğru daralma göstermektedir.
Mudurnu Karamurat Gölü
Bolu'nun Mudurnu ilçesine 30 kilometre uzaklıkta yer alan Karamurat Gölünün de görmeye değer olduğunu söyleyebiliriz. Gölün 3 tarafı dağlarla çevrili olmasından dolayı doğal sit ve göl alanı olarak adlandırılmaktadır. Gölün kaynağı; vadilerden akan sular ile beslendiğini göreceksiniz.
Seben Kaya Evleri
Bolu'nun Seben ilçesinde yer alan oyma kayalar birçok yapay yerleşim yerinin oluşmasına olanak sağlamıştır. Kayaların oyularak yapıldığı yerleşim yerinde oldukça eski mahallenin varlığını göstermektedir. Tamamen kaya evlerden oluşan mahallelerde Orta Bizans dönemi eserleri görebilmek mümkündür. Bu evler bizlere tarihin gerçek bir yansımasıdır.
Esentepe Kayak Merkezi
Bolu, kış aylarının oldukça zorlu geçtiği kentler arasında yer almaktadır. Esentepe Kayak Merkezi, Gerede ilçesinde yer almakta olup çam ormanları ile donatılmış bir orman içerisinde yer almaktadır. Bu kayak merkezinin dünyada bir ilke imza attığını söyleyebiliriz. Esentepe Kayak Merkezi, Dünya üzerinde ana kara yola yakın ilk ve tek kayak merkezi olarak gösterilmekte.
Bolu Müzesi
1975 yılında başlatılan çalışmalar sonucunda 1981 yılında açılan bu müze, birçok etnoğrafik ve arkeolojik esere sahiptir. İçerisinde 2 bölüm bulunan müze, şehir merkezinde hemen stadyum caddesi üzerine kurulmuştur. Müze içerisinde güncel olarak 15,981 eser bulunmaktadır.
Sülüklü Göl Tabiat Parkı
Halk arasında Sarıgölcük olarak da bilinen Sülüklü Göl Tabiat Parkı, Bolu'nun Mudurnu ilçe sınırlarında yer almaktadır. Türkiye'nin en çok ziyaret edilen milli parkları arasında yer alan Sülüklü Göl Tabit Parkı yapı olarak tektonik göl olarak gösterilmekte. Doğada tektonik olarak meydana gelen hareketler sonucunda 30 metre derinliğinde bir çukur oluşmuştur. Çukur etrafında bulunan su kaynakları çukurun su ile dolmasına katkı sağlamaktadır.
Adres: Tavşansuyu Köyü Mevkii - Mudurnu/Bolu
Giriş Ücreti: 4 TL
Sünnet Gölü
Bir heyelan set gölü olan Sünnet Gölü Bolu'nun Göynük ilçesinde yer almaktadır. 186,000 metrekare üzerine kurulmuş olan gölün en derin noktası 22 metre olarak ölçülmüştür. 1,100 metre uzunluğunda olan gölün en genişliği maksimum 100 metredir. Kış ayının sona erip ilk bahar başladığında kar erimeleri sayesinde su seviyesi daha da artmaktadır.