Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan
Bitlis, 2020 yılı verilerine göre 340,000 nüfusa sahiptir. Doğu Anadolu
Bölgesinde yer alan birçok şehir gibi bu şehir de ismini Büyük İskender'den
almıştır. Bitlis, bir vadi içerisinde yer almakta olup tarihsel yapıların ağır
bulunduğu bir bölge üzerine kurulmuştur. 16. yüzyılda bir Osmanlı Vilayeti iken
daha sonrasında Muş'a bağlı bir kaza haline getirilmiştir. 1919 yılında 2.sınıf
vilayet, 1929 yılında ise 1Muş'un bir ilçesi haline gelmiştir. 1935 yılında ise
il statüsünde yükseltilmiştir.

1953 yılında son idadi şeklini
alan Bitlis, tarih boyunca sürekli ziyaret edilir bir merkez olmuştur. Bitlis
sınırları içerisinde yer alan Hanlar bunun en belirgin özelliklerindedir. Bu
yazımız içerisinde Bitlis gezilecek yerler hakkında güzel bir liste oluşturmaya
çalıştık.

Nemrut Dağı Krater Gölü

Bitlis'in en büyük turistik yerlerinden birisi de Nemrut Krater Gölü'dür. 10 metre genişliği ile Dünyanın en büyük krater göllerinden birisi ola Nemrut Krater Gölü, eşsiz bir doğa güzelliğine sahiptir. Sadece bu krater gölünü görke için bile her yıl binlerce kişi Nemrut'a gelmektedir.



Tatvan

Bitlis'in hiçbir şehre nasip olmayacak bir güzelliği bulunmaktadır. Tatvan, Bitlis'in en popüler en meşhur ilçesidir. Bitlis'e geldiğinizde ilk olarak Tatvan ilçesini gezmenizi öneririz. İlçe merkezi içerisinde yer alan gölün etrafında yürüyebilir, güzel kamp yapılacak yerlere ulaşabilirsiniz.



Ulu Kümbet

Ahlat'ın kendisine özgü mermer taşlarından yapılan Ulu Kümbet kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Kümbetin zemininde bulunan bir metrelik derinlikle içeriye girilecek kapı bulunmaktadır. Gün içerisinde birçok kişi camiyi ziyarete gelmektedir.



Aygır Gölü

Aygır Gölü Bitlis'in Adilcevaz bölgesinde yer almaktadır. Bitlis kent merkezine 130 kilometre uzaklıkta yer alan göl, ilçe merkezine sadece 8 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Tektonik oluşumlu bir göl olan Aygır Gölü, doğal yapısını asla kaybetmemiştir. Göl çevresinde yer alan piknik alanlarında aileniz ile beraber güzel vakitler geçirebilir, kamp yapma fırsatına sahip olabilirsiniz.  Türkiye'de aynı isimde birkaç adet daha göl bulunmaktadır.



Gök Meydan Camii

Ebu'l Muzaffer Muhammed tarafından 1150 yılında yaptırılan Gök Meydan Camii'nin oldukça önemli bir yere sahip olduğunu görüyoruz. Caminin içerisinde yer alan kitabeye göre minare daha sonradan, 1492 yılında inşa edilmiştir. Minarede yoğu olarak Osmanlı mimari özellikleri yer aldığını görüyoruz. Birebir aslı ile yeniden restorasyon edilen cami, günümüzde hala ibadete açıktır. İbadet saatleri dışında caminin sürekli ziyaret edilebilir olduğunu görüyoruz.



Bitlis Kalesi

Bitlis Kalesi, kent merkezi içerisinde yer alan en ihtişamlı yapılardan birisidir. M.Ö 312 yılında Büyük İskender'in talimatı ile inşa ettirilen kale dik bir yamaç üzerinde yer almaktadır. Gün batımının en net, en güzel izlendiği bu kalenin turistik değeri oldukça fazladır.



Selçuklu Mezarlıkları

Selçuklu, Anadolu'ya oldukça uzun süre hakim olmuş en eski devletlerden birisidir. 12. ve 13. yüzyılda Ahlat'da yaşamış olan Selçuklular, eşi benzeri bir daha görülemeyecek anıt mezarlar inşa etmişlerdir. Mezar taşları üzerinde yer alan işçilik insanların yaşam biçimleri ve inanışları hakkında bilgi vermektedir.  Selçuklu mezarlıklarının oldukça eski bir geçmişe sahip olmasından dolayı korunması gereken mimari yapılar arasında yer almaya başladığını görüyoruz.



El Aman Hanı

Anadolu'nun en büyük kervansaraylarından birisi de El Aman Hanı'dır. İçerisinde konaklama alanları, hamam, cam ve dükkanlar ile beraber külliye bulunan Han 16. yüzyılda inşa edilmiştir. Han, Hüsrev Paşa'nın yapmış olduğu yardımlar ile yaptırıldığı rivayet edilmektedir. Bitlis içerisinde Al Aman ile beraber Şerefiye, Yusufiye, Arasa, Kokoz Zal Paşa ve Duhan Hanları da bulunmaktadır.



İslahiye Medresesi

Bitlis Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan İslahiye Medresesi oldukça eski bir geçmişe sahiptir. Geçtiğimiz yıllarda büyük bir restorasyon çalışmasına tabii tutulan medrese, tarihi bir geçmişe sahiptir. Sağlam ve gösterişli bir medrese olan İslahiye müze olarak kullanılması ile de kendisini ön plana çıkarmaktadır.



Etnografya Müzesi

2005 yılında ziyarete açılan Bitlis Etnografya Müzesi, bölgenin yöresel kültürünü çok iyi bir şekilde yansıtmaktadır. Bitlis halkının geçmişte kullandığı günlük kıyafetler, araç ve gereçler gibi birçok eser yer almaktadır. Aynı zamanda Bitlis Kalesi üzerinde yapılan arkeolojik kazılar sırasında elde edilen eserlerin bir kısmı bu müzede sergilenmektedir. Aynı zamanda Osmanlı, Bizans, Selçuklu ve Roma Dönemine ait eserler de bulabilmek mümkündür.



Emir Bayındır Köprüsü

Bitlis'in Ahlat ilçesinde yer alan Emir Bayındır Köprüsü, tamamen kesme taştan inşa edilmiştir. 21 metre uzunluğunda olan köprünün tek bir gözü bulunmaktadır. Köprünün taşları üzerinde çift başlı, koyuna benzeyen bir kabartma bulunmaktadır. Tam olarak yapım tarihi bilinmeyen köprü en son 1954 yılında büyük bir bakım ve onarım yaşamıştır.



Süphan Dağı

Van Gölü'nün hemen kuzeyinde yer alan Süphan Dağı, yapı olarak stratovolkandır. Anadolu'nun en yüksek 3. dağı olan Süphan Dağının zirvesi örtülü bir buzul ile kaplıdır.



Yapmadan Dönme

  • Ahlat'ta bulunan Selçuklu mezarlığını görün.
  • Süphan Dağını yakından görme fırsatına sahip
    olun.
  • Adilcevaz Çakıl Adasında bulunan plajı görün.
  • Nemrut Krater gölünü ziyaret et.
  • Doğa sporlarına merakınız varsa İncekaya
    Kalderası'nı ziyaret et.
  • Güroymak Budaklı Köyünde bulunan kaplıcaları
    ziyaret et.

Bitlis Gezilecek Yerler | Bitlis’te Gezilecek 12 Yer!