“Unlu mamul” denildiğinde aklınıza pastalar, kekler, kurabiyeler geliyorsa yanılmıyorsunuz demektir. Buna ek, envai çeşit ekmeğin de birer unlu mamul olduğunu hatırlatalım. Bir sitenin ismi “Yiye Geze” olunca, hâliyle sadece gezi veya sadece yemek odaklı olmadığımızı da takdir edersiniz. Yolunuzun düşebileceği hemen her yerdeki lezzet duraklarını sizler için araştırıyor, derliyor ve kaleme alıp paylaşıyoruz. Bu yazımızdaysa biraz ekonominize, biraz mutfağınıza ve bir yıl sonraki gezi planınızın bütçesine şöyle bir dokunmak istiyoruz…
Bayat ekmek konusu hemen her yıl en az bir kez televizyonda denk geldiğiniz bir konu. İş çıkışı çok aç hissedip iki yerine üç ekmek aldığınızda, beklenmedik bir misafirlik söz konusu olduğunda, evdeki yemek durumu hesaba katmadığınız şekilde pişirildiğinde evde ekmek artabilir. Bunun yadsınacak veya ayıplanacak bir durum olmadığını belirtelim.
Ekmek israfının önlenebilmesi için tek çözüm ekmek alımını durdurmanız. Ekmek israfı yerine belki de bayat ekmek oluşumunun önlenmesi diyelim; çünkü ekmek israfını önlemek aslında kolay. Mısır ekmeğinden tandır ekmeğine, tam buğday ekmeğinden Trabzon Vakfıkebir ekmeğine, lavaştan pideye, somundan taşlı fırın ekmeğine dek Türkiye’nin dört bir yanında çeşit çeşit ekmekler var. Kullanılan tahıldan ağırlığına, şeklinden mayalanma yöntemine dek tercih edilen farklara göre çeşitler artıyor. Kısacası toplum olarak ekmek tüketmeyi seviyoruz. Bu yüzden bayat ekmek israfı konusunda damağınızı da bütçenizi de memnun edecek birkaç ayrıntıyı derledik.
Papara, özellikle İç Anadolu’da tercih edilen ve bayat ekmeklerin enfes bir şekilde tüketilmesine de olanak tanıyan sulu yemeklerden birisidir. Tercihe göre etli ve etsiz de yapılabilen bu yemek, içerdiği kuru soğan, patates, salça ve baharatlarla leziz bir seçenek. Dört kişilik bir sofra için en az yarım ekmek kadar bayat ekmek iş görecektir. Ayrıca yemeğin tarifini arıyorsanız yoğurtlu olanlardan ve soğan ile patates içermeyenlerden uzak durmanızı öneririz.
Fransız tostu da denen yumurtalı ekmek ise bir diğer bayat ekmek bertaraf etme yöntemi. Yapımı oldukça basit olan yumurtalı ekmek, özellikle tatil günlerinin sabahları için değerlendirebileceğiniz bir yemek. Dışarıda bulabilme şansınız çok yok; ancak evinizde biraz bayat ekmek varsa, yumurtaları bir kaba kırarak işe koyulabilirsiniz. Ayrıca pizza gibi değerlendirebilir, çeşitli ot ve sebzelerle yeni tarifler deneyebilirsiniz.
Evde sandviç yapmak için tost ekmeği alıyorsanız, size önerimiz bayat ekmeklerinizi kullanmanız. İster iki dilim arasına, isterseniz de yarım ekmek arasına yapmak istediğiniz sandviç için eve ateşli ocakta ısıtma olanağı sağlayan (eski tip) sandviç makinalarından bir tane almanız. Aynı makinayla dilerseniz bayat ekmekleri kızartabilir ve kahvaltınızda tüketebilirsiniz. Çorbalarınız için de ideal olacağını vurgulayalım.
Bayat ekmeklerle yapılabilecekler aslında çok daha fazla; ancak dikkatinizi yemek tariflerine değil, yapabileceklerinizi hatırlatmaya çekmek istiyoruz. Bir ekmeğin 1.25 TL olduğunu kabul ettiğimizde, eğer günlük bir ekmek alıyorsanız yıllık buna harcadığınız tutar 460 TL civarında olacaktır. Her gün, bir ekmeğin çeyreğini çöpe atıyorsanız, bunun maddi karşılığı da yıllık 115 TL olacaktır. Bu tutar, birkaç önceden alabileceğiniz yurtiçi bir uçak bileti ve ortalama bir otobüs bileti tutarına eşit sayılabilir.