Türkiye'nin Doğu Anadolu
Bölgesinde yer alan Bingöl'ün 2020 yılı verilerine göre 267,539 nüfusu
bulunmaktadır. Şehrin ismi Evliya Çelebiye göre Büyük İskender tarafından
verilmiştir. Bir hikayeye göre Büyük İskender'in vücudunda hiçbir hekimin
tedavi edemediği ağrılar çıkmış. Çare arayışları sırasında Bingöl'ün Ilıca
Kaplıcaları ile tanışmıştır. Tüm ağrı ve sancılarından kurtulan Büyük İskender,
ağrılarından kurtulduğu için bu şehre Cennet Suyu anlamına gelen Çapakçur adını
vermiştir. Zaman içerisinde isim Mingöl'den Bingöl'e dönüşmüştür. Bingöl'e
uğramanız durumunda gezip görmeniz gerekenleri sizlere bir liste halinde sunmak
istedik.
Yüzen Ada
Kara ile bağlantısı olmayan, su
üzerinde serbest bir şekilde dolaşabilen adalar Yüzen Ada olarak
adlandırılmaktadır. Şu an Türkiye sınırları içerisinde toplamda 22 adet yüzen
ada bulunuyor. Sadece Bingöl'de Solhan ilçesi sınırları içerisinde 3 adet yüzen
ada bulunmaktadır.
Bölge insanların doğa gezileri sırasında keşfedilen Yüzen Ada, bu zamana kadar görülmeyen bir doğa olayına sahiptir. Yüzen Ada'nın bulunduğu yer Bingöl - Solhan karayolu üzerindedir. Bölgenin turistik ziyaretlere uygun olabilmesi için karayolu özel olarak yeniden inşa edilmiştir.
Çir Şelalesi
Bingöl'de görebileceğiniz en güzel doğa güzelliklerinden birisi de Çir Şelalesidir. Yerden 100 metre kadar yükseklikte yer alan Çir kayalıkları arasından akan su, yerden 50 metre yükseklikten aşağı çakılmaktadır. Şelalenin akışını, etrafa verdiği serinliği hissetmek çok az kişiye nasip olmaktadır.
Kral Kızı Kalesi
Bingöl'ün Genç ilçesinde yer alan Kral Kızı Kalesi tam olarak Diyarbakır Çayı ile Konsper Çayı'nın kesiştiği yerde yer almaktadır. Bölgeye hakim bir tepe üzerine kurulmuş olan bu kale hakkında birçok söylenti bulunmaktadır. Rivayete göre Pers Kralı Dano bu kaleyi kızının kalması için yaptırmıştır.
Buban Bacaları
Kapadokya'da bulunan Peribacalarının bir benzeri Bingöl'de de bulunmaktadır. Kayaların zaman içerisinde rüzgar ve yağmurla aşınması sonucunda ortaya oldukça büyük bir doğa güzelliği çıkmıştır. Bölge çok fazla tanıtılmadığı için yeteri miktarda turist çekememektedir. Son zamanlarda yapılan reklam ve tanıtım çalışmaları bölgenin turistik değerini kat ve kat arttırmaktadır.
Vank Kilisesi
Bingöl - Muş karayolunun 18.
kilometresinde yer alan Vank Kilisesi, oldukça eski bir tarihe geçmişe
sahiptir. Doğal kayalıklardan oluşmuş olan bu kilise, sırtını tamamen dağa
yaslamıştır. Kayalıkların ön bölümünde birbirleri ile bağlantılı birçok kaya
yerleşim yeri tespit edilmiştir.
Mağaralar üzerinde yapılan çalışmalar ortaya oldukça değişik verilerin çıkmasına olanak sağlamıştır. Mağaraların M.S. 5. yüzyıl gibi oyulduğu ifade ediliyor. İnsan eli ile yapılan mağaralar Roma İmparatorluğu bakısından kaçıp hayatını sürdürmek isteyen Hristiyanlar tarafından inşa edilmiştir.
Kığı Kilisesi
Kığı ilçe merkezi içerisinde yer alan Kığı Kilisesi, oldukça sağlam bir yapıya sahiptir. Kalenin etrafında yer alan kayalıklar oldukça sarp olup yükseklikte yer almaktadır. Kale, görünüm itibari ile Urartu Kalelerine benzemektedir. Kalenin içerisinde Ortaçağ mimarisinden kalma bazı parçalar bulunmaktadır.
Zağ Mağarası
Vank Kilisesin de içerisinde yer
aldığı Zağ Mağrası, Bingölde gezip görülecek yerler listelerinin ilk sırasında
yer alıyor. Doğal kaya kütlelerinde oluşan Zağ Mağarası, sırtını tamamen dağa
yasamış durumdadır. Ön cepheden baktığımızda mağara içerisinde açılmış birçok
odanın bulunduğunu göreceksiniz.
Zağ Mağarası M.S. 5. yüzyıl başında, erken Hristiyanlık döneminde inşa edilmiştir. Birbiri ile bağlantılı odalardan oluşan bu mağaralar, Roma İmparatorluğunun baskısında olan Hristiyanların yaşayabilmek adına oluşturmuş oldukları bir yerleşim birimidir. Zağ Mağarası, görmeye alışık olduğumuz yeraltı şehirlerin birebir benzeridir.
Ilıca Kaplıcaları ve Termal Tesisler
Bingöl, yer altı su kaynakları bakımından da oldukça zengin bir bölgedir. Bingöl - Erzurum karayolunun 20. kilometresinde yer alan Ilıcalar Beldesi, kaplıca bakımından çok iyi bir seçenektir. Kaplıca suları karbondioksit, biokarbonatlı ve karbon gazozlu su bulunmaktadır. Aynı zamanda sülfat, klor, silikat gibi demir ve alüminyumlar yer almaktadır. Sağlık Turizmi açısından oldukça önem arz eden kaplıca, her yıl ortalama olarak 10,000 yerli, 500'e yakın da yabancı turist tarafından ziyaret edilmekte.
Hesarek Kayak Merkezi
Bingöl kent merkezine bağlı olan Dikme Köyü, Hesarek Kayak Merkezine ev sahipliği yapmatadır. 2016 yılında kullanıma açılan kayak merkezinin yaklaşık 1,700 metre kayak pisti bulunmaktadır. Telesiyeji, baby lifti, teleskisi ve 70 yatak kapasiteli oteli ile yıl boyunca misafirlerini sorunsuz bir şekilde ağırlamaktadır. Bölgenin turizm faaliyetlerini arttırmak açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
Yolaçtı Kurucadağ Kayak Merkezi
Bingöl'de sadece bir tane kayak merkezi bulunmamaktadır. Yolaçtı Kurucadağ Kayak Merkezi, kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Yıl boyunca binlerce kişinin akın ettiği kayak merkezinin 925 metre uzunluğunda pisti 500 kişilik bir teleskisi mevcuttur. 1,000 metre uzunluğunda yer alan tek bir pist yer alıyor gibi gösterilse de profesyonel kayakçılar için ayrı ayrı oldukça fazla özel pistler yer almaktadır.
Abdulkadir Sarı Dinlenme Parkı
Bingöl kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta yer alan Abdülkadir
Sarı Dinlenme Parkı, İl Özel İdaresi tarafından hayata geçirilmiştir. 8 dönüm
üzerine kurulu olan bu park tamamen halka açıktır. İçerisinde yiyecek ve içecek
satın alabilecek oldukça fazla yer bulunmaktadır. Aynı zamanda park içerisinde
piknik yapılabilecek alan da bulunmaktadır.