Batum, Türklerin en çok ziyaret etmek istediği şehirler arasında yer alıyor. Özellikle vizesiz geçişin mümkün olduğu Batum, hareketli gece hayatının yanı sıra kumarhaneleri ile de oldukça popülerdir. Gürcistan'a, Batuma'a gitmek isteyen kişiler Artin Hopa'dan Sarp Sınır Kapısı aracılığı ile Batum'a gecebilirler.

Batum'a geçmek isteyen kişilerin vize çıkartmasına gerek yoktur. Kimlikleri ile beraber 15 TL ücret ödeyen kişiler Batum'a giriş yapabilirler. Batum Gezilecek Yerler listeleri daha çok 2000 yılından sonra oluşmaya başladığını görüyoruz. Karadeniz kıyısında bulunan bu şehir, 2000 yılında büyük bir yenileme projesine dahil olmuştur. Şehir hem kültürel hem de doğal güzellikler bakımından gelişmiş, zenginleştirilmiştir.

Daha önce yurtdışına çıkmadıysanız Batum yurtdışı tatil için en ideal yerlerden birisidir. Sizlere birazdan sunacağımız liste sayesinde çok güzel bir tatil yaşayabilirsiniz. Bu şehre günübirlik olarak girmek çok da iyi olmayacaktır. Batum'da Gezilecek Yerler listesinin tamamını gezmek için en azından 3 gününüzü ayırmanızı öneririz. Şimdi gezilecek yerler listemize geçelim;

Batum Bulvarı

Batum Bulvarı, şehirde ziyaret edebileceğiniz yerler arasında ilk sırada yer alıyor. Kıyı şeridinde yer alan bu bulvar 1881 yılında Alman peyzaj mimarı Ressler tarafından inşa edilmiştir. İçerisinde çok fazla cazibe noktası bulunan bu bulvarda zaman geçirirken çok fazla keyif alacaksınız.

Bulvarın inşaatına 1881 yılında başlansa da tamamlanması ancak 1884 yılını bulmuştur. Bulvarın yapımı sırasında aynı zamanda Fransız mimar Michael D'Alfons'da aktif olarak bulunmuştur. Eğer bulvara kesin gelmeye karar verdiyseniz öğleden sonra gelmenizi tavsiye ederiz. Çünkü buradan gün batımını izlemenin çok keyifli olduğunu göeceksiniz.

Toplamda 7 kilometre uzunluğa sahip olan Batum Bulvarında ziyaret etmenizi istediğimiz bazı yerler bulunuyor. Bulvar içerisinde bulunan 6 Mayıs Parkı ve Ali ve Nino Heykelini kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Bulvarda yer alan dönme dolaba binmeden, bulvar meydanında bulunan dans eden çeşmeleri izlemeden asla geri dönmeyin.

Alfabe Kulesi

Alfabe Kulesi 2012 yılında açılmış bir yerdir. Kulenin yapılma amacı Gürcü dilinin ve Gürcü insanların özgürlüğünü simgelemek olduğunu söyleyebiliriz. 130 metre yüksekliğe sahip olan kule Batum Bulvarının hemen kuzeydoğusunda yer alıyor. Heykeli ziyaret ettiğinizde 4 metreden oluşan heykelin ana hatlarını çok net bir şekilde görebilirsiniz.

Alfabe kulesinde plakaların insan DNA'sına benzediğini göreceksiniz. Çift sarmal betimlemenin bulunduğu kulede Gürcü alfabesinin 33 yer aldığını göreceksiniz. Akşam vakitlerinde açılan ışıklar ile beraber kulenin çok daha etkileyici bir görünüme sahip olduğunu göreceksiniz. 

Alfabe Kulesi Karadeniz'in enfes manzarasını izleyebileceğiniz en iyi yerlerden birisidir. Eğer asansörle kulenin üst katına çıktığınızda muhteşem bir manzara ile beraber güzel bir restoran sizleri karşılayacaktır.

Batum Botanik Bahçesi

Batum Bulvarından ayrılmanın zamanı gelmiştir. Kent merkezinden 9 kilometre kadar çıktığınızda Batum Botanik Bahçesi sizleri bekliyor olacaktır. Otobüsler yardımı ile oldukça kolay ve hızlı bir şekilde botanik bahçeye çıkabilirsiniz. Botanik bahçe 1912 yılında Andrey Krasnov ve ekibi tarafından oluşturulmuştur. 109 hektar büyüklüğünde olan bahçe bir zamanlar Rusya'nın en büyük botanik bahçesi unvanına sahipmiş.

Denizden 220 metre yükseklikte olan Batum Botanik Bahçesi, doğa tutkunlarına görsel bir şov sunuyor. Bahçe içerisinde yer alan bitki türlerinin tamamını görmek için buraya en azından 3 saat kadar vakit ayırmak gerektiğini göreceksiniz.

Batum Botanik Bahçesi içerisinde toplam 1,800 adet bitki türü bulunuyor. Bu bitki türlerin yaklaşık 90 tanesi Kafkas Coğrafyasına aittir. Diğer bitki türeri ise 140'dan fazla ülkeye aittir. Botanik bahçe içerisinde yer alan kütüphanede hangi bitki türlerinin hangi ülkeye ait olduğu ile ilgili bilgiler edinebilirsiniz.

  • Adres: Mtsvane Kontskhi (Green Cape), Batumi
  • Ziyaret Saatleri: 09:00 – 19:00
  • Web Sitesi: bbg.ge

Ali ve Nino Heykeli

Batum Bulvarını gezerken Ali ve Nino Heykelini ziyaret etmenizi önermiştir. Tamara Kvesitadze tarafından tasarlanan bu figürler aslında bir kitaptan esinlenmiştir. Azeri yazar Kurban Said'e ait kitapta yer alan aşıkları simgeleyen bu figürler, Batum'un en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. 

Batum'da Nereye Gidilir sorusuna vereceğimiz en güzel yanıtlardan birisi Ali ve Nino Heykelidir. Oldukça trajik bir hikayede Sovyetler tarafından düzenlenen bir istilada sonucunda birbirinden ayrılmak durumunda kalan Müslüman Genç ile Gürcü Prens bu heykeller ile yeniden bir araya gelebiliyor. Bu muhteşem gösteri, izleyicilerin duygulanmasına neden olabiliyor.

Ali ve Nino Heykeli toplamda 7 metre yüksekliğe sahiptir. Erkek ve kadın figürü her 10 dakikada bir açılarını değiştiriyor. Tüm süreci baştan sona izlediğinizde birbirinden ayrılmak durumunda kalan Ali ve Nino'nun kucaklaştığını göreceksiniz. Gün batımında ziyaret ettiğinizde çok güzel görüntünün oluştuğunu göreceksiniz.

Avrupa Meydanı

Avrupa Meydanı yapımı 2007 yılında ancak tamamlanabilmiştir. Sıcak yaz günü serinlemek, Batum gündelik yaşamını gözlemlemek isteyen kişilerin belki de ilk uğramaları gereken yer burasıdır. Avrupa Meydanı, Batum Gezilecek Yerler listelerinde her geçen gün yükselmeye devam etmektdir.

Batum'un ana meydanlarından birisi olan Avrupa Meydanının etrafı Gotik ve Barok stilde inşa edilmiş yapılarla doludur. Meydana geldiğinizde yapacağınız ilk şey etrafı izlemek ve fotoğraf çekmek olmalıdır. Avrupa şehirlerinde bulunan bir meydana sahip olan bu yerde Medea Heykelini kesinlikle görmenizi öneririz.

David Khmaladze tarafından yapılan bu heykeli ziyaret ettikten sona meydanda bulunan Astronomik Saat'ı da kesinlikle görmenizi öneriyoruz. Meydan solu almak, dinlenmek için en ideal yerler arasındadır.

Piazza Meydanı

Batum'da Gezilmesi Gereken Yerler denildiğinde akla aynı zamanda Piazza Meydanı gelmektedir. İtalyan esintileri ile tasarlanan bu meydan 2009 yılında tasarlanmıştır. Aslında buraya yerel halk tarafından Eski Batum adı da verilmektedir.

Piazza Meydanı mimar Vazha Orbeladze tarafından tasarlanmıştır. Farklı farklı stil ve trendlerin etkisi ile tasarlanan bu meydanın oldukça değişik bir havaya sahip olduğunu göreceksiniz. Meydana girdiğinizde direk tabanı süsleyen mozaiklere ve saat kulesine bakın. Atmosferin ne kadar derin olduğunun farkına varacaksınız.

Piazza Meydanı yapı olarak Gürcü Lüks Yaşam stilini de gözler önüne seriyor. Meydan içerisine girdiğinizde lüks mağaza, restoran ve kafe sizleri karşılayacaktır. Deniz kıyısında olmasından dolayı konaklama için bile bu bölgeyi tercih edebilirsiniz.

Argo Teleferiği & Sputnik Tepesi

Denizden 250 metre yükseklikte olan Sputnik Tepesi, Batum'da manzara izleyebileceğiniz en güzel yerlerden birisidir. Geçmişe tepeye ulaşım bir hayli güçtü. Ancak; 2013 yılında yapımı tamamlanan Argo Teleferiği ile beraber tepeye ulaşım oldukça kolaylaşmıştır. 

Yerel kültürden birçok izler görebileceğiniz Sputnik Tepesine 15 dakika gibi kısa bir süre içerisinde ulaşabilirsiniz. Sputnik Tepesi sadece manzara izlemekle kalmayacağınız bir yer. Tepe üzerinde alışveriş yapıp bir şeyler atıştırabileceğiniz güzel tesisler de bulunuyor..

Sputnik Tepesine çıkışı gün batımından önce yapmanızı öneririz. Gün batımını bu tepede izlemeli akabinde tepe üzerinde bulunan tesislerde Gürcü yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Eğer hava şartları müsaitse yerel halk tarafından düzenlenen folklor gösterilerini de izleyebilirsiniz.

  • Adres: Gogebashvili St, Batumi
  • Ziyaret Saatleri: 11:00 – 22:00
  • Web Sitesi: argocablecar.ge

Astronomik Saat

Venedik, Prag gibi şehirlerde bulunan Astronomik Saat Batum'da da bulunuyor. Avrupa Meydanı'na bir taş atılacak kadar uzaklıkta olan bu saat, Almanya'da imal edilerek Batum'a getirilmiştir. Astronomik Saate ulaşmak isteyen kişiler, Gürcistan Eski Milli Bankasının bulunduğu binayı ziyaret edebilirler.

Saate yakın bir yerde iseniz her saat başı farklı stilde çalan zilin sesini duyabilirsiniz. Standart saat özelliklerinin dışında Astronomik Saatin farklı özellikleri bulunduğunu da söyleyebiliriz. Bu saat aynı zamanda güneş ve ayın yerini, takımyıldızı ve gezegenlerinin konumunu gösteriyor.  Saat kadranının tam ortasında ise Tanrıça Latona'yı tasvir eden ve coğrafi konumları gösteren bir figür bulunuyor. 

  • Adres: 25 Memed Abashidze Ave, Batumi

Orta Camii

Batum'da maalesef tek bir camii bulunuyor. Bölgede bulunan Müslümanların ibadet edebilmeleri için 1886 yılında inşa edilen bu cami günümüzde hala aktif olarak kullanıyor.  Çok önceden şehirde 3 adet cami bulunuyormuş. O camilerin zamanla hasar görüp yıkılmalarından sonra bölgedeki Müslümanlar Orta Camiye yönelmişlerdir.

Orta Camii ziyaretiniz sırasında duvarların ne kadar güzel süslendiğini, Kur'an-ı Kerim'den alma el yazmalarını görebilirsiniz. Sade bir görünüme sahip olsa da soğan kubbeli yapısı ve farklı renklerdeki yazıları ile buranın görülmeye değer bir yer olduğunu göreceksiniz.

  • Adres: Kutaisi St, Batumi

Chacha Saat Kulesi

Batum Gezilecek Yerler listemizde sırada Chacha Saat Kulesi yer alıyor. İzmir'de bulunan saat kulesine oldukça fazla benzeyen bu mimari Raymond Charles Pere tarafından tasarlanmıştır. 25 metre yüksekliğe sahip olan Saat Kulesinin İzmir'den tek farkı üzerinde mermer işlemesinin bulunmamasıdır. 

Saat Kulesinin ismi "Chacha" olmasının bir nedeni var. Chacha Gürcü mutfağının en çok sevilen içki türlerinden birisidir. Akşam 19:00 gibi kuleye gelirseniz dört çeşmesinden ücretsiz bu içkiden aktığını görebilirsiniz.

Dönme Dolap

Batum Bulvarında gezerken tüm ihtişamı ile Dönme Dolap sizleri selamlayacaktır. Sahilde yer alan Dönme dolap 2012 yılında yapılarak kullanıma kazandırılmıştır. bir anda turistlerin gözdesi olan Dönme Dolap şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden birisi olmuştur. 

Dönme Dolap, açıldığı ilk günden bu yana popüler olmuş, misafirlerine keyif dolu anlar yaşatmıştır. Akşam ışıklandırmaların yapılması ile beraber tüm şehirden rahatça görülen Dönme Dolap, şehrin sembollerinden birisi haline gelmiştir.

Yetişkinlere çocukluk dönemine inmelerine olanak sağlayan dönme dolap, gün batımında çok güzel bir görsel şölene sahip oluyor. Dönme Dolabın tepesine çıktığınızda aynı zamanda şehrin önemli birçok yerini görebilme fırsatına sahip olabilirsiniz.

  • Ziyaret Saatleri: 18:00 – 00:00
  • Giriş Ücreti: 3 GEL

Virgin Mary Kilisesi

Batum'da Gezilecek Yerler oluşturuyorsanız Virgin Mary Kilisesine kesinlikle uğramanızı öneririz. Gürcistan'da kiliseler mimari güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır. çerisinde yer alan güzellikleri görmek için muhakkak gezi listenize kilise eklemenizi öneririz. Batum'daki en güzel kilise ise Virgin Mary Kilisesidir. 

Zubalashvili Kardeşler tarafından verilen bağışlarla yaptırılan bu kilisenin inşaatına 1898 yılında başlanmıştır. 1902 yılında tamamlanan kilise Katolik halkın günlük ibadetine sunulmuştur.  Kilise Katolik mezhebine yönelik olduğundan dolayı mimari bakımından Rus stilinin ağırlık gösterdiğini söyleyebiliriz.

Orijinal yapısını korumayı başaran kilise 2000 yılına kadar sadece Katolik mezhebinin kullanımına aitti. Ancak; 2000 yılında alınan bir karar sonrasında kilise Ortodoks halkının da ibadetine açılmıştır.  

  • Adres: Nikoloz Baratashvili Street, Batumi

Aziz Nikola Kilisesi (St. Nicholas Orthodox Church)

Batum Gezilecek Yerler listenize bir kilise daha ekliyoruz. Şehrin ana katedrali olan Aziz Nikola Kilisesi gezi listeniz içerisinde kesinlikle olmalıdır. Piazza Meydanına yürüyüş mesafesinde olan katedral 1865 yılında Rum kökenli köylüler tarafından inşa edilmiştir.

Kilisenin inşası sırasında taşa gereksinim duyulmuştur. Osmanlı'dan özel istekte bulunulmuş ve kilisenin taşları Trabzon'dan getirilmiştir. Osmanlı, taşları vermeden önce bir şart koymuştur. Kilisenin çanı olmadan inşa edilmesi istenmiştir.  Çanı olmayan kilise aslında bu özelliği ile kendisine özgün bir mimari stile sahip olmuştur.

Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi bir zamanlar kentteki en zarif yapılardan birisi idi. Ancak, 1930'lu yıllardaki Sovyet etkisi kilisenin büyük oranda zarar görmesine neden olmuştur.

1945 yılına kadar kapalı olan kilise daha sonrasında büyük bir restore çalışmasına girmiş, 1946 yılında yeniden ibadete açılmıştır. En son ki büyük bakım ve onarımlar ise 1998 ile 1999 yılları arasında yapılmıştır.

  • Adres: 16 Parnavaz Mepe St, Batumi

Batum Fener Kulesi

Karadeniz kıyısında olan Batum, tarih boyunca hep denizciliği ile ön plana çıkmış bir şehirdir. Bu nedenle limanın oldukça gelişmiş olduğunu görecek, şehirdeki fenerlerin hala aktif olarak kullanıldığını fark edeceksiniz. Batum Fener Kulesi, bölgede Osmanlı'nın hakimiyet kurduğu 1863 yılında inşa edilmiştir.

Şehirde bulunan ikinci Batum Fener Kulesi ise 1878 yılında inşa edilmiştir. Ruslar tarafından inşa edilen bu yapıyı da gezi listenize dahil edebilirsiniz. Miracle Parkı içerisinde olan kule son zamanlarda çok fazla ziyaret edilmeye başlanmıştır. 

Günümüzde aktif olarak kullanılmasalarda şehre turist çekme konusunda oldukça başarılı olduklarını söyleyebiliriz.Akşam gün batımı sırasında buraya gelip fotoğraf çektiğinizde çok güzel görsellerin ortaya çıktığını göreceksiniz.

Batum Arkeoloji Müzesi

Batum'da Gezilmesi Gereken Yerler denildiğinde Arkeoloji Müzesine de bir şans vermek gerektiğini düşünüyoruz. Batum Arkeoloji Müzesi içerisine girdiğinizde 28,000'den fazla eserin sizi beklediğini göreceksiniz. 1994 yılında kurulan müze her geçen gün büyüme, eser sayısı bakımından büyümeye devam ediyor.

Arkeoloji Müzesi içerisinde yer alan eserler Bronz Çağı ile Orta Çağ arasına dayanıyor. İngiliz ve Gürcü arkeologların ortak çalışmaları sırasında çıkarılan eserlerin tamamı bu müzede sergilenmektedir.  

Batum Arkeoloji Müzesi içerisinde bölgede hakimiyet kurmuş medeniyetlere ait birçok eserin sergilendiğini göreceksiniz. Birçok sikke, bronz kap, seramik burada sizleri bekliyor olacaktır. 

Müze içerisindeki eserler kronolojik olarak listelendiği için bireysel gelseniz bile keyif ala ala gezebilirsiniz. Eğer müze gezisinden keyif almak istiyorsanız rehberli turlara katılmanızı öneririz.

  • Adres: 77, Ilia Chavchavadze St, 6000, Batumi
  • Ziyaret Saatleri: 10:00 – 18:00
  • Giriş Ücreti: 3 GEL

Tiyatro Meydanı

Batum. kent merkezinde gitmenizi istediğimi bir yer daha var. Yorulduğunuzda dinlenmek için Tiyatro Meydanı bölgesine gidebilirsiniz.

Tiyatro Meydanı içerisine girdiğinizde Batum Drama Tiyatrosu ve Neptün Heykeli sizleri karşılayacaktır. Piazza Meydanı gibi buradaki yapılarda da İtalyan esintisi olduğunu göreceksiniz. meydanın etrafında bulunan yüksek gökdelenler,  buranın modern bir yer olduğunu ve Sovyet esintilerini hissetirecektir.  Meydanda aynı zamanda Fransız saraylarında bulunan peyzaj sistemleri bulunduğunu da göreceksiniz.

Özellikle yazın geldiğinizde buranın oldukça kalabalık olduğunu göreceksiniz. Çiçeklerle süslenmiş olan meydanda tiyatro binası ile heykelleri tam ortalayacak şekilde fotoğraf çekmenizi öneririz.

Ters Ev

Batum'a giren kişilerin ilk gördüğü yapılardan birisi de Ters Ev'dir. Oldukça ilginç bir mimariye sahip olan bu yapının içerisinde yerel lezzetlerin bulunduğu güzel bir restoran bulunmaktadır. 

Yapısal özelliğinden dolayı herkes bu yapıya Ters Ev demektedir. Yapının sadece dışı ters diye düşünmeyin. Aynı zamanda içerisinde de bazı terslikler bulunmaktadır :) 

Ters Ev içerisinde bulunan Beyaz Restoranda ilk olarak gazozların tadına bakabilirsiniz. Hemen hemen tüm ülkelerden meşhur gazozların yer aldığı bu restoranda baharatlı ve armutlu gazozlar içebilirsiniz.Ana yemek olarak etli yemeklerin tadına bakmanızı öneriyoruz.

  • Adres: 84, Sherie Khimshiashvili St, Batumi

Ermeni Apostolik Kilisesi  (Armenian Apostolic Church)

Batum'da Nereye Gidilir sorusuna verebileceğimiz en güzel yanıtlardan birisi de Ermeni Apostolik Kilisesi olacaktır. Günü birlik giriş yapsanı bile buraya vakit ayırmanızı öneririz. İlk olarak 1879 yılında ahşam olarak inşa edilen yapı daha sonradan günümüzdeki görünümünü kazanmıştır.

Açılılışından sonra 8 yıl kadar hizmet veren Ermeni Apostolik Kilisesi 1887 yılında restorasyona girmiştir. Ancak bu restorasyon maddi zorluklardan ötürü ancak 25 yıl gibi bir sürede bitmiştir. 

Neo Gotik tarza sahip olan bu kilise, Sovyetler Birliği döneminde planetaryum olarak dahi kullanılmıştır. 1992 yılında Planetaryum Batum Devlet Üniversitesine taşınınca kilise de gerçek görevine geri dönmüştür.

  • Adres: 23 Konstantine Gamsakhurdia St, Batumi

Batum Tiyatrosu

Tiyatro Meydanını anlatıp da Batum Tiyatrosu hakkında bilgi vermezsek olmazdır. 1952 yılında ziyaretçilere kapılarını açan tiyatro binası, kültürel lezzetleri misafirlerine çok iyi bir şekilde aktarıyor. 

Batum Devlet Tiyatrosunun toplamda 521 kişilik oturma kapasitesi bulunuyor. Ziyaretiniz sırasında kültürel etkinliklere de yer vermek istiyorsanız burada düzenlenen bir oyuna katılım gösterebilirsiniz. Yıl boyunca aileniz ile beraber buraya gelerek tiyatro gösterilerine katılım gösterebilirsiniz.

  • Adres: 1, Rustaveli St, 6010, Batumi

Gonio Kalesi

Batum'da Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Gonio Kalesi yer alıyor. Bölgede bulunan en eski kalelerden birisi olan bu yapı bir dönemler çok aktif olarak kullanılmıştır. Şehir merkezine 15 dakika uzaklıkta olan kalenin Romalılar tarafından inşa edilmiştir. Kalenin temelleri M.Ö 2. yüzyılda atıldığı rivayet edilmektedir.

Artvin Hopa'dan Batum'a girdiğinizde sizleri şehir merkezinden ziyade ilk olarak burası karşılayacaktır. Türkiye sınırına 4 kilometre uzaklıkta olan kale Yunan mitolojilerinde dahi anlatılmaktadır.

Gonio Kalesi ile ilgili anlatılan efsaneler hakkında da bilgi vermek istiyoruz. Rivayete göre On İki Havarilerden birisi olan Mathias, vefat ettiğinde bu kaledeki özel bir bölüme gömülmüştür. Yaz ayı gibi bölgeye geldiğinizde rehberlerden çok kıymetli bilgiler edinebilirsiniz.

  • Ziyaret Saatleri: 09.00-18.00

Batum Gezilecek Yerler listemizin maalesef  sonuna gelmiş bulunuyoruz. 3 günlük bir tur için ziyaret edebileceğiniz yerleri sizlere sunmaya çalıştık. Gün boyunca Batum'u doyasıya dolaşabilir, keşfedilecek yerlerini gezebilirsiniz. Akşamları ise gece hayatı ile tatilinizi daha renkli hale getirebilirsiniz. Yazımızın bu bölümden sonraki kısmında ise Batum'da nerede kalınır ve ne yapılır hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Batum’da Nerede Kalınır?

Eğlenceli bir Batum gezisinde en çok araştırılan konulardan birisi de konaklamadır. Rehberimizin bu bölümünde Batum'da Nerede Kalınır? hakkında bilgi vermeye alışacağız. Batum küçük bir şehir olduğundan dolayı konaklama sadece 2 bölgeye dağılmış durumda. 

Vizesiz seyahat yapılabiliyor olmasından dolayı birçok kişi hafta sonu kaçamağı için Batum'a gitmeyi tercih etmektedir. Batum'da her bütçeye uygun otel seçeneği bulunmaktadır. Old Boulevard (Batum Bulvarı, Avrupa Meydanı, Piazza Meydanı) ve  New Boulevard & Sahil Kenarı otellerin yoğun bulunduğu yerlerdendir. Batum Otelleri ile ilgili önerilerimiz;

3 Yıldızlı Otel Önerisi:  Old Boulevard (Batum Bulvarı, Avrupa Meydanı, Piazza Meydanı) bölgesinde bulunan Hotel Park ve Hotel Mireosi otellerinde konaklayabilirsiniz. 

4 Yıldızlı Otel Önerisi: Old Boulevard (Batum Bulvarı, Avrupa Meydanı, Piazza Meydanı) bölgesinde bulunan  Batumi World Palace ve The Admiral Hotel'de konaklayabilirsiniz.

5 Yıldızlı Otel Önerisi: Old Boulevard (Batum Bulvarı, Avrupa Meydanı, Piazza Meydanı) bölgesinde bulunan Hilton Batumi, Sheraton Batumi Hotel otellerinde kalabilirsiniz. Bunun dışında New Boulevard & Sahil Kenarı bölgesinde bulunan Best Western Premier Batumi, The Grand Gloria Hotel, Colosseum Marina Hotel ve Sky Tower Hotel otellerinde kalabilirsiniz.

Batum'da Ne Yapılır?

Batum'da Nereye Gidilir? ile ilgili sizlere güzel bir liste oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Batum ile ilgili rehberimizin bittiğini düşünüyorsanı yanılıyorsunuz :) Şimdi ise Batum'da Ne Yapılır? hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Batum'da gezip görülecek yerler dışında yapabileceğiniz bazı etkinlik ve aktiviteler de bulunmaktadır.

Batum'un Farklı Mimarisine Dokunun

2000 yılından bu yana gelişmekte olan Batum turizmi şehrin yapısında da değişiklikler meydana getirmiştir. Önceden çok eski, dışı kötü olan binalar turizmin etkisi ile yenilenmiş, görsel olarak tatmin edici hale gelmiştir. Batum seyahatiniz sırasında Cha Cha Kulesi, Alfabe Kulesi, Adalet Sarayı, Ters beyaz Saray ve Radisson Blu Hotel'e kesinlikle uğramanızı öneriyoruz. Farklı mimarilere dokunmak ruhunuza çok iyi gelcektir.

Batum Yemek Kültürünü Öğrenin

Karadeniz kıyısında olmasından dolayı aslında Gürcü mutfağı ile Türk mutfağının birbirine çok benzediğini söyleyebiliriz. Bizdeki peynirli Karadeniz pidesinin Gürcü versiyonunu yiyebilir, Türk mantısının Gürcü versiyonunun tadına bakabilirsiniz. Batum'da ziyaret edebileceğiniz herhangi bir restoranda lezzetli yemeklerin adına bakabilirsiniz.

Botanik Bahçesinde Uzun Uzun Yürüyün

Botanik bahçenin nerede olduğunu, içerisinde kaç tür bitki olduğunu yuarıda dile getirmiştik. Ancak bu bölüme özellikle yeniden değinmek istiyoruz. Batum'da bulunan botanik bahçe dünya üzerinde en fazla bitki türünün bulunduğu nadir yerlerden birisidir. 140 ülkeye ait endemik bitki türlerinin bulunduğu botanik bahçede dolaşmak sağlıklı oksijen depolamanıa olanak sağlar.

Kırsal Yaşamı Denetleyin

Batum'dan biraz dışarı çıktığınızda kırsal yaşam sizleri karşılayacaktır. Otantik ama bir o kadar da şirin köyler, yemyeşil dağlar ve dereler sizleri Türkiye'de hissettirecektir. Kırsal yaşamda vakit geçirmek en azından bedeniniz kadar ruhunuzu da dinlendirecektir. 

Gürcü Şaraplarının Tadına Bakın

Dünya üzerinde şarabın anavatanı Gürcistan olarak kabul edilmektedir. İkliminden dolayı bu ülkede 500'den fazla üzüm çeşidi yetişmektedir. Ülkede votka yaygın olsa da şaraba da oldukça değer verdiklerini söyleyebiliriz. Kendilerine has şarap üretme tekniği bulunan Gürcüler, dünyanın en lezzetli şaraplarını üretmektedirler.  

Sahilde Gün Batımında Yürüyün

Yorucu bir günün sonunda Batum'da sahilde yürümeye ne dersiniz. Son yıllarda iyice yenilenen sahil, gün batımında yürümeyi büyük oranda mümkün kılmaktadır. 7 kilometre uzunluğa sahip olan sahilde birçok park ve bahçenin yanı sıra kafe, restoran ve oyun alanları bulunmaktadır.

Kültür ve Sanat Etkinliklerine Katılın

Batum içerisinde oldukça fazla müze bulunmaktadır. şehir içerisinde gezerken Arkeoloji Müzesi, Sanat Müzesi ve Nobel Kardeşler Müzesi gibi birçok müzeye rastlayacaksınız. Bunun yanı sıra sanat galerisi, opera salonları, müzik salonları gibi birçok salonda çeşitli etkinlik ve aktivite düzenlenmektedir. 

Batum Gece Hayatına Katılın

Batum'da akşamları yapabileceğiniz en güzel şeylerden birisi de gece hayatına kaltılmak olacaktır. Batum kent merkezine girdiğinizde etrafınızda sayısız eğlence mekanı olduğunu göreceksiniz. Sabaha kadar doyasıya eğlenebilir ya da kumarhanelerde şansınızı deneyerek servet kazanma fırsatına sahip olabilirsiniz.

Stalin Müzesini Ziyaret Edin

Sovyetler Birliği'ni 1920'li yıllarda yöneten ve Hitler hükümetini yok eden Stalin aslen Gürcistan doğumludur. Gori kasabasında dünyaya gelen Stalin'in doğduğu ev günümüzde büyük bir müzedir. 1953 yılında kurulan bu müzede Stalin'in hayatını görebilir, dokunma fırsatına sahip olabilirsiniz. 

Vardzia Mağara Manastırını Ziyaret Edin

Gürcistan'a kadar gelmişken uğramanızı istediğimiz bir yer daha var. Gürcistan'ın Altın Çağ yaşadığı dönemde inşa edilen bu manastırın dünyada bir eşi ya da benzeri bulunmamaktadır. İçerisinde 6,000 dairenin yanı sıra büyük bir taht odası ve 25 büyük şarap mahzeni bulunmaktadır. Günümüzde 6,000 dairenin 300 tanesi keşişler tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

Tusheti Bölgesini Ziyaret Edin

Batum'da Ne Yapılır? bölümünün son sırasında ise Tusheti Bölgesini ziyaret etmek yer almaktadır. Kafkas Dağı eteklerinde yer alan bu bölgede çok güzel manzaralar görebilmeniz mümkündür. Panoramik bölgelerde doyasıya fotoğraf çekebilir, doğa ile kısa süreli de olsa baş başa kalma fırsatına sahip olabilirsiniz.

Batum'da Ne Yenir?

Batum Gezilecek Yerler rehberimizin gerçek anlamda sonuna geliyoruz. Son bölümde ise sizlere Batum'da Ne Yenir? hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Gürcü halkının kendilerine has oldukça lezzetli bir mutfağı bulunmaktadır. Şehir içerisinde bulunan birçok restoranda bu yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Batum'da yiyebileceğiniz yemeklerden bazıları;

Soda (Natakhtari)

Gürcü insanı kendilerine has maden suları içmekten oldukça keyif alıyor. Batum ziyaretiniz sırasında tadına bakmanızı istediğimiz ilk şey Natakhtari olacaktır. Batum'da oldukça popüler olan bu maden suyu birçok popüler meyvenin karşımı ile hazırlanmakta.

Haçapuri

Haçapuri aslında bizdeki Karadeniz pidesine benzeyen bir pide türüdür. Pidenin ortası genellikle peynirli olur, fırından tam çıkmaya yakın ise ortasına yumurta kırılır. Tadına baktığınızdan bizlerden bir esinti, bir tat bulacağınız kesindir.

Hıngel

Hıngel aslında Kayseri ve Sivas yöresinde de hazırlanan bir mantı türüdür. Batum'a geldiğinizde bizdeki mantılardan kat ve kat büyük olan Hıngel genelde patatesli ya da kıymalı olarak servis edilmektedir.

Harço Çorbası

Gürcistan'a kadar gelmişken yöresel lezzetlerin de tadına bakmak isteyebilirsiniz. Batum'da yiyebileceğiniz en güzel yöresel lezzet Harço Çorbasıdır. Çoban genelde basit görülür ancak bunun oldukça farklı olduğunu söyleyebiliriz. İçerisinde et, et suyu pirinç, sebze ve baharat bulunan bu çorba aslında bir yemek kadar doyurucudur.

Sulguni

Gürcistan'da tadına bakmanızı istediğimiz bir diğer lezzet Salguni'dir. Oldukça yumuşak bir dokuya sahip olan bu beyaz peynir türü bazı yerlerde kızartılmış olarak servis edilmektedir. Birçok kişi bu peynir türünü içki yanında meze olarak yemektedir.

Zargana

Batum Karadeniz kıyısında bir şehir olmasından dolayı balık kültürünün oldukça gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz. Balık konusunda çok fazla alternatifiniz var ancak Zargana en çok tercih edilen balık türüdür.

Şarap

Rusya'ya yakın olmasından dolayı Batum'da genel olarak Votka tüketilir. Ancak votka kadar Şarap da şehir de çok fazla tüketilmektedir. Şarap fiyatları oldukça ekonomik olup neredeyse bedavaya satılmaktadır.

Elma Tatlısı

Batum'da Ne Yenir bölümünün de maalesef sonuna gelmiş bulunuyoruz. Batum'da canınız tatlı çekerse elma tatlısının tadına kesinlikle bakmanızı öneriyoruz. Fırınlanmış olarak servis edilen elmanın içerisine dondurma, ceviz ve bal ilave ediliyor. Tadının gerçekten güzel ve doyurucu olduğunu göreceksiniz.

Batum Gezilecek Yerler rehberimizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Karadeniz kıyısında olan bu şehri gezmek için 3 günlük bir süre ayırmanız yeterlidir. Pasaport ve vizenin zorunlu olmadığını sadece kimliğiniz ile bu şehre girebileceğinizi söyleyebiliriz.

Batum Gezi Rehberi: Batum’da Gezilecek 20 Yer