Avrupa turuna çıkan kişilerin ilk durakları genelde Atina olmaktadır. Gerek kültürel değerleri gerekse tarihi yerleri ile görülmeye değer olan Atina en güzel tatil destinasyonlardan birisidir. Geçmişi Antik Yunana kadar dayanan Atina’nın görülmeye değer birçok yeri bulunmaktadır. Bu yazımız içerisinde de tüm artı ve eksileri ile beraber güzel bir Atina Gezilecek Yerler yazısı hazırlamak istiyoruz. Rehber niteliğinde olan bu yazı içerisinde merak ettiğiniz tüm ayrıntılar yer almaktadır.

Plaka

Atina’da Gezilecek Yerler yazımıza ilk olarak Plaka ile başlamak istiyoruz. Şehrin en eski yerleşim bölgelerinden birisi olan Plaka aynı zamanda alışveriş yapıp doyasıya yiyip içip eğlenebileceğiniz yerlerle dolu.

Plaka; Akropolis’in bulunduğu yerde, tepelik bir alan üzerine kuruludur. Turistik bölge olmasından dolayı hemen hemen tüm cadde ve sokaklar trafiğe kapalıdır. Sokakları gezmeye çıktığınızda kültürel bir gezintiye çıktığınızı fark edeceksiniz.

Atina’da konaklayabileceğiniz en güzel otellerin bulunduğu bu bölge aynı zamanda alışveriş konusunda da en iyi yerlerden birisidir. Tarihi sokaklarda gezerken bölgenin yerleşimi hakkında bilgiler almayı kesinlikle unutmayın.

Akropolis (Acropolis) & Parthenon

Plaka’yı gezdikten sonra dinlenmeden rotanızı hemen Acropolis ve Parthenon’a çevirmenizi istiyoruz. Atina’nın simgelerinden olan yapıların 2,500 yıl önce inşa edildiği düşünülmektedir. İçerisinde birçok tapınak, yönetim binası bulunan antik yapıların aynı zamanda harika bir manzarası bulunuyor. Bu tarz yapıların genelde en yüksek noktalara yapılmasının nedeni toplulukların tanrıya yakın olmak istemelerinden dolayıdır.

Akropolis’i ziyaret ettiğinizde M.Ö 438 yılında inşa edilen Parthenon’u göreceksiniz. Panatheniaic Festivali için tasarlanan bu yapının günümüze kadar ulaşması gerçekten büyük bir şanstır. İnşa edildiği dönemde döneminin en büyük tapınağı olan Akropolis, kent merkezine sadece 17 kilometre uzaklıktadır.

Çevrede bulunan mermer ocaklarından çıkartılan 22 bin ton mermer ile inşa edilen bu yapı Athena’ya adanmıştır. İçerisinde 58 parça sütun bulunan tapınak toplamda 13 parçadan oluşmaktadır.

  • Ziyaret Saatleri: 08:00 – 20:00
  • Giriş Ücreti: 20 Euro

National Archaeological Museum

Antik Yunan temaslı açılan kültürel tesisler içerisindeki en büyük müzenin National Archaeological Museum olduğunu söyleyebiliriz. Syntagma Meydanına yürüyerek 45 dakika yürüyüş mesafesinde olan bu kültürel tesis, Atina’da Gezilmesi Gereken Yerler listelerinde ilk sıralarda yer almaktadır.

Uluslararası Arkeoloji Müzesi aslında 1829 yılında Yunanistan’ın ilk başkentinde kurulmuştur. Aegina Adasına kurulmuş olan bu müze 1834 yılında Atina’ya taşınmıştır. 1866 yılında Modern, şık binasına kavuşan müze yeni yerindeki ilk misafirlerini 1889 yılında kabul etmeye başlamıştır.

National Archaeological Museum içerisinde aynı zamanda Klasik Dönem ile Neolitik Çağ arasında üretilmiş sanat eserleri de sergilenmektedir. Aynı zamanda müze içerisinde Mısırda kurulan Helen Krallığına ait birçok eser ve heykelleri de inceleme fırsatına sahip olabilirsiniz.

  • Adres: 28is Oktovriou 44, Athina 106 82
  • Ziyaret Saatleri: 08:00 – 20:00
  • Giriş Ücreti: 10 Euro
  • Web Sitesi: namuseum.gr

Monastiraki

Küçük Manastır anlamına gelen Monastiraki, Atina’nın en kalabalık yerlerinden birisidir. Genelde ziyaretçilerin alışveriş yapmak için tercih ettiği bu mahalle tarihi dokusu ile misafirlerini etkiliyor. Butik ve alışveriş dükkanlarına girdiğinizde her bütçeye uygun seçenekler olduğunu göreceksiniz. Sadece bu mahalleyi gezmek bile Atina’nın geçmişi hakkında bilgi edinmeniz için yeterlidir.

Monastiraki mahallesine artık havalimanından doğruca ulaşabilmek mümkündür. Yeni yapılan metro hattı sayesinde bölge turizmi büyük oranda artış göstermiştir. Monastiraki bölgesine geldiğinizde yapıların Antik Yunan ile beraber Osmanlı mimari özellikleri taşıdığını göreceksiniz.

Monastiraki Flea Market’e girdiğinizde daracık sokaklar sizi karşılayacaktır. Sanki Eminönü havasına sahip olan bu çarşıda bit pazarı havasında birçok dükkan bulabilirsiniz. Taklit ürün satan yerlerin oldukça fazla olmasından dolayı buradan oldukça ekonomik ürünler satın alabilirsiniz.

Syntagma Meydanı

Atina’nın kalbi olan Syntagma Meydanı’nı Atina’da nereye gidilir listenize kesinlikle eklemenizi öneririz. Bu meydan içerisinde Yunanistan için oldukça önemli bir yapı bulunuyor. 19. Yüzyılda inşa edilmiş olan ve 1934 yılından bu yana aktif olarak kullanılan Yunan Parlamentosu bu meydanda yer alıyor. Kraliyet Sarayı içerisinde hizmet vere parlamento bölgenin değerine değer katmaktadır.

Syntagma Meydanı Atina halkı için sosyal hayatın merkezidir. Hem siyası hem kültürel hem de turistik olan meydana şehir dışından gelen herkes uğrayarak fotoğraflar çektirmektedir. Atina içerisindeki en lüks konaklama bölgeleri bu bölgede yer almaktadır. U bölgeden tramvaylara binerek oldukça kolay bir şekilde plajlara inebilirsiniz.

Temple of Olympian Zeus

M.Ö 6. yüzyılda inşa edilmiş olan Temple of Olympian Zeus, Atina’da görülmesi gereken ilk yerlerden birisidir. Tapınağın en aktif olduğu dönemin M.S 2. yüzyıl olduğu tahmin edilmektedir. Yapının bugüne kadar ayakta kalmasının nedenlerinden birisi de 104 adet sütuna sahip olmasından dolayıdır.

104 sütunlu bu tapınağın içerisinde bir dönemlerin en büyük heykellerinden birisi bulunuyordu. M.S 2. yüzyılda en aktif dönemini yaşayan tapınak, M.S. 3. yüzyılda başlayan saldırılardan dolayı kaderine terk edilmiştir. Tapınak aslında inşa edildiği ilk günkü gibi günümüze ulaşabilirdi. Ancak Roma’nın çöküşü sırasında tapınağın birçok parçası şehir içerisinde bulunan diğer inşatlarda malzeme olarak kullanılmıştır.

  • Adres: Leoforos Vasilissis Olgas, Athina 105-57
  • Ziyaret Saatleri: 08:00 – 20:00
  • Giriş Ücreti: 6 Euro

Panathenaic Stadium

Antik çağlarda kültürel ve sportif etikliklere oldukça fazla değer veriliyordu. Bu kapsamda inşa edilen Panathenaic Stadium, M.Ö 330 yılında aslında bir yarış pisti olarak inşa edilmişti. Daha sonraki dönemlerde daha da genişletilen stadyum en büyük değişimi M.S. 144 yılında almıştır.

M.S. 144 yılında Roma Senatasu Panathenaic Stadium’ın beyaz mermer kullanılarak baştan inşa edilmesine karar verilmiştir. Senatör Herodes Atticus’un denetiminde yürütülen çalışmalar ortaya bu güzel eserin çıkmasını sağlamıştır.

Stadyum 1896 yılına kadar bütünlüğünü koruyamamış, atıl bir durumda idi. Modern Olimpiyatların yeniden düzenlenmesi ile beraber stadyumda büyük restore çalışmaları başlamıştır. 1896 yılından bu yana sportif etkinliklere ev sahipliği yapan Panathenaic Stadium’u kesinlikle gezmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Leof. Vasileos Konstantinou, Athina 116 35
  • Ziyaret Saatleri: 08:00 – 19:00
  • Giriş Ücreti: 5 Euro
  • Web Sitesi: panathenaicstadium.gr

Ulusal Bahçe (National Garden, Athens)

Yunanistan Kraliçesi, 1836 yılında Ulusal Bahçenin inşa edilmesi için bir talimat vermiştir. 160 bin metrekare büyüklüğe sahip bu alan Atina’nın en büyük yeşillik alanlarına ev sahipliği yapmaktadır. 1923 yılına kadar sadece Kraliçe’ye ait olan park, bu tarihten itibaren halkın ziyaretine de açılmaya başlanmıştır.

Ulusal Bahçe içerisinde dünyanın dört bir yanından getirilmiş ağaç ve bitki türleri sergileniyor. Toplamda 500’den fazla türün bulunan bu parkta ürünlerin bir araya gelmesi hiç de kolay olmamıştır.

Atina gezinizi bahar ve yaz aylarında yaparsanız Ulusal Bahçe’ye kesinlikle uğramanızı öneriyoruz. Egzotik bitki türlerinin yer aldığı bahçe içerisinde karşılaşacağınız görüntülerin oldukça güzel olduğunu söyleyebiliriz. Kısa bir mola vermek, dinlenmek için bu parka gelen kişiler aynı zamanda mini bir hayvanat bahçesi ile de karşılaşacaklardır.

  • Adres: Leoforos Vasilisis Amalias 1, Athina 105 57
  • Ziyaret Saatleri: 06:00 – 21:00

Akropolis Müzesi (Acropolis Museum)

Atina Gezilecek Yerler listenize çok değerli bir yer ekliyoruz. Yunanistan antik dönemden bu yana yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır. Bu tarihi topraklarda yapılan kazı çalışmaları sırasında çıkarılan eserler Akeopolis Müzesi içerisinde sergileniyor. Parthenon’a 300 metre kadar uzaklıkta yer alan bu müze girdiğinize değecektir.

Müze çok yakın bir zamanda ziyarete açılmıştır. Resmi açılışı 2009 olsa da temelleri 1976 yılında atılmıştır. Müzede sergilenecek eserlerin toplanıp bir araya gelmeleri oldukça uzun sürmüştür. Bernard Tschumi tarafından tasarlanan bina içerisinde yer alan bu müze içerisinde toplamda 4,000 parça koleksiyon eser bulunmaktadır.

Müze içerisinde aynı zamanda Parthenon’a ait eşyalarda bulunmaktadır. İkinci kata çıktığınızda harika manzara ile beraber bu eserler de sizleri karşılayacaktır. 10 Euro çok gibi görülebilir ancak değeceğine emin olabilirsiniz.

  • Adres: Dionysiou Areopagitou 15, Athina 117 42
  • Ziyaret Saatleri: 08:00 – 20:00
  • Giriş Ücreti: 10 Euro
  • Web Sitesi: theacropolismuseum.gr

Benaki Müzesi (Benaki Museum)

Yunan halkının kökeni antik dönemlere kadar dayanmaktadır. Antik dönemden bu yana toplulukta ne gibi değişimler meydana geldiğini öğrenmek istiyorsanız Benaki Müzesini ziyaret edebilirsiniz. 1930 yılında kurulmuş olan müze içerisinde 50,000’den fazla eser yer almaktadır.

Müze içerisinde yer alan eserlerin hemen hemen tamamı Antonis Benakis tarafından toplanmıştır. 1930 yılında açılan bu müzedeki eserler 35 yıl gibi bir sürede ancak toplanabilmiştir. Müze içerisindeki en eski eser M.Ö 3,000 yılına aittir. Bol miktarda sanatsal ve dini eserlerin yer aldığı müzede tüm koleksiyonlar kronolojik olarak sergilenmektedir.

Antonis Benakis’in koleksiyonu sadece Yunan kültüründen oluşmuyor. Aynı zamanda Asya topluluklarına ait sanatsal parçalar da müze içerisinde sergilenmektedir. Benaki elbette İslam ve Osmanlı topraklarından da eserler toplamıştır.

İslam coğrafyası ve Osmanlı dönemine ait eserler Benaki İslami Sanat Müzesi içerisinde yer almaktadır. Orta Doğudan izler taşıyan bu müze sizleri tarihi bir yolculuğa çıkaracaktır.

  • Adres: Koumpari 1, Athina 106 74
  • Ziyaret Saatleri: 09:00 – 17:00
  • Giriş Ücreti: 6 Euro
  • Web Sitesi: benaki.org

Bizans ve Hristiyan Müzesi (Byzantine and Christian Museum)

Atina’da Gezilecek Yerler listesine bir müze daha ekliyoruz. 1914 yılında ziyaretçi kabul etmeye başlayan Bizans ve Hristiyan Müzesi içerisinde oldukça zengin bir koleksiyon bulunmaktadır.

Bizans ve Hristiyan Müzesi içerisinde yer alan eserler 4. yüzyıl ile 20. Yüzyıl arasındaki döneme aittir. Müze 1914 yılında açılmış olsa da müze binası 1848 yılında inşa edilmiştir. İçerisinde 25,000’den fazla eser olması buranın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Yapı küçük olmasından dolayı ziyaretler 3 ana bölüme dağıtılmış durumda.

Müzenin ilk bölümünde antik dönemden Bizans dönemine kadar olan döneme ait eserler sergilenmektedir. İkinci bölümde ise Bizans dönemine ait sanat eserleri sergilenmektedir. Son bölümde ise Bizans döneminden modern zamana kadar olan süreçte yapılan özgün çalışmalar sergilenmektedir.

  • Adres: Leof. Vasilissis Sofias 22, Athina 106 75
  • Ziyaret Saatleri: 08:00 – 20:00
  • Giriş Ücreti: 8 Euro
  • Web Sitesi: byzantinemuseum.gr

Kiklad Sanat Müzesi (Cycladic Art Museum)

Yunanistan’ın sanatsal çalışmalara müzecilik faaliyetlerine ne kadar önem verdiğini görüyorsunuz değil mi? Nikolaos Gulandris, Yunanistan dışında temin edebildiği eserlerle bu müzenin kurulmasına öncülük etmiştir. 1986 yılında ziyarete açılan Kiklad Sanat Müzesi ile ilgili detaylar;

Müze isminin neden Kiklad olduğunu merak ediyor musunuz? İçerisinde 3,000’den fazla eserin yer aldığı bu müzedeki tüm eserler Kıbrıs ve Kiklad Adalarından getirilmiştir. Bu müzeyi diğer sanat müzelerinden ayıran önemli bir özelliği bulunmaktadır. Bu müzede yer alan eserler M.Ö 500 ile M.S. 6 6. yüzyıllar arasındadır. Müze içerisinde 350’den fazla heykelcik ve heykel yapımında kullanılan araç ve gereçler sergilenmektedir.

Müze dört katlı bir plana sahiptir. İkinci ve dördüncü katlara çıktığınızda M.Ö 2000 ile M.S 500 yılları arasında yapılmış Antik Yunan eserleri sergileniyor. Müzenin içerisinde ise Kıbrıs’a ait oldukça geniş ve detaylı bir koleksiyon sizleri karşılayacaktır. 7 Euro bu gibi bir müze için gerçekten çok az bir değerdir.

  • Adres: Neofitou Douka 4, Athina 106 74
  • Ziyaret Saatleri: 10:00 – 17:00
  • Giriş Ücreti: 7 Euro
  • Web Sitesi: cycladic.gr

Lycabettus Tepesi

Atina’da Gezilecek Yerler listenizde müze destinasyonlarına biraz ara vermek istiyoruz. Şehrin ve müzelerin kalabalığından uzaklaşmak, gezi yorgunluğunuzu üzerinizden atmak istiyorsanız rotanızı Lycabettus Tepesine çevirmenizi öneririz. 278 metre yüksekliğe sahip olan bu tepenin ismi eski Yunancada Kurtlar Dağı anlamına gelmektedir.

Yunan Mitolojisine göre bu tepe Athena tarafından yanlışlıkla yaratılmıştır. Antik dönem sonrasında Lycabettus Tepesine Zeus adına bir tapınak inşa edilmiştir. Oldukça zengin bitki örtüsüne sahip tepe Osmanlı döneminde maalesef ki kaderine terk edilmiştir.

Günümüzde Atina manzarasını izlemek isteyen kişiler tarafından ziyaret edilen Lycabettus Tepesinde bir restoran ve aynı zamanda küçük bir tiyatro bulunuyor. Gezginler bu tepeye özellikle gün batımı zamanında gelmektedir. Buradan gün batımını izlemek gerçekten sizlere keyif verecektir.

Ancient Agora of Athens

Akropolis’ten kuzeybatıya doğru ilerlediğinizde Ancient Agora of Athens bölgesi sizleri karşılayacaktır. Bir zamanlar şehrin en sosyal bölgesi olan bu yer aynı zamanda ticari ve politik hayatın da merkezi konumundaymış.

Antik dönemde insanlar maddi durumlarına göre sınıflandırılıyordu. Farklı katmanlardan insanların bir arada bulunduğu Agora’lar en toplumun birbiri ile kaynaşmasına olanak sağlıyordu. Bu bölge üzerine ilk kazı çalışmaları 1859 yılında başlamıştır. 1912 yılına kadar süren çalışmalarda birçok eser gün yüzüne çıkarılmıştır.

Alan oldukça büyük ve korunaklıdır. Yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedilen seramikler, paralar, silahlar ve mücevherler Antik Agora Müzesi içerisinde sergilenmektedir. Müze Antik Yunan dönemini keşfetmek isteyen kişilere oldukça zengin bir koleksiyon sunmaktadır.

  • Adres: Adrianou 24, Athina 105 55
  • Ziyaret Saatleri: 08:00 – 15:00
  • Giriş Ücreti: 8 Euro

Ermou Caddesi

Atina’da Nereye Gidilir sorusuna vereceğimiz en güzel yanıtlardan birisi de Ermou Caddesi olacaktır. 1,5 kilometre uzunluğa sahip olan bu cadde alışveriş tutkunlarının adeta esir almaktadır. Üzerinde sayısız mağaza ve alışveriş merkezlerinin olması, gezginlerin burada uzun süreler geçirmelerine olanak sağlamaktadır.

Ermou Caddesi araç trafiğine tamamen kapalıdır. Bu durum yayalarının doyasıya eğlenerek gezmelerine olanak sağlamaktadır. Ara ara taksi yada motor görebilirsiniz. Bu durum herkes tarafından normal kabul edilmektedir.

Cadde içerisinde yerel markaların yanı sıra Zara, H &M gibi dünya markalarına ait mağazalar da bulunmaktadır. Ama bizim tavsiyemiz yöresel mağazalardan alışveriş yapmanız üzerine olacaktır. Yöresel mağazalarda daha uygun fiyata daha kaliteli ürünler bulabilmeniz mümkündür.

Parliament House

Syntagma Meydanından doğuya doğru gittiğinizde Yunanistan Kralı I. Otto tarafından inşa ettirilmiş Parliament House karşınıza çıkacaktır. Yapımına 1836 yılında başlanan bu sarayın inşası 1842 yılında tamamlanabilmiştir.

Neo-Klasik mimari tarzda inşa edilen bu yapının mimarı Friedrich Von Gartger’dir. 1909 yılına kadar Kral bu sarayda yaşamıştır. Ancak; 1909 yılında çıkan yangın sonrasında kral buradan taşınma kararı almıştır. Yunanlıların “Eski Saray” dediği bu yapı 1935 yılından bu yana Yunan Parlamentosu tarafından kullanılmaktadır.

Parliament House önüne geldiğinizde “İsimsiz Askerlerin Mezarı” şeklinde bir anıt sizleri karşılayacaktı. Bu anıt başında nöbet tutar askerler, nöbet değişimini seremoniler eşliğinde gerçekleştirmektedir. Nöbet değişimini izlemek istiyorsanız saat başı burada olmanız yeterlidir.

Dionysos Tiyatrosu

Atina’daki ilk sahne oyunları Dionysos Tiyatrosu içerisinde sergilenmiştir. Akropol’dan güneye doğru indiğinizde keşfedilmeyi bekleyen bu tiyatro sizleri karşılayacaktır. İlk gösterimlerin M.Ö 6. yüzyılda başladığı tiyatro tarih boyunca birçok bakım ve onarımdan geçmiştir.

Aeschylus, Sophocles ve Aristophanes gibi usta kalemler tarafından yazılan eserler bu tiyatroda gösterime girmiştir. Protokol’a ait bölümün mermerden inşa edildiğini, halka ait oturma bölümlerinin ise ahşap kullanılarak tasarlandığını görebilirsiniz.

Atina'nın belki de ilk tiyatro olan Dionysos Tiyatrosu dram kokan atmosferini hiç kaybetmemiştir. Antik Dönemde 17 bin kişilik kapasiteye sahip olan tiyatrodan günümüze çok fazla bir şey kalmadığını söyleyebiliriz.

Kolonaki

Atina içeresindeki en görkemli yerleşim yerlerinden birisi de Kolonaki’dir. Neo-Klasik mimari ile tasarlanan bu sokakta oldukça şık restoranlar bulunuyor. Bu bölge restoranlarından ziyade etrafında bulunan tarihi eserleri ile ön plana çıkmaktadır.

Kolonaki sokaklarında gezerken elbette yorulacak, dinlenmek isteyeceksiniz. Sokak aralarında bulunan park ve bahçelerde kısa molalar vererek etrafı keşfedebilirsiniz. Kolonaki içerisinde oldukça üst düzey markaların lüks mağazaları bulunmaktadır. Bu mağazalarda alışveriş yapmanın ne kadar bedele mal olacağını tahmin edemezsiniz.

Anafiotika

Plaka Bölgesi içerisinde yer alan Anafiotika oldukça sessiz, sakin ve otantik bir yerdir. Fotoğraf çekmek, manzara izlemek, Atina günlük yaşamını izlemek izleyen kişiler genellikle bu bölgeye gelmektedir.

Anafiotika bölgesindeki yapılar mavi-beyaz badanalı evlerden oluşmaktadır. Ancak evlerden bazıları Akropol inşası sırasında yıkılmıştır. 19. Yüzyılda inşa edilmiş evleri hala görebilme fırsatınız bulunmaktadır. Atina’nın hareketli ve eğlence dolu yönünden az da olsa uzaklaşmak istiyorsanız buranın tam size göre olduğunu söyleyebiliriz.

Erekhtheion

Atina Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Erekhtheion yer alıyor. M.Ö 421 ile 446 yılları arasında inşa edilen bu yapı oldukça uzun bir süre önce tarihin tozlu sayfaları arasında kaybolmuştu. Ancak Akropolis koruma ve yenileme çalışmaları sayesinde yapı aslına uygun olacak şekilde yeniden inşa edilmiştir.

Bu tapınağın ismi aslında Atina Kralı Erechyheus’tan gelmektedir. Gezginler genel olarak yapının oldukça sıra dışı mimarisini görmek için ziyaret etmektedir. Hristiyanlığın ilk döneminde dini yapmak adına kiliseye dönüştürülen yapı bir dönemler saray olarak dahi kullanılmıştır. Hatta Osmanlı döneminde bile yapı saray olarak kullanılmıştır.

Atina’da Nereye Gidilir konusunda sizlere 20 destinasyon sıraladık. Aslında bu liste 100’e kadar uzardı. Ancak seyahat süresi kısa olan kişiler için görülmeye değer yerleri listelemeye çalıştık. Bu bölümden sonra ise Atina’da konaklama, aktivite ve yeme-içme seçenekleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Atina’da Nerede Kalınır?

Atina Gezilecek Yerler yazımız sona erdiğine artık konaklama konusuna geçebiliriz. Yunanistan’ın başkenti Atina’da hemen hemen her yerin açık hava müzesi güzelliğinde olduğunu göreceksiniz. Gece hayatı, eğlence merkezleri, alışveriş mekanları ve sayısız yeme içme merkezleri Atina seyahatini oldukça mantıklı hale getirmektedir.

Atina’da Nerede Kalınır şeklinde sorular sorduğunuzun farkındayız. 4 milyonluk bu şehirde konaklama 5 farklı bölgeye dağılmıştır. Atina’da konaklayabileceğiniz yerler; Syntagma & Monastiraki, Plaka, Kolonaki, Psiri, Exarchia bölgelerindedir. Otel tavsiyelerimiz;

3 Yıldızlı Otel Tavsiyesi: Syntagma & Monastiraki bölgesinde bulunan Plaka Hotel ve Best Western Plus Amazon Hotel, Plaka bölgesinde bulunan Adrian Hotel, Psiri bölgesinde bulunan Athens Center Square Hotel ve Attalos Hotel, Exarchia bölgesinde bulunan Museum Hotel’de konaklayabilirsiniz. 3 yıldızlı otellerin tamamı Booking üzerinden yüksek puan almış, turistler tarafından önerilen otellerdir.

4 Yıldızlı Otel Tavsiyesi; Syntagma & Monastiraki bölgesinde bulunan Amalia Hotel ve Elia Ermou Athens Hotel, Plaka bölgesinde bulunan Ava Hotel and Suites, Kolonaki bölgesinde bulunan Coco-Mat Hotel Athens ve Hotel Lozenge ve Golden Age Athens Hotel, Psiri bölgesinde bulunan O&B Athens Boutique Hotel ve St. Bjur Suites otellerinde konaklayabilirsiniz. Exarcihia bölgesinde maalesef önerilen 4 yıldızlı bir otel bulunmamaktadır.

5 Yıldızlı Otel Tavsiyesi: Syntagma & Monastiraki bölgesinde bulunan Electra Metropolis, Plaka bölgesinde bulunan Electra Palace Athens, Kolonaki bölgesinde bulunan COCO-MAT Athens Jumelle ve St. George Lycabettus otellerinde konaklayabilirsiniz. 5 yıldızlı otel konusunda şehirde çok fazla seçenek olsa da bizler en çok yorum ve öneri olan otelleri listelemeye çalıştık.

Atina’da Ne Yapılır?

Atina’da Gezilecek Yerler listeniz hazır değil mi? Gezilecek yerler listesinden sonra Atina’da Ne Yapılır üzerine bir liste hazırlamak istiyoruz. Antik çağ ile medeniyet toplumu arasında köprü olan Yunanistan’da oldukça özel yerler bulunuyor.

4 milyonluk nüfusu ile Yunanistan’a başkentlik eden Atina Doğu ile Batı’nın tam ortasında yer alıyor. Buna rağmen kendisine özgü kültürel bir yapı oluşturan Atina’da aynı zamanda Anadolu ve Türk esintileri de görebilmek mümkündür.

Atina gezisi ile Avrupa gezisi arasında büyük farklar olacaktır. Avrupa seyahatinden önce bu şehre uğramanız iyi bir başlangıç olacaktır. Atina’da Ne Yapılır ile ilgili detaylarımız;

Tarihe Yolculuk Yapın

Atina’da Ne Yapılır yazımıza tarihi yolculuk ile başlamanızı öneriyoruz. Yunan mitolojisi bildiğiniz üzere dünyanın en eski kültürlerinden birisidir. Atina’da ilk olarak Acropolis Müzesine uğramanızı öneriyoruz. Bununla beraber M.Ö 5. yüzyılda yapılmış olan Hephaestus Tapınağı sizi gerçek tarihi yolculuğa çıkaracaktır. Aynı zamanda yapımına M.Ö 6. yüzyılda başlanan ve 400 yıl gibi bir sürede tamamlanabilen Zeus Tapınağı ve Athena Nike Tapınağı tarihi yolculuk sırasında sizlere rehber olacaktır.

Bir zamanlar bölgedeki insanların yaşadığı Atina Agorası, konserlerin düzenlendiği Odeon ve M.Ö 5. yüzyıla kadar Atina Konsey Binası olarak kullanılan Aeropagus yapısını kesinlikle ziyaret etmenizi öneriyoruz. Çıkacağınız bu tarihi yolculuk Yunan mitolojisi hakkında da bilgi sahibi olmanıza olanak sağlayacaktır.

Plaka Bölgesi’nin Sokaklarını Keşfedin

Atina’da yapabileceğiniz en güzel şeylerden birisi de Plaka Bölgesine gitmek olacaktır. Daracık sokaklar içerisinde kaybolarak hediyelik eşyalar almak gerçekten ruhunuza iyi gelecektir. Trafiğe kapalı olan bu bölgede rengarenk ürünler satan birçok dükkan göreceksiniz.

Şehrin en hareketli yerlerinden birisi olan Plaka Bölgesinde oldukça kaliteli restoran ve kafeler bulunmaktadır. Gece hayatının çok fazla olmadığı bu bölge daha çok nezih bir akşam yemeği yemek isteyenleri misafir edebiliyor.

Plaka Bölgesi aynı zamanda dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Aralıksız yerleşim yeri olarak kullanılan bu bölgede tarihi birçok detay da gözünüze çarpacaktır.

Monastiraki Meydanı’nda Dinlenin

Atina’da bir günde ne gibi hareketlilik olduğunu görmek istiyorsanız Monastiraki Meydanına gidebilirsiniz. Burada birkaç saat oturup etrafı gözlemlediğinizde Atina ile ilgili birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Meydan içerisinde aynı zamanda tarihi cami, kilise ve birçok yapı bulunmaktadır. İrili ufaklı birçok dükkanın yer aldığı meydanda onlarca bar, cafe ve restoran da bulunmaktadır. Turistler kadar yerli hak için de oldukça önemli bir yerdir.

Atina’ya kadar gitmişken bu meydana kesinlikle gidip bir kafeye oturmanızı istiyorum. Artık menü durumuna göre bir Türk kahvesi ya da Yunan kahvesi siparişi vererek etrafı gözlemleyin. Emin olun burada oturup dinlenmek, etrafı izlemek buraya ayırdığınız zamana gerçekten değecektir.

Lycabettus Tepesi’nden Atina’yı Seyredin

Atina manzaraları ile ünlü büyülü bir şehirdir. Atina’da Yapılacak Şeyler listenize Lycabettus Tepesini de eklemenizi istiyoruz. 300 metre yüksekliğe sahip bu tepeden Atina oldukça güzel bir şekilde görülmektedir. Tepeye çıkmak için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Ayrıca burada gün batımı izlemek gerçekten her şeye değer olacaktır.

Lycabettus Tepesi’ne ister yürüyerek çıkabilir isterseniz de teleferik ile çıkabilirsiniz. Tek yönlü teleferik ücreti 5 Euro olurken gidiş ve dönü için 7,50 Euro ödemeniz gerekecektir.

National Garden’da Dinlenin

Atina’da nefes alabileceğiniz nadir yerlerden birisi de National Garden’dır. Kraliyet Sarayının bir parçası olan bu bahçe 1830 yılında tasarlanmıştır. Halk ziyaretine 1930'lu yollarda açılan bu bahçeyi kesinlikle görmenizi öneririz. Plaka’dan çıktıktan sonra yürüyerek ulaşabileceğiniz bu bahçe içerisinde küçük bir botanik bahçesi, hayvanat bahçesi ve antik kalıntılar bulunmaktadır.

Panathenaic Staydumu’nu Görün

Atina’da Ne Yapılır listenize şimdi tarihi bir yapı eklemek istiyoruz. 45 bin kişilik izleyici kapasitesine sahip Panathenaic Stadyumunu kesinlikle görmenizi öneriyoruz. M.Ö 330 yılında düzenlenen Panathenaic Olimpiyatları için tasarlanan bu stadyum 1896 yılında düzenlenen Olimpiyatlar için yeniden restore edilerek kullanıma açılmıştır. Günümüzde sadece ziyarete açık olan bu stadyumu kesinlikle ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Psiri’de Gece Hayatına Karışın

Atina’da eğlenmek, dans etmek mi istiyorsunuz? O halde sizleri Psiri Bölgesine davet edebiliriz. 20 yıl öncesine kadar hiç iyi anılmayan bu bölge zaman içerisinde Atina’nın eğlence merkezi bölgesine dönüşmüştür.

Psiri Bölgesine girdiğinizde sizleri onlarca bar, gece kulübü, taverna, cafe ve restoran karşılayacaktır. Özellikle akşam buraya geldiğinizde eğlencenin sokaklara kadar indiğini göreceksiniz. Atina’da akşam otelde oturmak istemeyen kişiler bu bölgeye kesinlikle gelmelidir.

Cine Paris Açık Hava Sineması’nda Bir Film İzleyin

Atina’da katılabileceğiniz en güzel aktivitelerden birisi de Açık Hava Sinemasında film izlemek olacaktır. Yaz aylarında birçok filmin ilk gösterimi bu açık hava sinemasında yapılır. Gece hayatını sevmiyor, bar ve kulüp gibi yüksek sesli ortamlardan nefret ediyorsanız burasının çok doğru bir tercih olduğunu göreceksiniz.

Atina içerisinde 100’den fazla açık hava sineması bulunmaktadır. Aralarında hangisinin iyi olduğunu soracak olursanız Cine Paris’i önerebiliriz. Filmler genelde İngilizce ve Yunanca olarak gösterime girmektedir. Eğlenceli ve romantik filmlerin gösterildiği açık hava sinemalarında dil bilmeden dahi eğlenebilirsiniz.

Yunan Lezzetlerini Tadın

Yunan mutfağı ile Türk mutfağı neredeyse birbirine benzemektedir. Ancak; bölgenin kendisine has oldukça güzel lezzetleri de bulunmaktadır. Türkiye’de yemekten keyif aldığınız yemeklerin Yunan versiyonlarını da denemenizi öneririz. Zaten yazımızın devamında oldukça uzun bir bölümü sadece yemeğe ayırdık.

Atina’ya kadar gelmişken Yunan usulü cacık olan tzatziki, fava mpusakka, dolmades yiyeceklerini kesinlikle denemenizi öneririz. Aynı zamanda deniz mahsulleri konusunda iyi olan Atina’da balıkların gerçekten oldukça lezzetli olduğunu göreceksiniz.

Meteora Manastırı’na Günübirlik Gezi Yapın

Atina’da Ne Yapılır yazımızın son sırasında Meteora Manastırı yer alıyor. 1988 yılında UNESCO tarafından Kültür Mirasları Listesine dahil edilen bu yer adeta görsel bir şov sunmaktadır.

Son zamanların en popüler dizilerinden Game Of Thrones dizinin bazı bölümlerine ev sahipliği yapan Meteora Manastırı yerden oldukça yüksekte bir kayalık üzerinde yer almaktadır. Bir dönemler rahip ve rahibelerin inziva yerleri olan manastır günümüzde daha çok turistik amaç için kullanılıyor. Atina’ya kadar gelmişken bu manastırı görmeden asla geri dönmeyin.

Atina’da Ne Yenir? 

Atina Gezilecek Yerler yazımızın son bölümünü yiyeceklere ayırmak istedik. Bizim mutfağımıza oldukça yakın olan Atina mutfağında Türk ve Osmanlı mutfağından esintiler dahi görebilirsiniz. Atina’da yiyebileceğiniz şeyler;

Ekmekler

Atina’da ekmek kültürünün oldukça gelişmiş olduğunu görüyoruz. Hemen hemen her öğünlerinde ekmek tüketen Yunanlılar, ekmek olmadan asla doyamıyor. Şehir merkezinde hangi restorana giderseniz gidin ön atıştırmalık olarak lezzetlendirilmiş, baharatlandırılmış, harmanlanmış kızarmış ekmekler gelecektir. Ekmek konusunda tüketebileceğiniz seçenekler;

Daktyla: Çörek otu ve susam ile hazırlanan bu köy ekmeği aslında bizim kültürümüzde de bulunmaktadır.

Paximadi: Nohut unu ve arpa ile hazırlanan bu peksimet türü ekmeğin yumuşatılmadan tüketilmemesi önerilmektedir. Atinalılar genel olarak şarap, su ya da yağ ile bu ekmeği yumuşatarak tüketmektedir

Lagana: Yunan halkının geleneksel ekmek türlerinden birisi olan Lagana aslında oldukça özel bir gün için yapılır. Hristiyanlar, paskalya öncesinde oruç tutmaktadırlar. İlk gün oruç Lagana adı verilen bu ekmek ile açılmaktadır.

Karydopsomo: İçerisinde yoğun miktarda ceviz bulunan bu ekmek, Yunan kültüründe önemli bir yere sahiptir.

Stafidopsomo: İçerisinde kuru üzüm bulunan lezzetli bir ekmek türüdür.

Çorbalar

Yunan yemek kültürü içerisinde çorbalara da yer verildiğini görüyoruz. Atina’ya kadar gelmişken içmenizi önerdiğimiz çorbalar;

Fakes: Yeşil mercimeği oldukça güzel tekniklerle çorbaya dönüştüren Atinalılar servisi zeytinyağı ya da sirke ile yapmaktadırlar.

Fasolada: Daha önce beyaz fasulyeden hazırlanmış bir çorba görmemiş olabilirsiniz. Beyaz fasulye, havuç, domates ve kerevizden hazırlanan bu çorba hemen hemen tüm restoranlarda bulunmaktadır.

Kakavia: Kakavia aslında oldukça lezzetli bir balık çorbasıdır. Bölgede bulunan balıkçılardan alınan kılçıklar ile hazırlanmaktadır.

Kotosoupa Avgolemono: Limon sosu ile servis edilen bu çorbanın içerisinde pirinç ve tavuk eti bulunmaktadır.

Kremydosoupa: Kremydosoupa aslında bizlerin standart olarak bildiği soğan çorbasıdır.

Salata ve Mezeler

Yunan mutfağını gerçekten bir cennet olduğunu söyleyebiliriz. Sıcak ve soğuk mezelerin yanı sıra zeytinyağlılar ve yeşillikler gerçekten ağzınızın suyunu akıtabilir. Atina’da Ne Yenir sorusu için şimdi sizlere harika salatalar paylaşacağız. Meze ve salata konusunda oldukça başarılı olan Yunanlılar farklı lezzetlere kapılarını açmışlardır. Salata ve meze konusunda Türk ezgilerinin de bulunduğunu göreceksiniz.

Dakos: Paximadi adı verilen ekmeğin kalıntıları ile hazırlanan bu salatanın içerisinde beyaz peynir ve Feta peyniri bulunmaktadır.

Yunan Salatası: Yunan Salatası içerisinde kırmızı soğan, domates, Feta peyniri, salatalık ve Kalamata zeytini bulunur. Bol miktarda zeytinyağı ile servis edilen bu salatanın oldukça lezzetli olduğunu göreceksiniz.

Lachanosalata: Lahana üzerine hazırlanan bu salatada lahanalar ince ince kıyılmaktadır. Salata tuz, limon suyu, zeytinyağı, sirke ilave edilerek servis edilmektedir.

Patatosalata: Atina mezelerinden birisi olan Patatosalata’da patatesler ince ince doğranmaktadır. Doğranan patatesler üzerine sirke, mayonez, soğan ve limon suyu ilave edilerek servis edilmektedir.

Pantzarosalata: Bir pancar salatası olan pantzarosalata zeytinyağı ve sirke ile servis edilir.

Tiganita: Türk mutfağındaki sebze kızartması olan bu yemekte kızartılan mevsim sebzeleri üzerine zeytinyağı eklenerek servis edilmektedir.

Fava: Türk mutfağında da bulunan Fava sarı bezelye ya da baklanın püresi ile hazırlanmaktadır.

Kolokythoanthoi: Türk mutfağında bulunan kabak çiçeği dolmasının Yunan uyarlaması halidir. Bu versiyonda ise kabak çiçeği dolmasının içi peynir ve otlar ile doldurulmaktadır.

Dolmadakia: Üzüm yaprağı sarmasının içine sebze, et ve pirinç ilave edilerek hazırlanan bu yemek ülkede oldukça popülerdir.

Skordalia: Skordalia sarımsaklı olarak hazırlanan patates püresidir.

Tzatziki: Bizim mutfağımızdaki cacığın birebir uyarlaması olan Tzatziki Atina’da denemenizi istediğimiz lezzetler arasındadır. Bol miktarda sarımsak, yoğurt ve salatalık ile hazırlanan Tzatziki bazı yemeklerde sos olarak da kullanılmaktadır.

Tyropita: Feta peyniri kullanılarak hazırlanan bu börek genel olarak ince baklava yufkası ile hazırlanmaktadır.

Spanakopita: Yine börek çeşitlerinden birisi olan Spanakopita’da ana malzemeler Feta peyniri, ıspanak, taze soğan, soğan ve mevsim yeşilliklerinden oluşmaktadır.

Kalamarakia: Standart kızarmış kalamar

Garides Saganaki: Güveçte hazırlanmış karides yemeği

Kreminidokeftedes: Yapılış itibari ile mücvere oldukça benzeyen bu yemekte ana malzeme olarak kabak, havuç ve patlıcan kullanılmaktadır.

Ana Yemekler

Atina tarihi geçmişinin yanı sıra yemek kültürü ile de ön plana çıkan bir şehirdir. Tavuklu yemeklerden etli yemeklere, vejetaryen yemeklerden balığa kadar oldukça zengin bir menü sizleri beklemektedir. Atina’da Ne Yenir konusundaki ana yemek önerilerimiz;

Arakas me Anginares: Fırın yemeklerinden birisi olan Arakas me Anginares enginar ve bezelyeden oluşmaktadır.

Bamies: Sebze yemekleri kategorisinde yer alan Bamies, domates sosunda hazırlanmış bir bamya yemeğidir.

Ratatouille: Fırında hazırlanan bu sebze yemeğinin içerisinde patlıcan, domates, soğan, biber bulunmaktadır.

Fasolakia: Domates sosu, patates ve kabak eşliğinde pişirilen bu taze fasulye yemeğinin oldukça lezzetli olduğunu söyleyebiliriz.

Gigandes Plaki: Oldukça baharatlı bir şekilde hazırlanan bu yemek lima fasulyeleri domates sosu eşliğinde hazırlanmaktadır. Aynı zamanda mevsimin durumuna göre içerisine farklı sebzeler de ilave edilmektedir.

Moussaka: Adı bile sizlere çok tanıdık geldi değil mi? Bizdeki musakka yemeğinin aynısı olan bu yemek Atina’da da patlıcanlı olarak hazırlanmaktadır. Bazı bölgelerde kabak, pirinç ile hazırlanan versiyonları da tüketilmektedir.

Mydia: Bir midye yemeği olan Mydia’da midyeler haşlanarak servis edilmektedir.

Savridia: Atina’da balık kültürü de bulunmaktadır. Savrida Uskumrunun fırınlanmış ya da kızartılmış hali olan bir güzel bir yemektir. Atina'da çok fazla buğulama kültürü bulunmamaktadır.

Paidakia: Izgara kuzu pirzolanın kekik, liman, tuz ve karabiber ile harmanlandığını düşünün. İşte bu karışım sonucunda böyle bir yemek açığa çıkmaktadır.

Kokoretsi: Kokoreç ile hazırlanan bu yemeğin bizdekilere nazaran Atina’da oldukça farklı bir şekilde sunulduğunu göreceksiniz. Tadına gelecek olursak kokoreç sevmeyen bir kişiye dahi kendisini yedirebilir.

Keftedakia: Atina usulü köfte yemeği

Gyros: Yunanistan’da da aynı bizde olduğu gibi döner kültürü bulunmaktadır. Kırmızı et, domuz eti ve tavuk etinden hazırlanan dönerler tüm ülkede oldukça meşhurdur. Şehrin dört bir yanında bulabileceğiniz Gyros pide dürüm olarak servis edilmektedir. Pide içerisine döner eti ile beraber soğan ve patates kızartması eklenmektedir. Aslında bizdeki dönere oldukça fazla benzemektedir.

Souvlaki: Atina’da yiyebileceğiniz son ana yemek ise Souvlaki’dir. Fast Food satan yerler başta olmak üzere en lüks restoranda dahi bulabileceğiniz bu yemek domuz eti, kırmızı et ve tavuk etinden hazırlanmaktadır. Çöp şiş türünde olan bu yemek aynı zamanda pide arasında da servis edilmektedir.

Tatlılar

Atina’da Ne Yenir yazımızın bu bölümünde tatlılar hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Bazı lezzetler bizlere ait olsa da Yunan dokunuşlarını az da olsa hissedeceksiniz.

Baklava: Türkiye ile Yunanistan arasında kavgalar yaşanmasına neden olan bir tatlıdır Baklava. İsminin dahi Türkçe olması bu lezzete tepki göstermenize neden olabilir. Ancak; Atina’da yiyeceğiniz baklavalar bizdekilere nazaran daha kuru olduğunu göreceksiniz.

Galaktoboureko: Süt börek anlamına gelen Galaktoboureko Yunanlıların en sevdiği tatlılardan birisidir. Aslında bizdeki Laz Böreğine oldukça fazladır. Hatta Trabzonlular bu tatlının kendilerinden çalma olduklarını söylemektedir. Atina'ya geldiğinizde kesinlikle bu tatlının tadına bakmanızı öneririz.

Loukoumades: Loukoumades Atina’da yiyebileceğiniz en iyi tatlılardan birisidir. Oldukça güzel bir karışım ile hazırlanan hamur topları yağda kızartılıp üzerine susam ve tarçın eklenmektedir. Aşırı yağlı olmaması midenizin de rahatsız olmamasını sağlamaktadır.

Rizogalo: Bizde bulunan standart güllacın Atina versiyonu güzel bir tatlıdır.

Ballı Yoğurt: Yunanlılara özgü bir lezzet olan Ballı Yoğurdu ülkenin hemen hemen her sokağında görebilirsiniz. Her yaş grubundan insanın tükettiği bu lezzet Atina’da daha çok kahvaltı niyetine tercih edildiğini söyleyebiliriz. Bazı bölgelerde içerisine meyve ve kuruyemiş eklenmiş versiyonları da bulunmaktadır.

İçecekler

Atina geziniz sırasında terleyecek, susayacak, canınız soğuk ya da sıcak içecekler çekecektir. Yunanistan’a özgü içeceklerin neler olduğu hakkındaki bilgiler ise;

Kahveler: Yunan halkı kahve tüketmekten oldukça keyif almaktadır. Yunanistan’da en iyi kahve ise Atina’da içilmektedir. Atina geziniz sırasında Frappe içmeden asla geri dönmemenizi öneriyoruz. Oldukça kaliteli bir kahve türü olan Frappe sütlü veya sütsüz olarak sunuluyor. Buzlu olarak sunulan bu kahveyi hm yaz hem de kış tüketebilirsiniz.

Atina’da bulunan kahveler ülkemizdeki türlerine nazaran biraz serttir. Sert kahveler size uygun değilse alternatif olarak Yunan Kahvesi tadına bakabilirsiniz. Türk kahvesinin birebir aynısı olan bu içeceğin tek farkı sütle yapılıyor olmasıdır.

Taze Sıkılmış Meyve Suları: Atina halkının içmekten en keyif aldığı içeceklerden birisi de taze sıkılmış meyve sularıdır. Öyle ki; kahvaltı yerine devasa kupalarda meyve suyu içerek tüm günü geçirebilirler. Şehrin dört bir yanında bulunan küçük ve büyük dükkanlardan meyve suyu alıp bu lezzet şölenine ortak olabilirsiniz.

Mastika: Mastika Atina’da oldukça fazla tüketilen sakızdan hazırlanmış bir likördür.

Ouzo: Yunanistan’ı en meşhur alkollü içkisi Ouzo’dur. Türk rakısına hem koku hem de tat yönünden oldukça fazla benzeyen bu içecek rakıya nazaran daha hafiftir. Birçok farklı aromalı türü bulunan bu içeceği kesinlikle denemenizi tavsiye ederiz.

Tsipouro: Bizdeki rakının bir benzeri olan Tsipouro oldukça sert bir içecektir. Tsipouro’nun tek farkı sek içiliyor olmasıdır.

Rakomelo: Alkol oranı oldukça yüksek olan Rakomelo aslında rakı ve bal karışımıdır. Oldukça küçük bardaklarda tek seferde içilmesi ile meşhurdur.

Atina Gezilecek Yerler yazımızın da maalesef sonuna gelmiş bulunuyoruz. Komşumuz Yunanistan’ı tanımak istiyorsanız Atina iyi bir başlangıç olacaktır. Yunanistan küçük bir ülke gibi görünebilir ama kültürünün oldukça zengin olduğunu göreceksiniz. Aklınıza takılan soruları bizlere sormaktan kesinlikle çekinmeyin :)

Atina Gezi Rehberi: Atina’da Gezilecek 20 Yer