1992 yılında il statüsüne yükseltilen Ardahan’ın 2019 itibari ile 98 bin nüfusu bulunmaktadır. Doğu Anadolu bölgesinin en az nüfusa sahip şehri olan Ardahan, Türkiye’nin de en az nüfusa sahip 3. şehridir. Etrafı vadi ve yüksek dağlarla çevrili olan Ardahan’ın temel geçim kaynağı hayvancılık ve tarımdır. Bu yazımız içerisinde sizlere Ardahan’ın güzelliklerinden bahsetmeye çalışacağız. Ardahan Gezilecek Yerler listemiz, yapacağınız seyahat sırasında sizlere yardımcı olacaktır.
Ardahan Yalnızçam Kayak Merkezi
Ardahan Gezilecek Yerler listemizin ilk sırasında Yalnızçam Kayak Merkezi yer almaktadır. Kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta olan kayak merkezi kış ayında bölgenin turizmini hareketlendirmektedir. Kayak bilen ya da bilmeyen herkesin geldiği kayak merkezinde eğlencenin son seviyede olduğunu göreceksiniz.
Ardahan halkı Yalnızçam Kayak Merkezinde doyasıya eğlenerek kaliteli zaman geçirmektedir. Şubat ayı ile beraber ne yapacağınıza düşünmeye gerek yok. Eğer Ardahan’a yakınsanız bu kayak merkezine gelebilirsiniz. Merak etmeyin, etrafında bol miktarda konaklayacak yer, kayak eğitimi alacak merkez bulunmaktadır.
Bülbülan Yaylası
Ardahan’ın Karadeniz bölgesindeki sınırında yer alan bu yayla, bölgenin en güzel doğa güzelliklerinden birisidir. Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı yaylada yaz aylarında birçok şenlik, etkinlik düzenlenmektedir. Bölge halkının da yoğun ilgi gösterdiği yaylaya kesinlikle uğramanızı tavsiye ediyoruz.
Ardahan Kalesi
Ardahan kent merkezinde yer alan kale, bölgenin en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. Kale bölgesinde yapılan araştırmalarda tarih öncesi devirlere ait birçok yerleşim yerinin ortaya çıkarıldığını görüyoruz. Kalenin yapılış tarihi ile ilgili herkesin farklı şeyler söylediğini görüyoruz. Ancak birçok tarihçi bu kalenin Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirildiğini savunmaktadır.
Kale üzerinde çok eski dönemlere ait izler olmasından dolayı hangi dönemde kim tarafından inşa edildiği tespit edilememiştir. Kale içerisinde yapılan arkeolojik kazılarda birçok medeniyete ait oldukça tarihi eserler bulunmuştur. Tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu kalenin çok güçlü bakım ve onarım çalışması aldığını görüyoruz. 32 bin metrekare alanına sahip olan kalenin 54 metre sur yüksekliği bulunmaktadır. İçerisinde 14 adet gözetleme kulesi bulunan Ardahan kalesi hala birçok güzelliğini muhafaza etmektedir.
Şeytan Kalesi
Ardahan’ın Çıldır ilçesinde yer alan Şeytan Kalesinin de tam olarak hangi dönemde inşa edildiği bilinmiyor. İlçe merkezine 2 kilometre kadar uzaklıkta yer alan kalenin Orta Çağ döneminde inşa edildiği düşünülüyor. Birçok kişi kalenin Urartular tarafından inşa edildiğini söylemektedir. Ancak hala kalenin kime ait olduğu çok fazla bilinmemektedir.
Kalenin bulunduğu konum ve yapısı itibari ile birçok kaleden ayrıldığı görülmektedir. Kalenin savaşlarda savunma amaçlı olarak inşa edildiği tahmin ediliyor. Bölgede yaşayan halk kale altında çok güçlü bir hazine bulunduğunu rivayet etmektedir. Rivayete göre Artuk Kralı, kızı öldükten sonra tüm hazinesi ile beraber onu bu kaleye gömmüştür.
Çıldır Gölü
Ardahan Gezilecek Yerler listemizin ortasına doğru gelmeye başladık. 123 kilometrekare alana sahip olan Çıldır Gölü, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölüdür. Aynı zamanda büyüklük bakımından da Van Gölünden sonra gelip ikinci sırada yer almaktadır. Denizden 1950 metre yükseklikte olan Çıldır Gölü’nün en derin noktası 45 metredir.
Tektonik göl kategorisinde yer alan Çıldır Gölü’nün etrafının yeşilliklerle dolu olduğunu göreceksiniz. Yaz ayının gelmesi ile beraber bölge halkının bu bölgeye girip gölde serinlediklerini göreceksiniz. Yazın girilebilen bu göl kış ayında ise tamamen donmaktadır. Balık tutumuna da uygun olan Çıldır Gölü bölgenin turizmini büyük oranda arttırmıştır.
Taşköprü Kitabeleri
Ardahan’ın Çıldır ilçesinde yer alan Taşköprü, ilçe merkezine sadece 30 kilometre uzaklıktadır. Taşköprü Köyü içerisinde yer alan kitabeler bölgenin en eski kalıntılarıdır. Kitabelerin Urartu Kralı II. Sardus tarafından hazırlatıldığı rivayet edilmektedir. Bölgeye geldiğinizde bu eserleri görmeden asla geri dönmeyin.
Ardahan Kalecik Kalesi
Ardahan’ın Göle ilçesinde yer alan Kalecik Kalesinin M.Ö 8. Yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. Urartu döneminde inşa edilen Kalecik Kalesinin sarp kayalıklar üzerine inşa edildiğini görüyoruz. Bölgeye, ovaya hakim bir tepe üzerine inşa edilen bu kale Kalecik Köyünün en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. Çok eski bir oluşum olmasından dolayı yıllar içerisinde çok fazla bakım ve onarım çalışması görmüştür. Tahribat oranı fazla olsa da yine de görülmeye değer bir güzellik olduğunu söyleyebiliriz.
Ardahan Kalecik Kalesi ismini Kalecik Köyünden almıştır. Köye 500 metre uzaklıkta yer alan kaleye zamanla tabiat güzellikler oluşmuştur. Zaman içerisinde yıkılmaya yüz tuttuğu için bir an önce gidip görmenizi öneririz.
Aktaş Gölü
Aktaş Göl Ardahan ile Gürcistan sınırı arasında yer almaktadır. Oldukça büyük bir göl olan Aktaş Gölünde 12 adet hareketli adacık yer almaktadır. Ardahan’a kadar gelmişken hareketli adacıklara sahip olan bu gölü kesinlikle ziyaret etmenizi öneririz.
Ardahan Merkez Mevlit Efendi Camii
Ardahan Kent merkezinde yer alan Merkez Mevlit Efendi Cami, Ardahan Kalesinin 250 metre kadar ilerisinde bulunur. Cami kapısında yer alan kitabeye göre yapım tarihi 1701 yılını göstermektedir. Tarihi camiye girdiğinizde caminin birçok kez bakım ve onarım çalışması gördüğünü göreceksiniz.
Atatürk Silueti
Ardahan’ın Samal ilçesinde yer alan Atatürk Silueti bölgenin en çok ziyaret edilen yerleri arasında gösteriliyor. Her yıl 15 Haziran ile 15 Temmuz arasında Karadağ’a Atatürk’ün Silueti yansıtılmaktadır. Gelen misafirlere müzik eşliğinde gösterilen siluet bazı zamanlarda duygusal anların dahi yaşanmasına neden olmaktadır. Kesinlikle uğramanızı istediğimiz bu bölgede çok renkli sahneler sizleri bekliyor olacaktır.
Kinzi Kalesi
Ardahan Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Kinzi Kalesi yer almaktadır. Hangi dönemde kin tarafından yapıldığı belli olmayan bu kale ile ilgili birçok efsane anlatılmaktadır. Ancak kalenin mimari yapısı incelendiğinde Urartu döneminden kalma bir eser olduğunu görüyoruz. Kale Ardahan Ovasına hakim bir bölgede bulunmaktadır. Kalenin bulunduğu tepenin yüksekliği 2,200 metredir. Kale; dış kale ve barınma olarak iki farklı bölüme sahiptir. Bugüne kadar sayısız bakım ve onarım çalışması gören kale, en aktif zamanlarını Osmanlı ve Selçuklu döneminde yaşamıştır.