Anavarza, Adana Kozan İlçesi, Dilekkaya Köyü içerisinde bulunmaktadır. Kilikya Bölgesinde düzenlenen törenlere ve yarışmalara ev sahipliği yapan Anavarza ‘’Metropolis’’ ismini almış kentlerden biridir. Anavarza içerisinde kalesi, mozaik çalışmaları ve su kemerleri bulunmaktadır. Bununla beraber kent içerisinde zafer kapısı, stadyum ve antik tiyatroda bulunmaktadır. Çukurova’nın en büyük kalesi de, Anavarza Kalesidir. Tarih boyunca birçok kültürün içerisinde yaşadığı bu kenti, muhakkak bir kere gezmenizi tavsiye ederiz.
Anavarza Ören Yeri Tarihçesi
Anavarza Ören Yeri, 2100 yılı öncesinde bile bulunan tarihi yerleşim yerlerinden biridir. Roma İmparatoru Semtimius Severus’un ölümüyle beraber, Milattan Sonra II. yüzyılda ilk hali oluşturulmuştur. 408 yılında ise Kilikya’nın Başkenti olmuştur.
Bizans Döneminin bitmesiyle beraber Ermeniler, Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok medeniyeti de üzerinde bulundurmuştur. Anavarza üzerinde birçok farklı kültür bulunmaktadır. Kent üzerinde çeşitli tarihi eserler ve efsaneler bulunmaktadır. Anavarza bölgesi içerisinde geçmişte sıklıkla spor müsabakaları yapılıyordu, bu yüzden sporun başkenti olarak da alınmaktadır. Anavarza içerisinde stadyum, antik tiyatro kalıntıları da bulunmaktadır.
Anavarza Ören Yeri İçerisinde Gezilecek Yerler
Anavarza Kalesi
Adana gezisi yapacak olan kişilerin muhakkak Ceyhan- Kozan yolu üzerinde bulunan Anavarza Kalesine gitmesi gerekmektedir. Anavarza Kalesinin tarihi 11. yüzyıla uzanmaktadır. Kişiler kaleye uzun bir tırmanış ile çıkabilir. Kaleye arabayla çıkmak ne yazık ki mümkün değil fakat kale yakınına arabayı park ederek, kaleye doğru yürüyebilirsiniz.
Ortaçağ döneminde yapılmış olan bu kalenin günümüzde büyük bir kısmı sağlam halde durmaktadır. Fakat kale içerisinde ki ince işçilikler gözükmemektedir. Kalenin yüksekliği 10 metredir. Anavarza Kalesi içerisinde kilise, sarnıç, depo ve mezar kalıntıları bulunmaktadır. Surların ortalama uzunluğu 5 kilometredir, gezi sırasında kültür şöleni yaşamak isteyen kişilerin mutlaka bu kaleye uğraması gerekmektedir.
Anavarza Kalesi Mimari Özellikleri
Anavarza Kalesi içerisinde günümüze kadar gelen belirli kalıntılar ve tarihi eserler bulunmaktadır. Kale alt kısmında iki sur bölümü bulunmaktadır. Kale etrafı baştan sona surlarla kuşatılmıştır ve dış surlarla savunulan nadir kale türlerinden biridir. Anavarza Kalesi, Anadolu kaleleri arasında en önemli kale örneklerinden biridir.
Dışarıda bulunan ikinci sur üzerinde ise kiliseye ait kütüphane, misafirhane ve keşiş odaları bulunmaktadır. Doğu cephesinde bulunan surun ortalama uzunluğu 1.500 metredir ve yüksekliği 8 metredir. Sur duvarları 20 burç yapısıyla desteklenmektedir. Kalenin dış yapısında 4 kapı bulunmaktadır. Batı kapısı bölümünde üç kemerli bir kapıdır ve zafer takı şeklinde tasarlanmıştır.
Anavarza Kalesi İç Mimarisi
Anavarza Kalesinin iç kısmında öncelikle askeri kışla ve kilise bulunmaktadır. Aynı zamanda yapı içerisinde Ermeni Krallığına ait mezarlıklarda zaman içerisinde bulunmuştur. Yapı içerisinde iç mimari bölüm bölüm ayrılmaktadır, ikinci bölüm içerisinde askeri kışla odaları bulunmaktadır.
Odaların yan kısmında depo odaları ve su tankları kalıntıları gözükmektedir. Bölümler arasında 3 katlı bir kule bulunmaktadır. Kalenin içerisine doğru su kemeri gelmiştir, su kemeri sistemi Roma döneminde kullanılmaya başlamıştır. Kale içerisinde bolca fotoğraf çekilecek alan ve tarihi kalıntı bulunmaktadır. Gezi sırasında mutlaka uğramanız gereken alanlardan biri Anavarza Kalesidir.
Antik Şehir Mimarisi
Antik Şehre giriş için kişilerin giriş kapısından 1.5 kilometrelik asfalt yol üzerinden gezilerini yapmaları gerekmektedir. Antik Şehir 200 metre yüksekliğe sahip olan bir ova üzerine kurulmuştur.
Kalenin etrafından veya aşağısından baktığınız zaman Çukurova’nın içerisinde bulunan Ceyhan Ovası gözükmektedir. Bir bardak çay eşliğinde bu eşsiz manzarada dinlenebilirsiniz.
Anavarza Amfi Tiyatrosu
Anavarza Amfi Tiyatrosu Çeçen Köyü yolu üzerinde bulunmaktadır ve ortalama Misis’e giden yolun yaklaşık 200 metre doğu bölgesinde bulunmaktadır. Amfi Tiyatro tamamıyla taş malzemelerden yapılmıştır.
Amfi Tiyatro içerisinde 22 basamak bulunmaktadır, detayları eskimiş olmasına rağmen basamaklar net bir şekilde belli olmaktadır. Tiyatro içerisinde elips bir amfi şekli oluşmaktadır ve güney bölgesine doğru bakıldığı zaman basamaklar kenarında bulunan sütunlar net bir şekilde belli olmaktadır.
Anavarza Stadyumu
Anavarza Stadyumu, Amfi Tiyatronun yaklaşık 300 metre ilerisindedir. Stadyum 410 metre uzunlukta ve 64 metre genişlikte inşa edilmiştir. Zaman içerisinde detayları silinen stadyumun kapısında süslemeler ve işlemeler bulunmaktadır.
Stadyumun içerisinde koşu yolu ve stat boyunca bulunan harçlı bir sırt bulunmaktadır. Stadyum dikkatli incelendikten sonra koşu yolu etrafında korint stili sütunların olduğu görülmektedir.Stadyumun güneydoğu bölgesinde seyirci oturma alanları bulunmaktadır. Roma döneminde birçok spor etkinlikleri bu stadyumda yapılmıştır, dünya üzerinde bulunan ilk olimpiyat alanlarından biri burasıdır.
Ali Kesiği
Stadyumun 50 metre ilerisinde kayalık üzerinde yarık bir durumda, 250 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğinde bir geçit bulunmaktadır.
Bu geçit doğal bir şekilde yapılmamıştır, arkeologların bulgularına göre bu geçit Roma döneminde inşa edildiği belirlenmiştir.
Nekropol
Nekropol sur dışında bulunmaktadır ve stadyumun dayandığı kayalıkların üzerinden başlayarak Avaraza Amfi Tiyatrosuna kadar uzanmaktadır.
Avaraza üzerinde bulunan diğer nekropol kalıntıları ise yukarıda bulunan kentin güney kısmında bulunmaktadır. Bu nekropoller, Avaraza’nın en büyük nekropollerini oluşturmaktadır.
Havariler Kilisesi
Havariler Kilisesi diğer bir ismiyle Kamışlı Kilisesi antik kentin güney ve kuzey sütunlu yolun batı bölgesinde bulunmaktadır. Kilise neredeyse tamamen yıkılmış bir halde durmaktadır fakat belirli bir bölümü halen ayakta durmaktadır. Kilise tamamen kesme taşlardan inşa edilmiştir. Kilisede yarım bir kubbe varlığı görülmektedir.
Anavarza Ulaşım Bilgisi
- Anavarza’ya toplu taşıma ile ulaşımını sağlayacak olan kişiler 110 numaralı, 112 numaralı ve 311 numaralı otobüslere binerek yolculuklarını yapabilirler.
- Hayal Park Adana durağından otobüse binecek olan kişiler 151,114 ve 311 numaralı otobüse binerek 67 dakika içerisinde Anavarza Antik Kentine gidebilirler.
- Dean Martin durağından otobüse binecek olan kişiler 8-B ve 112 numaralı otobüse binerek yolculuklarını gerçekleştirebilirler.
- Burger King Seyhan durağından otobüse binecek olan kişiler 112 numaralı otobüse binerek, 48 dakikada yolculuklarını gerçekleştirebilirler.
- Avşar Sinemaları durağından otobüse binecek olan kişiler 110 numaralı otobüse binerek, 35 dakikada yolculuklarını gerçekleştirebilirler.
Harita ve Konum Bilgisi