Tarih boyunca birçok krallığa başkentlik yapmış olan Amasya,
tarihi ve doğa güzelliklerini korumaya devam etmektedir. Şehzadeler şehri
olarak da bilinen Amasya birçok devlet adamı, bilim insanı, şair de
yetiştirmiştir. Dünyanın en iyi elmalarının yetiştirildiği bu bölge kiraz,
şeftali ve bamyası ile de meşhurdur. Tarih ve doğanın bir araya geldiği nadir
bölgelerden birisi olan Amasya'yı kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Bu yazımız
içerisinde Amasya gezilecek yerler listesi oluşturmaya çalıştık. Listemiz,
bölgenin popüler ve en çok ziyaret edilen yerlerinden oluşmaktadır.

Amasya Kalesi

Amasya kalesinin kim tarafından hangi tarihte yaptırıldığına dair net bir bilgi maalesef elimizde bulunmuyor. Tarihçiler, bu kale ile ilgili çok fazla görüş ayrılıklarına düşmektedir. Kaleye çıkan günün hangi saati olursa olsun müthiş bir Amasya manzarası ile karşılaşırlar. Belki de Amasya'nın en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir.



Alçak Köprü

Amasya kent merkezine girdiğinizde Roma döneminden kalan son köprüyü göreceksiniz. Altında akan nehrin suları çekilince köprünün ihtişamlı görünümü daha da ortaya çıkmaktadır. Bölge halkı köprü alçak köprü olarak bilmektedir.



Aynalı Mağara

Rivayete göre dünyanın en güzel kızına sahip baba kızını evlendireceğini tüm dünyaya duyurmuştur. Kızı gören her erkek kızın güzelliğine dayanamayıp bayılmaktadır. Kızın babasının tek şartı kızını görüp bayılmayan bir erkeğe kızını vermektir. Aynalı mağara, kızın bulunduğu, görücüye çıktığı mağaradır. Aşağıda yer alan konum sizi doğrudan mağaraya götürecektir.



Amasya Saat Kulesi

Amasya Valisi Ziya Paşa, 1865 yılında kent merkezine bir saat kulesi diktirmiştir. Bölgede meydana gelen 1938 depremi saat kulesinin bütünü ile yıkılmasına neden olmuştur. Kalıntıları 1940 yılında tamamen ortadan kaldırılan Saat Kulesi, 2002 yılında yeniden inşa edilerek eski yerindeki yerini almıştır.



Kumacık Hamamı

Amasya bölgesindeki en eski yapılardan birisi de Kumacık Hamamı'dır. Beyazıt Paşa mahallesinde bulunan bu hamamın 1494 yılında inşa edildiği düşünülüyor. Günümüzde haa aktif olan hamamı kesinlikle ziyaret etmenizi önermekteyiz.



Halifet Gazi Türbesi

Son yıllarda geçirdiği bakım ve onarımlarla eski ihtişamlı görünümüne kavuşan Halifet Gazi Türbesi, mimari yapısı ile ön plana çıkmaktadır. Tamamen kesme taşlardan yapılan türbenin planlaması karedir. Kule şeklinde yapılan türbenin 8 cephesi bulunmaktadır. Türbenin yapı olarak Selçuklu anıt mezarlara benzediğini söyleyebiliriz.



Boraboy Gölü

1030 rakım yükseklikte yer alan Boraboy Gölü, Amasya'nın Taşova ilçesinde yer almaktadır. İlçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta yer alan gölün en derin noktası 36 metredir. Gölün oldukça temiz, berrak bir görünümü bulunmaktadır.



Çelebi Mehmet Medresesi

Amasya halkı tarafından Sultaniye Medresesi olarak bilinen bu medrese Selçuklu mimari özelliklerini taşımaktadır. İçerisinde 20'den fazla oda bulunan menderese birçok alim ve şairin yetişmesine katkı sağlamıştır. Medrese girişinde yer alan kitabeye göre yapı 1866 yılında Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır.



Amasya Arkeoloji Müzesi

6 TL giriş ücreti bulunan Amasya Arkeoloji Müzesi Amasya'da görebileceğiniz en iyi yerlerden birisidir. Müze, 1925 yılında II. Beyazıt Külliyesinin bir bölümünden inşa edilen müze günümüzde oldukça güzel içeriklere sahiptir.



Yalıboyu Evleri

Amasya ile ilgili paylaşılan resimlerde görmüş olduğunuz tüm evler aslında Yalıboyu Evleridir. Tarihi ve doğa güzelliklerine sahip olan bu evler, ziyaretçiler tarafından çok fazla görülmek istenmekte. Amasya bölgesinin genelinde bulunan evler, 19. yüzyılın en güzel kalıntılarından birisidir.



Amasya Kral Kaya Mezarları

Amasya'nın tarih boyunca birçok medeniyet ve krallığa ev sahipliği yapmıştır. Bölgede bulunan Herşena Dağı'ndaki kayalarda sayısız kaya mezarlar bulunmaktadır. Milli Park statüsünde olan kaya mezar bölgesine girişler ücretlidir. 10 TL ödeyerek bu bölgeye girebilirsiniz.



Saraçhane Cami

Amasya Emiri tarafından 1372 yılında inşa ettirilen bu cami, kent merkezinde yer almaktadır. Oldukça eski olan yapı, tarih boyunca birçok kez onarım görmüştür. Kesme taş ve molozlar kullanılarak inşa edilen cami kent merkezinde görülmesi gereken en değerli yerlerden birisidir.



Yedikuğular Kuş Cenneti

Kuşların göç zamanı bu bölgeyi ziyaret ettiğinizde bu gölün kuşlarla dolu olduğunu göreceksiniz. 820 hektarlık bir alan üzerinde kurulu olan bu göl 1989 yılında sit alanı ilan edilmiştir. Suluova ilçe sınırına 5 km uzaklıkta olan göl, ziyaretçiler tarafından benimsenmiştir.



Minyatür Amasya Müzesi

Minyatür Amasya Müzesi, Amasya'nın 1914 yılında çekilmiş bir resminden esinlenerek oluşturulmuş bir müzedir. 2008 yılında yapılmaya başlanan minyatür müzenin inşası 2010 yılında tamamlanmıştır. 2010 yılında hizmete açılan müzeyi ziyaret edebilirsiniz.



Amasya Şehzadeler Müzesi

Yazımızın ilk başında Amasya'nın şehzadeler şehri olduğunu dile getirmiştik. Osmanlı'nın birçok şehzadesini eğiten bu şehirde şehzade müzesi olması oldukça normaldir. 2007 yılında tamirat edilen müzeye girme için 3 TL giriş ücreti ödemek gerekiyor.



Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp Ve Tarih Müzesi

Anadolu'da İlhanlı döneminden günümüze kadar ulaşmayı başarmış tek eser bu müzedir. Müzenin bulunduğu bina 1308 yılında İlhanlı Hükümdarı tarafından inşa ettirilmiştir. 2011 yılında müzeye dönüştürülen yapıya 5 TL ödeyerek giriş yapabilirsiniz.



Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Amasya Belediyesi, 2013 yılında kent merkezine oldukça güzel bir müze inşa ettirmiştir. Ferhat ile Şirin'in hikayesini elbette duymuşsunuzdur. Efsanede Ferhat'ın deldiği dağın su kanalı Amasya'da bu müzenin bulunduğu yerde olduğu düşünülmektedir. Müze içerisinde Osmanlı dönemine ait birçok iz bulabilmek mümkündür. 



II. Beyazıt Camii ve Külliyesi

Fatih Sultan Mehmed'in şehzadeleri arasında yer alan II. Beyazıt, Amasya'da kendi adına ir cami inşa ettirmiştir. Cami içerisinde imaret, medrese, şadırvan, türbe, çeşme yer almaktadır. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan medrese günümüzde hala ibadet merkezi olarak kullanılmakta.



Hamdullah Efendi Türbesi

Anadolu'da en çok ziyaret edilen türbelerden birisi de Hamdullah Efendi Türbesidir. Alevi, Bektaşi geleneği için oldukça önemli olan Hamdullah Efendi, 1767 ile 1836 yılları arasında yaşamıştır.



Burmalı Minare Cami

Amasya merkezinde yer alan bu camı 1237 yılında inşa ettirilmeye başlanmıştır. Selçuklu hükümdarı II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde iken inşa ettirildiği düşünülen caminin net olarak ne zaman inşa ettirildiği bilinmemektedir.



Hazeranlar Konağı

Hazeranlar Konağı, 1865 yılında dönemin defterdarı Hasan Talat Efendi tarafından inşa ettirilmiştir. 2 katlı ahşap bir yapı olan bu konak 19. yüzyılı çok iyi bir şekilde yansıtmaktadır. Konak içerisinde yine 19. yüzyılı yansıtan eşya ve kıyafetler bulabilmek mümkündür. Konağa giriş 7 TL'dir.



Amasya ile ilgili rehberimiz bu kadardır. Popüler yerleri
ele aldığımız bu yazı 2, 3 günlük bir Amasya gezinizin keyif dolu geçmesine
katkı sağlamaktadır.

Amasya Gezilecek Yerler | Amasya’da Gezilecek 21 Yer!