Alicin Deresi Ankara Kızılcahamam'da bulunan özellikle doğa yürüyüşü ve kamp yapmayı sevenlerin oldukça tercih ettiği bir mekân. Şehrin epey dışında olan Alicin Deresi'ne özellikle ilkbahar ve yaz aylarında birçok kişi ailesiyle ve arkadaşlarıyla kalabalık gruplar halinde gelmektedir. Buraya gelirken donanımlı bir şekilde gelmenizi de tavsiye ederiz. 

Alicin Manastırı Tarihçesi

Alicin Deresi'nde bulunan tarihi yer Alicin Manastırı'dır. Bu manastırın tarihi tam olarak net bilinmese de Trabzon'da bulunan ünlü Sümela Manastırından köklü bir geçmişe dayandığı bilinmektedir. Fakat bu manastır Sümela Manastırı'ndan farklı olarak oldukça bakımsızdır ve içerisinde geçmişe ait herhangi bir yaşam belirtisi bulunmamaktadır. Fakat yine de Kızılcahamam'a gelenlerin uğrak yerlerinden bir tanesidir.

Net olmamakla birlikte bir görüşe göre burası aslında bir manastır değildir. Roma döneminden kalma güvenlik sebebiyle yapılan bir yapıt olduğu iddiası da oldukça ciddi bir iddiadır.

Alicin Deresi'nin isminin de Cin Ali'den geldiği rivayet edilmektedir. Öyle ki Cin Ali 19.yüzyılın ünlü eşkıyalarından biridir. Cin Ali halktan oldukça uzak bir yaşam sürmekteydi ve burada bulunan vadi ve manastırda yaşamaktaydı. Bundan dolayı da dere Alicin Deresi olarak ünlenmiş manastır da Alicin Manastırı adını almıştır.

Alicin Deresi'nde Kamp Yapmak

Buraya gelenlerin çok büyük bir çoğunluğu kamp için Alicin Deresi'ni tercih etmektedir. Dere ve şelaleyle birlikte doğal güzelliğine güzellik katan bu alan aileler için Ankara'da bulunmaz kamp alanlarından bir tanesidir. Fakat buraya kamp için geliyorsanız hazırlıksız gelmemeniz gerekecektir. Öyle ki burası cidden doğanın ortası ve yabani hayvanlarla karşılaşmaya hazır olmalısınız.

Buranın bir eksisi de maalesef temizlik. Belediyenin burada pek bir temizlik çalışması yapmadığını söyleyebiliriz. Kampa gelenler de maalesef çevreyi biraz kirletmiş. Tüm bunların bilincinde olarak buraya gelebilirsiniz.

Alicin Manastarı'na Tırmanış

Alicin Deresi'ne gelen birçok kişi Alicin Manastırı'nın geçmişini merak ettiği için bu manastıra çıkmak istemekte. Fakat bu oldukça riskli. Öncelikle manastıra çıkan yol oldukça dik ve dar. Bu sebeple kesinlikle daha önce böyle bir deneyime sahip değilseniz manastıra çıkmayın. Ekipmansız çıkarım düşüncesi de oldukça tehlikeli ve neredeyse imkânsız. Profesyonel kişiler dahi bu manastıra çıkmakta epey zorlanmakta.

Bunun yerine Alicin Deresi'nde bulunan diğer mağaralara çıkabilirsiniz. Bu mağaralara çıkış epey kolaydır. Manastırı da uzaktan fotoğraflayıp izlemek çok daha doğru olacaktır. İlerde Alicin Manastırı'ına insanların çıkması için çalışmalar yapılırsa bizce o zaman tercih etmeniz çok daha doğru olacaktır.

Mağara Gezileri ve Doğa Yürüyüşü

Eğer doğa fotoğrafları çekmeyi seven bir kişiliğiniz varsa Alicin Deresi Ankara'da fotoğraflayacağınız en iyi alanlardan bir tanesidir. Alicin Manastırı'na çıkmak tehlikeli olsa da çevrede bulunan diğer mağaraları gezip inceleyebilirsiniz. Bu da en az manastıra çıkmak kadar eğlenceli olacaktır.

Doğa yürüyüşü için de buraya kalabalık gruplar gelmektedir. Buraya gelirken daha rahat kıyafetler giymeniz sizin için daha iyi olacaktır. Doğa yürüyüşünden sonra kamp ateşi yapıp bir şeyler yiyip içip güzel bir şekilde piknik yapabilirsiniz. Aileyle, arkadaş gruplarıyla gelinebilecek oldukça hoş bir kamp alanı olduğunu söyleyebiliriz.

Alicin Deresi Ulaşımı

  • Buraya giden herhangi bir toplu taşıma aracı bulunmamaktadır.
  • Kızılcahamam'da yer alsa da Kızılcahamam merkezine yaklaşık olarak 45, Kızılay'dan da yaklaşık olarak 90 km uzaktadır.
  • Kızılcahamam merkezinden en yakın şekilde Güdül Yolu üzerinden gitmeniz mümkün olacaktır. Güdül Yolu'nu takip etmeniz halinde Kızılcahamam Kalemler'de yer alan Alicin Deresi'ne ulaşabilirsiniz.

Harita ve Konum Bilgisi

Kalemler, 06890 Kızılcahamam/Ankara



Yorumlar
  • H
    hüseyin altun 6 Nisan 2021

    çok güzel bir yer .tabi insan oglu hayvanlığını burdada göstermiş .her taraf pislik içinde.

  • Üzgünüm

    Bu yazı yorumlara kapalı.

Alicin Manastırı | Tarihçesi, Yapılabilecek Aktiviteler ve Ulaşım