Yiyegeze olarak bu yazımız içerisinde sizlere Afyon
gezilecek yerler hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Toplamda 17 ilçeye sahip
olan Afyon'un 749,324 nüfusu bulunmakta. 
Ege bölgesi sınırları içerisinde yer alan Afyon, başta Marmara bölgesi
olmak üzere Anadolu ve Akdeniz arasında köprü durumundadır.

Türkiye'nin termal başkenti olan Afyon, binlerce yıllık bir
geçmişe sahiptir. Binlerce yıl hüküm üren emdeniyetlere ev sahipliği yapan
Afyon, arkeolojik kalıntıları ile ön plana çıkmaktadır. Tabiat güzelliklere de
sahip olan Afyon, birçok vadi ve peri bacasına da ev sahipliği yapmaktadır.
Afyon gezilecek yerler listemiz;

Afyonkarahisar Kalesi

Afyon'un şehir sembollerinden birisi de kaledir. Şarkılara, türkülere, filmere, dizilere konu olan Karahisar kalesi volkanik bir dağ üzerine kurulmuştur. 225 metre yükseklikte yer alan kaleyi ziyaret edebilmek için 700 civarında merdivene basmanız gerekecektir. Selçuklu Sultanı tarafından onarılan kalenin en üstünde maalesef hiçbir kalıntı bulunmamaktadır. Kaleye çıkan kişiler muhteşem bir Afyon manzarası ile karşı karşıya kalırlar.



Afyon Ulu Cami

Her şehirde olduğu gibi Afyon'un da kendine ait bir Ulu camiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. 1272 yılında inşa edilen Ulu Cami, bölge halkı tarafında hala aktif olarak kullanılmaya devam ediliyor. Caminin bahçesinde tarihte önemli yere sahip birçok kişinin türbesi bulunmaktadır.



İhsaniye Ayazini Kasabası

Frig döneminde yapıldığı düşünülen bu bölge Bizans ve Roma döneminde de yerleşim yeri olarak aktif bir şekilde kullanılmıştır. Frig vadisinin de başladığı bu kasaba birçok belgesel, film ve diziye de konu olmuştur. Cem Yılmaz, AROG filmini bu bölgede çekmiştir. Bölgeye ziyaret ettiğinizde göreceğiniz her oyuğun aslında tek kişilik mezar olduğunu bilmelisiniz.



Buzluk Mağarası

3 saatlik bir yürüyüş sonrasında ulaşılan Buzluk Mağarası,
Afyon'da görülmesi gereken yerler arasında kesinlikle yer almalıdır. Bir kişinin
girebileceği kadar bir genişliğe sahip olan mağaranın ulaşımı zor olsa da
görülecek manzaraya değer olduğunu söyleyebiliriz.

Kırkgöz Köprüsü

Afyon'un Bolvadin ilçesinde yer alan Kırkgöz Köprüsü Eber Gölünden akan Akarçay üzerine kuruludur. Köprü, Güney ve Kuzey cephe olarak 2 bölümden oluşmaktadır. Güney kısmının Bizans İmparatoru I. Manuel tarafından yaptırılmıştır. Kuzey bölüm ise Mimar Sinan tarfından yapılmıştır. Kuzey bölümünü yaparken Mimar Sinan'ın ekstre olarak namazgah ve kitabe de eklemiştir.



Avdalas Kalesi

Afyon'un Gazlıgöl bölgesine 10 km uzaklıkta bulunan Ayazini Köyü, Bizans döneminde aktif olarak kullanılan bir yerleşim birimi idi. Avdalas Kalesi de o dönemlerden kalma olup oldukça yüksek, çok katlı ve çok sarnıçlı bir yapıya sahiptir. Kalenin sıra dışı bir görünüme sahip olduğunu bizler de itiraf edebiliriz.



Ömer Kaplıcaları

Afyon'un termal başkenti olduğunu dile getirmiştik.  Türkiye'nin en zengin mineralli sularına sahip olan Afyon, termal turizm konusunda da oldukça başarılıdır. Ömer kaplıcası sularında baryum, magnezyum, kurşun, demir, bakır, krom, florür, nitrat, sülfat, çinko, karbondioksit bulunmaktadır. Termal sular romatizma başta olmak üzere bağırsak, eklem ağrıları, mide hastalıkları, kısırlık gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.



Eber Gölü

Geçmişte kuş cenneti olarak adlandırılan Eber Gölü oldukça ihtişamlı bir görünüme sahipti. Zamanla kötüleşmeye başlayan Eber Gölü günümüzde kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Afyon şehir atıklarının göle atılması, süt endüstrisi ve alkoloid fabrikası Eber gölün kurumasına neden olmuştur. Geçmişte oldukça derin olan gölün derinliği günümüzde 2 metrenin altına inmiştir. Ancak hala görülmeye değer bir bölge olduğunu söyleyebiliriz.



Yedikapılar Manastırı

Afyon'un Bolvadin ilçesinde yer alan Yedikapılar Manastırı, bölgenin en önemli tarihi kalıntılarından birisidir. Oldukça sarp bir kayalık üzerine inşa edilen manastır, ulaşımı kolay bir yerde yer almaktadır. Yapım tarihi tam olarak bilinmese de bölgede çalışma yapan arkeologlar manastırın 8. yüzyılda inşa edildiğini düşünmektedir.



Şehitoğlu Konağı

Korunması Gereken Kültür Varlıkları listesi içerisinde yer alan Şehitoğlu konağı, bir zamanlar Gayri Müslim kişilerin yaşadığı bir alandı. Konağın zemin katında şaraphane ve şarap mahzenlerinin hala bulunduğunu görebilirsiniz. 4 katlı olarak inşa edilen Şehitoğlu Konağı, kafe olarak işletilmektedir.



Mısri Cami

Şakkancıoğlu Evliye Kasım Paşa tarafından 1483 yılında inşa ettirilen Mısri Cami kesme moloz taşlardan yapılmıştır. Günümüzde ibadete halen açık olan camiyi ziyaret ettiğinizde birçok farklı geometrik şekil ve desenli çinilere sahip olduğunu görebilirsiniz. Mimari ve tarihi eserlere ilginiz varsa bu camiyi ziyaret etmenizi öneririz.



Anıtkaya Şehitliği

26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz sonrasında Afyon birçok şehit vermiştir. 28 Ağustos günü yapılan savaş sırasında 20. Alay ve 13. Alay'da şehit olan gençler Anıtkaya Şehitliğine defnedilmiştir. Şehitlik 1972 yılında düzenlenerek yeniden inşa edilmiştir.



Haşhaş Tarlaları

Afyon bölgesinde tarım oldukça hareketlidir. Bölgede genel
olarak haşhaş ekimi yapılmaktadır. İlkbaharda açmaya başlayan haşhaşlar yaz
aylarının ortasında muhteşem bir görselliğe sahip olmaktadırlar. Afyon'un
Sandıklı ilçesinde yoğun olan haşhaş ekimi bölgenin ticaret hayatı bakımından
oldukça önemli bir yere sahiptir.

İscehisar (Seydiler Peri Bacaları)

İscehisar, mermerleri ile tüm dünyaya nam salmış bir ilçedir. İscehisar'a bağlı Seydiler Kasabasının hemen güneydoğu tarafında yer alan Karakaya Köyünde sıra dışı doğal yapılar görebilmek mümkün. Kapadokya'da bulunan peri bacalarının bir benzerleri Seydiler Kasabası içerisinde de bulunmaktadır. Her yıl binlerce kişi bu peri bacaları görebilmek için Afyon'a gelmektedir.



Afyon Arkeoloji Müzesi

İlk olarak 1933 yılında farklı bir binada hizmet veren Afyon arkeoloji müzesi 1971 yılında bugün ki bulunduğu binaya taşınmıştır. 2018 yılında şu an ki bulunduğu yerden de taşınması planlanan müze, her geçen gün gelişmeye, büyümeye devam etmektedir. Şu an için müze içerisinde 45,000'den fazla eser yer alıyor.



Afyon Zafer Müzesi

Şehrin tam merkezinde yer alan Zafer Müzesi, Afyon'un kent sembollerinden birisidir. 1915 yılında yapımına başlanan müze binası 1920 yılında tamamlanabilmiştir. Pazartesi günleri kapalı olan müze, haftanın diğer günleri 08:30 ile 17:30 arasında ziyaretçi kabul etmektedir. İçerisinde milli mücadele dönemine ait izler bulunan müzeye girişler tamamen ücretsizdir.



Çay Kervansarayı

Afyon Osmanlı kadar Selçuklu eserlerine de ev sahipliği yapmaktadır. 1278 yılında inşa edilen Çay Kervansarayı, Selçukluların konaklama ve ticaret ihtiyaçlarını gidermek için kullanılmıştır. Kervansarayın bir kısmı yazlık olarak kullanılırken bir kısmı da kışlık olarak kullanılmaktadır. Yazlık bölümü günümüze kadar ulaşmayı maalesef başaramamıştır. Kışlık bölümü ise yapılan restorasyon çalışmaları ile günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.



Kocatepe Anıtı

Mustafa Kemal Atatürk, Büyük Taarruzu Afyon'da, Kocatepe Anıtı'nın bulunduğu yerde başlatmıştır. 26 Ağustos 1922 yılında başlayan hareket, milli birlik ve beraberliğin yanında büyük bir paya sahiptir. Kocatepe Anıtı, bizlere bağımsız ve özgürlüğün aslında ne anlama geldiğini göstermektedir.



Afyonkarahisar Kültür ve Sanat Evi

Afyon'un birçok noktasında Osmanlı mimari özeliklerini görebilmek mümkündür. 3 katlı bir yapı olan Afyon Kültür ve Sanat Evi, temelinde taş bir yapıdır. Üzerinde Kerpiç ve Kargir bir yapı olan yapı, yerel esnaflardan biri olan Cafer Genelioğlu tarafından 1910 yılında inşa edilmiştir.



Mevlevihane Müzesi

Hz. Mevlana oğulları Alaeddin Çelebi ve Sultan Veled ile beraber Afyon'a ziyarete gelmiştir. Hatta rivayete göre Hz. Mevlana oğullarını Afyon'da sünnet ettirmiştir. Sultan Veled'in de oğlu Arif Çelebi, Mevleviliğin yayılması için Afyon'da bir dergah oluşturmuştur. Afyon'a geldiğinizde burayı da kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Afyon gezilecek yerler listemizin burada sonuna geldik. Bölge ile ilgili fikirlerinizi, farklı gezilecek yerleri bizlere yorum bölümü üzerinden ulaştırabilirsiniz.



Afyon Gezilecek Yerler |Afyon’da Gezilecek 20 Yer!