Yılankale, Ceyhan’dan 13 kilometre uzaklıktadır ve E-5 karayoluna da 3 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Bu kale Ceyhan Ovası’nın tam orta noktasına kurulmuştur. Kale, Klikya Ermeni Krallığı döneminde yapılmıştır ve Kral I. Levon tarafından inşa edilmiştir. Halk arasında kalenin ismi Şahmeran Kalesi olarak geçmektedir. Adana’da gezi yapmak isteyen kişiler tarih kokan bu kaleye ücretsiz olarak girebilirsiniz ve kale içerisinde tarihi bir şölen yaşayabilirsiniz.
Adana Yılan Kale Tarihçesi
Yılan Kale Orta Çağ döneminde yani 12. yüzyılda Ceyhan Nehri kenarında bulunan tepeye inşa edilmiştir. Kale tarih içerisinde hem ovayı korumuş, hemde ipek yolunu kontrol etmiştir. Şu anki haliyle ise doğayla tamamen bütünleşmiş bir hale gelmiştir.
Özellikle yörede sıkça bulunan Şahmeran Efsanesi’nden dolayı ismi tarihte Şahmeran Kalesi olarak anılmaya başlamıştır. Kale mimari olarak kendi içerisinde üç farklı avluya ayrılmaktadır. Kale toplam olarak 4 cepheli olarak inşa edilmiştir ve kalenin etrafı 700 metredir.
Adana Yılan Kalesi'nin Mimari Özellikleri
Adana Yılan Kale Dış Mimari Özellikleri
Kale kuzey ve güney bölgelerindeki dış cepheleri eşit bir şekilde tasarlanmıştır ve şekli itibariyle sahip olduğu ana kayanın üzerine yerleştirilmiştir. Kale tamamıyla, tepenin yapısına göre inşa edilerek tasarlanmıştır. Tepenin dış cephesinin ölçüsü ortalama 700 metredir. Kale etrafında 8 burç bulunmaktadır ve bu burçlar ikişer katlı olarak tasarlanmaktadır. Katlar arasında mazgal pencereler bulunmaktadır.
Doğu ve güneydoğu cephesi ise kaleyi korumak amacıyla özel taşlarla, sağlam bir şekilde yapılmıştır. Surların etrafında bulunan kuleler ise, surları korumak için konulmuştur. Surların her birinin ana giriş kapısı bulunmaktadır ve kale içerisinde kilise, askeri oturma alanları, sarnıçlar ve yaşam alanları bulunmaktadır.
Kalenin İç Mimari Özellikleri
Kalenin içinde, iç kale yapıları bulunmaktadır. Kalenin doğu cephesi içerisinde ekstra bir sur bulunmaktadır. Kalenin içerisine giriş, aşamalı olarak yapılmaktadır. İki farklı giriş kapısı bulunan bu surlar a ve b kapısı olarak ayrılmaktadır. Kale içerisinde ki gezilerde kapı üzerinde harf sistemleri de bulunmaktadır. Kapılar yuvarlak ve kemerli bir şekilde tasarlanmıştır. Özellikle mimari merakı olan kişiler için bakabilecekleri ve inceleyebileceği bir mimari unsurdur bu kapılar.
Kale içerisinde birçok alternatif oda seçeneği bulunmaktadır. Kalenin içerisinde iç kaleye geçiş kapısı da bulunmaktadır. Kapıların üzerinde aslan figürü ve insan figürleri bulunmaktadır. Özellikle ziyaretçilerin oldukça ilgisini çeken bu kabartmalar orta çağdan beri gelen en büyük tarihi kalıntılar arasına girmiştir.
Muhafız Odası
Ana giriş kapısından sonra kalenin koruyuculuğunu yapan bekçilerin kaldığı odalar gelmektedir. Bu odayı kaleye hemen girdikten sonra görebilirsiniz. İç kale kapısıyla bu oda bitişik olarak durmaktadır
Muhafız odası doğu ve batı kapısıyla beraber iç kule tarafından korunmaktadır. Kuleden çıkmak isteyen kişiler kapıcı odasının dibinden giriş ve çıkışlarını sağlayabilirler. Kapıcı odasının içine ise rahat bir şekilde girerek odayı inceleyebilirsiniz.
Sarnıçlar
Sarnıç, kulenin yaklaşık olarak 25 metre güneyinde bulunmaktadır. Sarnıcın etrafı dikdörtgen bir şekilde beşik tonozla örtülmüştür.
Sarnıcın bu kısmına güney bölgesinde bulunan bir merdivenle inebilirsiniz. İniş kısmında çeşitli motifler ve kabartmalar bulunmaktadır, kale geziniz içerisinde mutlaka sarnıcı görmeniz sizin için oldukça zevkli olacaktır.
Adana Yılan Kale Ulaşım Bilgisi
Adana Yılan Kale gezisi yapacak olan kişiler, harita konumu üzerinden kişisel araçlarıyla kaleye ziyarete gidebilirler. Yılan Kale gezisi yapacak olan kişiler belirli bir noktaya kadar araçla, geriye kalan yere ise yürüyerek gidebilirler.
Harita ve Konum Bilgisi
Küçükburhaniye, Adana Ceyhan E-5 Karayolu, 01920 Ceyhan/Adana